Ομπντούλιο

Οι καταθέσεις των ΑμεΑ και τα ψέματα της UEFA

Όσο οι μέρες περνούν, όλο και περισσότερα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τα εγκληματικά λάθη της UEFA στον τελικό του Champions League.

stade

Για τα ζητήματα στον τομέα της ασφάλειας της UEFA είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενο κείμενο. Καθώς βρισκόμαστε σε αναμονή της ολοκλήρωσης της έρευνας για τα όσα έλαβαν χώρα πριν τον τελικό του Champions League ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Stade de France του Παρισιού, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την απρόκλητη επίθεση σε εκατοντάδες οπαδούς, την άρνηση εισόδου σε κόσμο που είχε ταξιδέψει με κανονικά εισιτήρια και την καθυστέρηση στην έναρξη του αγώνα, οι μαρτυρίες και τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας εκθέτουν την UEFA.

«Συμπεριφέρθηκαν σαν ζώα στους ανάπηρους οπαδούς»

Ο Τεντ Μόρις, πρόεδρος στην Ένωση Αναπήρων Οπαδών της Λίβερπουλ, περιέγραψε τα περιστατικά στη Γαλλική Γερουσία. Ο Μόρις ήταν μπροστά στο περιστατικό με μια γυναίκα σε αναπηρικό καροτσάκι, την οποία οι άλλοι οπαδοί σήκωσαν στα χέρια για να αποφύγει τη συμπλοκή, ενώ είδε με τα μάτια του ένα αυτιστικό αγοράκι να χάνει τον πατέρα του και έπειτα, όταν τον ξανασυνάντησε, να δέχεται επίθεση με δακρυγόνα. «Οι οπαδοί της Λίβερπουλ τη σήκωσαν για να περάσει  τις θύρες, γιατί τα άτομα της ασφάλειας αρνήθηκαν να ανοίξουν», είπε χαρακτηριστικά για την κυρία με το καροτσάκι. «Όταν ήταν εκτός, την ψέκασαν με δακρυγόνο στον δρόμο για τον σταθμό», πρόσθεσε για να συνεχίσει: «Μια τεράστια καταστροφή αποφεύχθηκε. Κανείς δεν μπορούσε να έρθει να βοηθήσει τους ανάπηρους οπαδούς. Μας συμπεριφέρθηκαν σαν ζώα. Εγώ και η σύζυγός μου δεν ενδιαφερόμασταν καθόλου για το ματς εκείνη τη στιγμή. Φύγαμε στο 86′ και τα άτομα της ασφάλειας μας είπαν ότι δεν μπορούμε να βγούμε, επειδή κάποιοι ντόπιοι ακόμα προσπαθούσαν να μπουν στο γήπεδο. Κατά την έξοδο, υπό το βλέμμα της αστυνομίας, μερικά λεπτά αργότερα, κάποιοι ντόπιοι μάς επιτέθηκαν και ήταν τρομακτικά, κυρίως για τους ανάπηρους οπαδούς. Όσο κινούμασταν προς το σταθμό ελπίζαμε να παρέμβει η αστυνομία. Ήταν η χειρότερη ποδοσφαιρική εμπειρία». Ο Μόρις αναφέρθηκε στον Ζεράρ Νταρμανίν, Υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, ο οποίος έριξε την ευθύνη στους οπαδούς: «Εγώ και η σύζυγός μου αγαπάμε τη Γαλλία και το Παρίσι, αλλά εσείς, κύριε Νταρμανίν, είπατε ψέματα και σας ζητώ να αποσύρεται της κατηγορίες. Κι αν έχετε την αξιοπρέπεια να το πράξετε, ελπίζω να έχετε και την αξιοπρέπεια να παραιτηθείτε.

Ο Τζο Μπλοτ, πρόεδρος του οπαδικού γκρουπ “The Spirit of Shankly”, κατηγόρησε την αστυνομία ότι λειτούργησε με πλάνα καταστολής από τη δεκαετία του ’80 και ότι χρησιμοποίησαν χωρίς καμιά αιτία δακρυγόνα προς οπαδούς που απλά πήγαιναν στο γήπεδο. «Η συμπεριφορά των οπαδών της Λίβερπουλ ήταν υποδειγματική. Απαιτούμε μια συγγνώμη και την ανάκληση των ψεμάτων που ειπώθηκαν, καθώς και μια δίκαιη έρευνα για τους οπαδούς», είπε χαρακτηριστικά και ευχήθηκε οι αρχές να μάθουν από τα λάθη τους ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράγκμπι και των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα διεξαχθούν στην «Πόλη του Φωτός» το 2024.

