Newsroom

Newsroom

Οι κερδοσκόποι μπλοκάρουν το "haircut"

Πολύτιμος χρόνος χάνεται καθημερινά για την Ελλάδα, αναφορικά με τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου για το «κούρεμα» του Ελληνικού χρέους.…

Πολύτιμος χρόνος χάνεται καθημερινά για την Ελλάδα, αναφορικά με τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου για το «κούρεμα» του Ελληνικού χρέους. Επενδυτές αλλά και hedge funds επιδίδονται εδώ και μήνες σε ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι με την Ελληνική χρεοκοπία, μπλοκάροντας την επίτευξη συμφωνίας με τους ιδιώτες επενδυτές.

Όπως επισημαίνει η «Herald Tribune», εδώ και μήνες η Ελλάδα διαπραγματεύεται με τους ιδιώτες επενδυτές (τράπεζες κ.λπ.) να δεχτούν εθελοντικά κούρεμα 50% της αξίας των ομολόγων, όπως αποφασίστηκε στα πλαίσια της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου. Η συμφωνία φαινόταν ότι θα πετύχει όσο οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν στα χέρια τους μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους (περίπου 200 δισ. ευρώ). Και αυτό, διότι προκειμένου να μην τα χάσουν όλα από μια πιθανή ελληνική χρεοκοπία, κυρίως οι Γαλλικές και οι Γερμανικές τράπεζες, θα συμφωνούσαν να διαγράψουν το 50% των επενδύσεών τους σε ελληνικά ομόλογα.

Όσο διαρκούσαν όμως οι συνομιλίες χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, όλο και περισσότερες από τις τράπεζες αυτές, ιδιαίτερα από τη Γερμανία, άρχισαν να πωλούν – σε χαμηλές μάλιστα τιμές – τα ελληνικά ομόλογα σε κερδοσκόπους, όπως είναι τα hedge funds, και άλλους επενδυτές.

Οι νέοι αυτοί κάτοχοι του ελληνικού χρέους, που έχουν ήδη αγοράσει φθηνά τα ελληνικά ομόλογα, δεν θέλουν να δεχτούν το κούρεμα 50% ποντάροντας ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει πριν από τον Μάρτιο. Ήδη ο γερμανικός ασφαλιστικός οργανισμός Talanx και το ισπανικό hedge fund Vega Asset Management δεν συμφωνούν με το κούρεμα και εάν βρεθούν κι άλλοι τέτοιοι, η συμφωνία για το κούρεμα μπορεί να αποτύχει, αναφέρει η «Herald Tribune».

Επίσης, πολλά hedge funds και άλλοι επενδυτές έχουν αγοράσει ασφάλιστρα έναντι χρεοκοπίας για τα ομόλογα αυτά (CDS), οπότε περιμένουν ότι θα πληρωθούν ακόμη και εάν γίνει χρεοκοπία. Επιπλέον, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι θα πρέπει να βοηθήσουν και με επιπλέον χρήματα την Ελλάδα, ακόμη και όταν ολοκληρωθεί το PSI.

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…