Οι «κανονικοί» φίλοι της κάπως εριστικής Athens Voice

Μπορεί να μην υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την χθεσινή δημοσίευση της Athens Voice, υπάρχουν όμως χίλιοι λόγοι που μπορούν να περιγράψουν το πως φτάσαμε ως εδώ. Να βρισκόμαστε δηλαδή λίγο πριν το τέρας του νεοφασισμού μας καταπιεί όλους. Ζωντανούς.

Κωνσταντίνος Ταχτσίδης 01/07/2019 | 17:46

Αν κάτι είναι προφανές μετά την 26ή Μαΐου, είναι πως η ευρεία νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές απελευθέρωσε όλες τις "δημιουργικές" δυνάμεις του τόπου και η αποκτήνωση του συστήματος που χρεοκόπησε τη χώρα έχει φανεί σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια το τελευταίο διάστημα.

Χθες λοιπόν, η ακραία νεοφιλελεύθερη και ακραιφνώς "μητσοτακική" free press εφημερίδα, με αφορμή τον τραγικό θάνατο της αποκλειστικής νοσοκόμας Γκαϊανέ Κασαρτζιάν, μετανάστριας από την Αρμενία, δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της και στις σελίδες τις στα social media, το παρακάτω κείμενο:

«Μετανάστρια από την Αρμενία, αποκλειστική νοσοκόμα στο νοσοκομείο Νίκαιας, πήδηξε από το παράθυρο και σκοτώθηκε για να μην απελαθεί. Κρίμα, έχασε την ευκαιρία να συνοδεύσει τον Τσίπρα στη δεξίωση του Προεδρικού»

Για τους "άριστους" κανίβαλους της Athens Voice, το γεγονός πως μια μετανάστρια-εργαζόμενη-μητέρα, βούτηξε στο κενό για να αποφύγει τον έλεγχο και προφανώς την απέλαση, ήταν μια πολύ καλή αφορμή για χιούμορ και αντιπολίτευση στον Τσίπρα.

Ευτυχώς, παρά το συντηρητικό και ακροδεξιό κλίμα που σαρώνει την κοινωνία, η αντίδραση μιας μεγάλης μερίδας του κόσμου ήταν άμεση και μαζική. Σε λίγα μόνο λεπτά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλημμύρισαν από τα αρνητικά σχόλια των χρηστών και απαιτούσαν από την Athens Voice μια πειστική απάντηση για τη χρυσαυγίτικη δημοσίευση.

Οι υπεύθυνοι της Athens Voice, μάλλον είχαν λιποθυμήσει καθώς για αρκετές ώρες δεν αντέδρασαν στον θόρυβο που είχε δημιουργηθεί. Δεν είχαν όμως άλλη επιλογή και προχώρησαν -καθυστερημένα- σε μια απάντηση, που όχι μόνο δεν ήταν αρκούντως απολογητική, αλλά κατάφεραν -γιατί περί επιτεύγματος πρόκειται- να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη αντίδραση και κατακραυγή.

«Παρά τις προθέσεις μας το σχόλιο παρερμηνεύτηκε. Όχι μόνο από αυτούς που το παρερμήνευσαν επίτηδες ακριβώς γιατί καταλάβαιναν τη στόχευσή του. Αλλά και από κανονικούς ανθρώπους και από φίλους μας», έγραψαν -μεταξύ άλλων- οι συντάκτες της απάντησης της Athens Voice.

