Newsroom

Newsroom

Οι Κινέζοι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να τρώνε άγρια ζώα παρά το φονικό κορονοϊό

Στις τελευταίες εφόδους της κινέζικης αστυνομίας σε σπίτια έχουν κατασχεθεί σχεδόν 40.000 ζώα, από σκίουρους μέχρι νυφίτσες και αγριογούρουνα.

ap coryrt 1

Η φονική επιδημία του covid-19 δεν φαίνεται να επηρεάζει τους Κινέζους, πολλοί εκ των οποίων δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να τρώνε άγρια ζώα.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η κινεζική αστυνομία πραγματοποιεί εφόδους σε σπίτια, εστιατόρια και αυτοσχέδιες αγορές σε όλη την χώρα και έχει συλλάβει περίπου 700 ανθρώπους για παραβίαση της προσωρινής απαγόρευσης του κυνηγιού, της πώλησης ή της κατανάλωσης άγριων ζώων.

Το μέγεθος της επιχείρησης αυτής, στο πλαίσιο της οποίας έχουν κατασχεθεί σχεδόν 40.000 ζώα -σκίουροι, νυφίτσες, αγριογούρουνα- υποδηλώνει ότι η επιθυμία των Κινέζων να καταναλώνουν άγρια ζώα και να χρησιμοποιούν όργανά τους για την παρασκευή φαρμάκων, δεν αναμένεται να εκλείψει εν μία νυκτί παρά την σχέση της με την εμφάνιση του φονικού νέου κορονοϊού (covid-19).

Οι έμποροι, οι οποίοι πωλούν νόμιμα κρέας γαϊδάρου, σκύλου, ελαφιού και κροκοδείλου, είπαν στο Reuters ότι σκοπεύουν να αρχίσουν και πάλι το εμπόριο αυτό όταν ανοίξουν εκ νέου οι αγορές.

«Θα ήθελα να πουλήσω όταν αρθεί η απαγόρευση», λέει ο Γκονγκ Ζιάν, ο οποίος διατηρεί διαδικτυακό κατάστημα άγριας ζωής και καταστήματα λιανικής στην Αυτόνομη Περιοχή της Έσω Μογγολίας. «Στους ανθρώπους αρέσει να αγοράζουν άγρια ζώα. Αγοράζουν για να φάνε οι ίδιοι ή για να κάνουν δώρα γιατί είναι πολύ ευπαρουσίαστα και του προσδίδουν κύρος», εξηγεί ο ίδιος.

Όπως είπε ο Γκονγκ, αποθηκεύει κρέας κροκοδείλου και ελαφιού μέσα σε τεράστιους καταψύκτες, αλλά θα χρειαστεί να σκοτώσει όλα τα ορτύκια που εξέθρεφε καθώς τα σούπερ μάρκετ δεν αγοράζουν πλέον τα αβγά τους, τα οποία και δεν μπορούν να καταναλωθούν αφού καταψυχθούν.

Οι επιστήμονες υποπτεύονται, αλλά ακόμη δεν έχουν αποδείξει, ότι ο κορονοϊός πέρασε στον άνθρωπο από νυχτερίδες μέσω παγκολίνων, ενός μικρού μυρμηγκοφάγου θηλαστικού τα λέπια του οποίου θεωρούνται πολύτιμα για την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Κάποιοι από τους πρώτους ασθενείς που μολύνθηκαν είχαν εκτεθεί σε ιχθυαγορά της Ουχάν, όπου πωλούνταν νυχτερίδες, φίδια και άλλα είδη άγριας ζωής. Η Κίνα έκλεισε προσωρινά τον Ιανουάριο όλες αυτές τις αγορές προειδοποιώντας ότι η κατανάλωση άγριων ζώων συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Αυτό πιθανόν να μην είναι αρκετό όμως για να αλλάξουν τα γούστα ή οι απόψεις που είναι βαθιά ριζωμένα στον πολιτισμό και την ιστορία της Κίνας.

«Στα μάτια πολλών Κινέζων τα ζώα ζουν για τον άνθρωπο, δεν μοιράζονται μαζί του την Γη», εξηγεί ο Γουάνγκ Σονγκ, ένας συνταξιούχος ερευνητής Ζωολογίας στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών.

Επιπλέον, η εκτροφή και το εμπόριο άγριων ζώων στην Κίνα υποστηρίζεται από την κυβέρνηση και αποτελεί πηγή εσόδων για πολλούς Κινέζους.

Διάλογος στο διαδίκτυο

Το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού, από τον οποίον έχουν ήδη πεθάνει περισσότεροι από 1.700 άνθρωποι, επανέφερε στο προσκήνιο τον διάλογο στη χώρα σχετικά με τη χρήση της άγριας ζωής για κατανάλωση και για τους σκοπούς της παραδοσιακής ιατρικής.

Στο παρελθόν είχε γίνει συζήτηση το 2003 στη διάρκεια της εξάπλωσης του SARS, που σύμφωνα με τους επιστήμονες είχε περάσει στον άνθρωπο από νυχτερίδες μέσω της κινεζικής μοσχογαλής.

Πολλοί ακαδημαϊκοί, περιβαλλοντιστές και κάτοικοι της Κίνας συντάχθηκαν με τις διεθνείς οργανώσεις προστασίας της άγριας φύσης ζητώντας τη μόνιμη απαγόρευση του εμπορίου άγριας ζωής και το κλείσιμο των αγορών, όπου πωλούνται άγρια ζώα.

Ο διαδικτυακός διάλογος στην Κίνα, που επηρεάστηκε πολύ από την νεολαία, έκλινε προς τη μόνιμη απαγόρευση.

«Μια κακή συνήθεια είναι ότι τολμάμε να τρώμε τα πάντα. Πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε άγρια ζώα και όσοι το κάνουν πρέπει να πηγαίνουν φυλακή», σχολιάζει ένας χρήστης ονόματι Σαν σε κάποιο φόρουμ στην κινεζική ιστοσελίδα Sina.

Μια μειοψηφία ωστόσο Κινέζων εξακολουθεί να τρώει άγρια ζώα θεωρώντας ότι αυτό είναι υγιεινό με αποτέλεσμα να διατηρείται η ζήτηση στις αγορές άγριων ζώων της Ουχάν και να ακμάζουν οι διαδικτυακές επιχειρήσεις του είδους, πολλές εκ των οποίων είναι παράνομες.

Ένας σχολιαστής στο Διαδίκτυο στην κινεζική ειδησεογραφική πλατφόρμα Hupu έγραψε ότι αξίζει να πάρει κάποιος το ρίσκο: «Το να σταματήσεις να τρως άγρια ζώα είναι σαν να σταματήσεις να τρως γενικώς γιατί κινδυνεύεις να πνιγείς».

* Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…