Οι καταναλωτές καταβάλουν 100 εκατ. ευρώ κάθε μήνα για τη ρευστότητα των τραπεζών

Συνολικά γύρω στα 700 εκατομμύρια ευρώ μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 ως προμήθειες, συμβάλλοντας έτσι στη «ρευστότητα» των τραπεζών σε καθημερινή βάση

money 256315 1920 2

«Πάρτι» αισχροκέρδειας έχουν στήσει οι τράπεζες γύρω από τους πελάτες τους, φορτώνοντας τους το τεράστιο ζήτημα της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος. Παρά τις δεσμεύσεις των μεγαλοτραπεζιτών στον Κυριάκο Μητσοτάκη να επανεξετάσουν τις επιπλέον χρεώσεις που επέβαλαν τις τελευταίες εβδομάδες, τα ποσά που έχουν εισπράξει μέχρι σήμερα, και μάλιστα πριν την επιβολή του τελευταίου «πακέτου» ήδη προκαλούν οργή.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία των τραπεζών, οι Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank έχουν εισπράξει συνολικά 700 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019, ποσό σχεδόν ίσο με αυτό του πρώτου εξαμήνου του 2018, παρότι σχεδόν όλες αύξησαν τα κέρδη τους από τις προμήθειες μέσα σε έναν χρόνο.

Συγκεκριμένα, πρώτη είναι η Alpha Bank με εισπράξεις 191,5 εκατ. ευρώ, ενώ το προηγούμενο έτος 197,7 εκατ. ευρώ. Η Πειραιώς εισέπραξε φέτος 188 εκατ. ευρώ από 189 εκατ. ευρώ, η Εθνική 164 εκατ. ευρώ από 158 εκατ. ευρώ, και η Eurobank 156 εκατ. ευρώ από 138 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Alpha Bank μπορεί να εμφανίζει μειωμένα έσοδα στο πρώτο εξάμηνο, όμως οι προμήθειες από πιστωτικές κάρτες αυξήθηκαν από 37,3 σε 40,5 εκατ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα αύξησε τα έσοδα από κάρτες, ψηφιακά δίκτυα κλπ κατά 9%, στα 51 εκατ. ευρώ, ενώ η Πειραιώς αύξησε τα έσοδα από προμήθειες στη λιανική τραπεζική από 97 εκατ. ευρώ σε 106 εκατ. ευρώ.

«Έχετε αναγγείλει αυξήσεις. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Είναι εξαιρετικά αρνητικό. Δεν δικαιολογούνται οι αυξήσεις, όταν μάλιστα γίνονται σε ένα οικονομικό περιβάλλον πολύ καλύτερο. Πρέπει να μείνουμε στο προηγούμενο πλαίσιο» φέρεται, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, να ζήτησε από τους εκπροσώπους των τραπεζών ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ραντεβού της Πέμπτης, με τους τραπεζίτες ωστόσο να αποφεύγουν την οποιαδήποτε δέσμευση, «δεσμευόμενοι» μόνον για την «επανεξέταση» των χρεώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο νέο πακέτο χρεώσεων που ετοιμάζουν οι τράπεζες περιλαμβάνονται τα εξής: η εφάπαξ συνδρομή επανέκδοσης κατόπιν δήλωσης απώλειας / κλοπής / φθοράς /μη αυτοματοποιημένης ανανέωσης θα κοστίζει 6 ευρώ, η ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εντός ευρωζώνης θα κοστίζει 0,20 ευρώ την κάθε φορά, η ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εκτός ευρωζώνης θα έχει επιβάρυνση 0,30 ευρώ, το αντίγραφο 7 τελευταίων κινήσεων σε ΑΤΜ ΕΤΕ (mini statement) θα κοστίζει 0,15 ευρώ, η επανέκδοση PIN ανεξαρτήτως τρόπου παραλαβής του θα έχει κόστος 3 ευρώ, ενώ η εφάπαξ συνδρομή ανανέωσης θα επιβαρύνει τον πελάτη της τράπεζες με 6 ευρώ.

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…