Δεν αισθάνθηκαν καν την ανάγκη να ζητήσουν συγνώμη από τους συγγενείς της μετανάστριας, ούτε φυσικά απολογήθηκαν στο σύνολο των αναγνωστών της κατάπτυστης δημοσίευσης. Αντιθέτως, σε μια απάντηση-μνημείο φασιστικής ιδεοληψίας χωρίζουν τους ανθρώπους σε "κανονικούς" φίλους της εφημερίδας και "μη κανονικούς" που δεν μπορούν να κατανοήσουν την ερμηνεία της δημοσίευσης. Όπως δηλαδή και ο ΑΡΚΑΣ, έτσι και η Athens Voice θεωρεί ηλίθιους και τρολ του ΣΥΡΙΖΑ, όλους όσοι δεν κατανοούν τα υψηλά της νοήματα της φιλελεύθερης διανόησης, που -και- στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ένα απάνθρωπο χιούμορ με μικροπολιτική κατεύθυνση, πάνω στο τραγικό θάνατο ενός ανθρώπου που πάλευε για το ψωμί του σε μια ξένη χώρα. Δεν είναι άλλωστε πως δε θυμόμαστε πως είχαν αντιδράσει τα ίδια ΜΜΕ και ο Άδωνις Γεωργιάδης στην περίπτωση των πυροβολισμών από επιστάτες εναντίων μεταναστών-εργατών στη Μανωλάδα.

Σα να μην έφτανε όλο αυτό, η Athens Voice δεν έμεινε εκεί. Δημοσίευσε και δεύτερη απάντηση που όχι μόνο δεν ήταν απολογητική, αλλά ήταν επιθετική ενάντια σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κατέκριναν δημοσίως τη δημοσίευση και χαρακτηρίζοντας ως "κυβερνητικά τρολ" τους ανθρώπους που αντέδρασαν.

Η εφημερίδα μάλιστα, στη συγκριμένη απάντηση έφτασε στο σημείο να δικαιολογήσει απόλυτα την αρχική δημοσίευση -για την οποία υποτίθεται είχε απολογηθεί λίγο νωρίτερα- κάνοντας λόγο για «μια ανάρτηση της εφημερίδας που δεν στρεφόταν εναντίον της μετανάστριας αλλά έκανε ακριβώς το αντίθετο, έψεγε την κυβέρνηση που από τις επικοινωνιακές φανφάρες του παρελθόντος, τώρα έχει καταντήσει να μετράει νεκρούς».

Η χθεσινή περίπτωση της Athens Voice είναι βέβαια μόνο ένα από δεκάδες παραδείγματα, ενός συστήματος που δεν πρόκειται να σταματήσει πουθενά μέχρι να αποκατασταθεί η άνοδος στην εξουσία των νόμιμων ιδιοκτητών της εξουσίας. Αρκετά τράβηξε το αστείο με την αριστερά.

Επιδόματα μόνο για Ελληνόπουλα, "κανονικοί άνθρωποι", ο νεοναζισμός ως lifestyle, οι τεμπέληδες έλληνες, «η κοινωνιολογία κάνει τα παιδιά αριστερά και πρέπει να καταργηθεί», «Το 8ωρο και το 5ήμερο εργασίας είναι ξεπερασμένα», «σκευωρία η Novartis» και ένας ορυμαγδός από fake news, για να παραθέσουμε μόνο ελάχιστα παραδείγματα από την κατήχηση των ΜΜΕ που δίνουν έναν διαρκή, ακάματο και πλέον απροκάλυπτο αγώνα, τα τελευταία χρόνια, για να φέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Άδωνη Γεωργιάδη στην εξουσία.

Η δημοσίευση της Athens Voice, δεν ήταν κάποιο λάθος που παρερμηνεύσαμε. Είναι το χάιδεμα των ακραίων και χυδαίων ενστίκτων των ψηφοφόρων της ευρύτερης Δεξιάς παράταξης, που ευελπιστούν να έρθει αυτοδύναμη στην εξουσία.

Δεν είναι όμως ότι και πριν δεν είχαν δώσει τα διαπιστευτήρια τους.

Κοντά δέκα χρόνια τώρα, από την αρχή της κρίσης, συζητάμε και περιγράφουμε το ίδιο ακριβώς πράγμα. Το αγνό μισός για τον εργαζόμενο ανεξαρτήτως της εθνικότητάς του, τη συλλογική ευθύνη και την κανονικοποίηση του νεοφασισμού, από το σύστημα που χρεοκόπησε τη χώρα. Η Χρυσή Αυγή μπορεί να εξαϋλώνεται δημοσκοπικά, αλλά έκανε και με το παραπάνω τη δουλειά της. Δημιούργησε το πρόσφορο έδαφος πάνω στο οποίο σπέρνει τους δηλητηριώδεις καρπούς του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ, γιατί ο εκφασισμός μιας κοινωνίας δε σημαίνει απολύτως τίποτα αν δεν ακολουθήσει η κατάλυση του κοινωνικού κράτους και η διάλυση των εργασιακών κεκτημένων και δικαιωμάτων.