Τα γεγονότα διαψεύδουν την UEFA

Όσο οι μέρες περνούν και οι έρευνες συνεχίζονται, έρχονται στο φως περισσότερα στοιχεία για τους λόγους που οδήγησαν στην καταστροφή. Για παράδειγμα, όπως περιγράφει ο απεσταλμένος του The Athletic, οι αρχές γνώριζαν ότι η απεργία στο Μετρό δεν επέτρεπε σε κανέναν να φτάσει στον σταθμό La Plaine πριν τις 17.30. Το θέμα είχε τεθεί επί τάπητος στη σύσκεψη της οργανωτικής επιτροπής τρεις μέρες πριν τον τελικό και είχε προταθεί να δημιουργηθούν δύο σημεία συγκέντρωσης των οπαδών, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός και οι καθυστερήσεις. Με δεδομένο ότι υπήρχε ένας δρόμος για το γήπεδο ανοιχτός, δεν υπήρχε η παραμικρή καθοδήγηση του κόσμου προκειμένου αυτό να μη συμβεί. Αποτέλεσμα ήταν ο ακραίος συνωστισμός μπροστά στις θύρες και η αλόγιστη χρήση χημικών από την αστυνομία για να αντιμετωπίσει κάποιους ντόπιους που είχαν καταφέρει να πάνε μπροστά για να μπουν.

Ο Μάρτιν Κάλεν, εκτελεστικός διευθυντής των events της UEFA, παραδέχθηκε ότι υπήρχε τεχνικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα να μην γίνει σωστά το σκανάρισμα των εισιτηρίων. Ήταν κάτι που είχαν υπογραμμίσει αρκετοί οπαδοί που βρέθηκαν στις θύρες και είδαν τα μηχανήματα να απορρίπτουν τα εισιτήριά τους. Το έθεσε ακόμα και ο Άντι Ρόμπερτσον της Λίβερπουλ, ο οποίος είχε δώσει ο ίδιος εισιτήρια στους συγγενείς του, επομένως δεν υπήρχε αμφιβολία για τη γνησιότητά τους. Κι όμως, απορρίφθηκαν. Ήταν κάτι που υπογραμμίστηκε στον Κάλεν κατά τη διάρκεια της ακρόασης, καθώς βουλευτής του τόνισε πως τα πλαστά εισιτήρια δεν ήταν το βασικό πρόβλημα. Αντίθετα, η απεργία,  τα προβλήματα στη διαχείριση του πλήθους, η παρέμβαση της αστυνομίας και οι παραλείψεις που έγιναν, ήταν σημαντικότερα.

Ο Κάλεν τόνισε πως το γεγονός ότι οι περισσότεροι οπαδοί έφτασαν από τη γραμμή RER D ήταν μια έκπληξη για όλους, ενώ στην πραγματικότητα ήξεραν πως υπήρχε απεργία στη γραμμή RER B και ήταν κάτι που είχε συζητηθεί στις συσκέψεις! Είναι, επίσης, απορίας άξιο πως το υλικό από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης διαγράφηκε χωρίς να δημοσιοποιηθεί. Ο Φρανσουά Νοέλ Μπάφετ, πρόεδρος της γερουσίας, είπε: «Ας είμαστε ξεκάθαροι πριν ξεκινήσουμε. Ξέρουμε ότι οι Άγγλοι οπαδοί δεν ήταν η αιτία για όσα έγιναν». Η UEFA, από την άλλη, αρνείται να τοποθετηθεί δημόσια στα όσα της καταλογίζουν και συνεχίζει να εκτίθεται με δικαιολογίες που διαψεύδονται από τα γεγονότα.

Οι εκπρόσωποί της τονίζουν ότι περιμένουν να ολοκληρωθεί η ανεξάρτητη έρευνα πριν τοποθετηθούν, όμως είναι σαφές ότι η μετατόπιση της ευθύνης για μια ακόμα φορά προς τους οπαδούς πέφτει στο κενό…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…