Οι κουτοπονηριές του Σαμαρά με τις μηνύσεις

Μήνυση καταθέτει ο Αντώνης Σαμαράς, κατά της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, του koutipandoras.gr και των εφημερίδων «Παραπολιτικά» και «Δημοκρατία». Ο λόγος είναι τα δημοσιεύματα περί συγγενών του Σαμαρά στη λίστα Λαγκάρντ για τα οποία η Όλγα Γεροβασίλη ζήτησε πολιτικές απαντήσεις.

570b8ac71dc524a9748b4588

Πέρα από το γεγονός πως πρόκειται για μια άκρως αντιδημοκρατική κίνηση από έναν πρώην πρωθυπουργό η οποία εκφράζει την αντίληψή του για την ελευθεροτυπία και την κριτική, επί της ουσίας είναι μια κουτοπονηριά. Σκοπός είναι να μην χρειαστεί να απαντήσει ο Σαμαράς σε όσα με στοιχεία έχουν γραφτεί.

Ο Αντώνης Σαμαράς και οι δικηγόροι του γνωρίζουν καλά πως η μήνυση δεν έχει τύχη. Ο πρώτος λόγος είναι γιατί όσα έχουν γραφτεί είναι αληθινά και στοιχειοθετημένα. Τόσο η οικογένεια της νύφης του όσο και τα ξαδέφια του είναι στη λίστα πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Το έχουν άλλωστε παραδεχθεί και οι ίδιοι με επιστολές του.

Ο δεύτερος είναι ότι τα δημόσια πρόσωπα, πόσο μάλλον ένας πρωθυπουργός, είναι υποχρεωμένα, σύμφωνα με το άρθρο 10 της Ευρωπαικής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), να υπόκεινται σε δημοσιογραφικό έλεγχο, ακόμη και αν αυτός είναι άδικος ή καθ υπερβολήν.

Συνεπώς από νομικής άποψης, μια μήνυση πρωθυπουργού σε δημοσιογράφο επειδή τον κάλεσε να απαντήσει δημόσια για θέματα που ο ίδιος οικειοθελώς έχει θέσει τον εαυτό του σε δημόσιο έλεγχο, δεν έχει τύχη. Γιατί γίνεται λοιπόν; Για να μην απαντήσει ο Σαμαράς.

Αυτή την κουτοπόνηρη τακτική ακολουθούν τα πολιτικά πρόσωπα στο σύνολό τους. Αντί για απάντηση που είναι υποχρεωμένα να δώσουν, κραδαίνουν ένα «έχω μηνύσει τους συκοφάντες μου» και προσπαθούν να τελειώσουν με το θέμα.

Τόσο ο Σαμαράς όσο και πολλοί από αυτούς με τους οποίους συμπορεύονται, προσπαθούν να ποινικοποιήσουν τη δημοσιογραφία, εκμεταλλευόμενοι και το κενό που έχει δημιουργήσει η έλλειψη στοιβαρού συνδικαλιστικού δημοσιογραφικού οργάνου.

Έχει ενδιαφέρον πάντως να δούμε τι θέση θα πάρουν οι κατά καιρούς υπέρμαχοι της ελευθερίας του Τύπου στη μήνυση Σαμαρά. Θα καταδικάσουν ή αντιλαμβάνονται την ελευθερία του τύπου ως κάτι που συμφέρει ή δεν συμφέρει πολιτικά;

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…