Η δημοσίευση, αλλά κυρίως η μετέπειτα συμπεριφορά της Athens Voice αποδεικνύουν για άλλη μια φορά πως η ακροδεξιά και ο νεοφασισμός, είναι το οξυγόνο στο υδρογόνο του νεοφιλευθερισμού, για να μπορεί να κυλάει ο μύλος των ανισοτήτων και του μίσους. H πεποίθηση πως αυτό είναι απλά μια άλλη, αντίθετη άποψη και όχι εκφυλιστική ασθένεια, είναι η μεγαλύτερη ήττα που έχουμε υποστεί ως κοινωνία.

Όταν πριν λίγα μόνο χρόνια, άρχιζε η συστηματική διακίνηση fake news, hoaxes και ακροδεξιών παραληρημάτων από στελέχη της ΝΔ, κανείς δεν περίμενε πως θα φτάναμε στο σημείο, αυτό να καθορίσει νόρμες κοινωνικής συμπεριφοράς και ως εκ τούτου, εκλογικά αποτελέσματα. Κάναμε λάθος. Θα έπρεπε ήδη να είχαμε διδαχθεί από τη στρατηγική της Alt-right του Στιβ Μπάνον και του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Οι επικίνδυνοι ακροδεξιοί που έχουν τα τελευταία χρόνια εκλογικές επιτυχίες, όπως οι Τραμπ, Μπολσονάρο, Σαλβίνι, Όρμπαν και Μητσοτάκης, έχουν και ένα ακόμα ιδιαίτερο κοινό παρονομαστή. Την προσπάθεια διάλυσης κάθε ίχνους κοινωνικού κράτους, τις σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές σε επιχειρηματίες που ήδη φοροαποφεύγουν, την μετατροπή των εργαζομένους σε ανασφαλείς σκλάβους και την απάνθρωπη μεταχείριση του προσφυγικού προβλήματος που μαστίζει τον πλανήτη. Σε αυτό προσθέστε και την ρητορική για "παράσιτα", εννοώντας αυτούς που παίρνουν κάποιο επίδομα βοήθειας. Επίσης είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε, πως οι χώρες αυτές, μαζί και η Ελλάδα, έχουν από τους χαμηλότερους δείκτες παροχής επιδομάτων σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Στην Ελλάδα, η Athens Voice δεν είναι δυστυχώς η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας του ανθρωπότυπου που ευδοκίμησε στα χρόνια της κρίσης με το αφήγημα του "μαζί τα φάγαμε" και των "τεμπέληδων" που απομυζούν τον πλούτο των άριστων και επιτυχημένων πλουσίων.

Η Αthens Voice πρωτοστάτησε στη δημιουργία της θεωρίας των "δύο άκρων", ενώ έχει επανειλημμένα δημοσιεύσει άρθρα υπέρ του εργασιακού μεσαίωνα και του άκρατου κορπορατισμού.

Το νέο εξελιγμένο υβρίδιο έχει ήδη γεννηθεί. Είναι οι "φιλελεύθεροι χρυσαυγίτες". Έρχονται. Δεν λιποθυμούν και είναι πιο επικίνδυνοι από ποτέ, γιατί νιώθουν δικαιωμένοι.

ΥΓ. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε ποιος ακριβώς ήταν ο εμπνευστής του χρυσαυγίτικου παραληρήματος της Athens Voice. Aν ήταν να ποντάρω κάπου, θα έβαζα τα λεφτά μου στον Μάνο Βουλαρίνο. Δε θα ήταν και η πρώτη φορά άλλωστε.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr