Newsroom

Newsroom

Οι καλύτερες πολιτιστικές εκδηλώσεις της εβδομάδας

Οι επιλογές του Docville για την τρέχουσα εβδομάδα (έως τις 4 Δεκεμβρίου): εκθέσεις, παραστάσεις, ζωντανές εμφανίσεις κ.ά. 

prachi palwe NLqNQ10ppe0 unsplash 1024x925 1

Ενάντια στην έμφυλη βία και στις γυναικοκτονίες

Η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα και το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης συνδιοργανώνουν στην Αθήνα την παρουσίαση της διεθνούς έκθεσης «She’s gone» με ρούχα δολοφονημένων γυναικών. Η έκθεση που ξεκίνησε στο Ισραήλ στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια στο παγκόσμιο φαινόμενο της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών που διαπράττονται από συζύγους, συντρόφους και άλλα μέλη της οικογένειας. Αποτελεί δε ένα κάλεσμα προς όλους μας, μεμονωμένα άτομα και κυβερνητικούς φορείς, για να οικοδομήσουμε ένα περιβάλλον στην οικογένεια και εκτός αυτής, όπου οι γυναίκες προστατεύονται και έχουν ίσα δικαιώματα σε μια ζωή χωρίς εκφοβισμό.

INFO

Εως 14/12 (Δευτ.-Κυρ., 18.00-22.00)

Για την Παλαιστίνη scaled 1

Διήμερο για την Παλαιστίνη

Φεστιβάλ ταινιών και μουσικής με τίτλο «Στον καθρέφτη της Παλαιστίνης: Εικόνες και ήχοι μιας καθημερινής μάχης για συλλογική αξιοπρέπεια» διοργανώνει η πρεσβεία της Παλαιστίνης σε συνεργασία με το Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού (mέta) και την υποστήριξη του Δήμου Χαλανδρίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό. Το διήμερο εκδηλώσεων πραγματοποιείται την Κυριακή 28 και τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου. Οι εκδηλώσεις της Κυριακής: προβολή του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Liwan: A story of cultural resistance» της Ελληνοπαλαιστίνιας εικαστικού Ντόρις Χακίμ και μουσική εκδήλωση με τον Αλέκο Βρέτο στο ούτι. Οι εκδηλώσεις της Δευτέρας: προβολή παρουσία των δημιουργών τους των ταινιών «Roshmia» (φωτογραφία) του Salim Abu Jabal και «Enquete personnelle» της Ula Tabari – θα ακολουθήσει συζήτηση.

INFO

Κινηματογράφος Αθηνά (Σολωμού 18, Χαλάνδρι) στις 19.00

KENTRIKH

Φωτογράφος/μοντέλο στον χώρο ενός διαμερίσματος

Η Citronne Gallery (Πατριάρχου Ιωακείμ 19, Κολωνάκι) φιλοξενεί την ατομική έκθεση φωτογραφίας της Μαργαρίτας Μαυρομιχάλη με τίτλο «Εσωτερικός χώρος». Η Μαυρομιχάλη παρουσιάζει ένα νέο σώμα δουλειάς, μια ενότητα από 19 φωτογραφίες της περιόδου 2019-21, που απεικονίζει μια «ένδον» πραγματικότητα μέσα από σκηνοθεσίες στον χώρο ενός αστικού διαμερίσματος. Στις φωτογραφίες αυτές προτάσσεται η ίδια η καλλιτέχνιδα ως μοντέλο, είδωλο, πρωταγωνίστρια – αλλά και θύμα μιας αδιέξοδης ατμόσφαιρας. Η έκθεση στη Citronne είναι η πρώτη παρουσίαση της δουλειάς της φωτογράφου στην Αθήνα. Εχουν προηγηθεί εκθέσεις στη Νέα Υόρκη, τη Βοστόνη, στο Σαν Ντιέγκο, στη Βουδαπέστη, στο Παρίσι, το Βερολίνο, στη Βαρκελώνη και στο Λονδίνο.

INFO

Εγκαίνια την Τρίτη 30/11 (19.00-22.00)

Η τέχνη της ύφανσης scaled 1

Η τέχνη της ύφανσης

Ενα πολύχρωμο νήμα ξεδιπλώνεται στους χώρους του MOMus – Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη (εντός ΔΕΘ – HELEXPO) με αφορμή την έκθεση «Υφάνσεις εκ νέου». Ενα νήμα που συνδέει τα εμβληματικά έργα της οικοτεχνίας από την ίδρυσή της το 1963 στη Βασιλική Πρόνοια υπό τη διεύθυνση του «πατέρα» των ταπισερί Ιωάννη Φαϊτάκι, με ορισμένα από τα υφαντά που πρωτοπαρουσιάστηκαν στο Χίλτον το 1965 στην έκθεση «Διακοσμητικά υφαντά τοίχου “tapisseries” σε σχέδια Ελλήνων ζωγράφων». Στη φωτογραφία έργο του Γιάννη Μόραλη.

INFO 

Εως 27/3

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΓΥΑΛΙΝΟΥ scaled 1

«Ερωτόκριτος» για παιδιά

Υστερα από την ενθουσιώδη υποδοχή ο «Ερωτόκριτος» θα συνεχιστεί στην Παιδική Σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου. Με αφορμή την ιστορία αγάπης δυο νέων, ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια των παιδιών μια ολόκληρη εποχή όπου κυριαρχούν μεγάλες αρετές, όπως η πίστη, η τιμή, η γενναιότητα αλλά και οι συμβάσεις, οι συγκρούσεις και τα στερεότυπα. Ξεδιπλώνεται ένας ολόκληρος κόσμος που καθορίζεται τόσο από τη μοίρα όσο και από την τόλμη, το θάρρος και την ισχυρή θέληση των ανθρώπων.

INFO  

Εως 26/12

Gadjo Dilo

Οι Gadjo Dilo στη Θεσσαλονίκη

Το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου οι Gadjo Dilo θα κατακλύσουν την σκηνή του Principal Club Theater στην Θεσσαλονίκη με Gypsy jazz και swing ήχους με χρώματα ελληνικής μουσικής, σε ένα ξεσηκωτικό show. Ενα συγκρότημα που δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις, καθώς έχει καταφέρει, παντρεύοντας ήχους διαφορετικούς και δημιουργώντας ένα μοναδικό μουσικό στιλ, «Manouche de Grec» όπως το αποκαλούν οι ίδιοι, να συστήσει την Gypsy jazz στο ευρύ κοινό και να συνεχίσει την μουσική παράδοση του Django Reinhardt.

INFO  Στις 21.00

Η Κάθοδος των Δωριέων στη Λυρική

«Ασίκικο Πουλάκη» στην ΕΛΣ

Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει το σπουδαίο όσο και εμβληματικό έργο «Ασίκικο Πουλάκη» σε στίχους Μιχάλη Γκανά στο πλαίσιο του τριετούς κύκλου «Μίκης Θεοδωράκης» . Η νέα εκτέλεση του έργου, μέσα από την προσέγγιση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας Ανδρέα Κατσιγιάννη, με τη συμμετοχή της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας και σολίστ τον Γιάννη Διονυσίου, θα παρουσιαστεί στην Εναλλακτική Σκηνή στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 4 και 5 Δεκεμβρίου.

INFO

Σάββατο 20.30, Κυριακή 19.30

Its the most wonderful time of the year photo by kasia lukasiewicz scaled 1
(© Kasia łukasiewicz)

It’s the most wonderful time of the year

Το πρώτο βράδυ του Δεκεμβρίου τα γιορτινά φώτα ανάβουν στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) χαρίζοντας τη λάμψη τους στα πλατάνια του καναλιού και τα στολισμένα έλατα της αγοράς. Ενα φεστιβάλ φωτός δίνει λαμπερό τόνο στο βραδινό πάρκο «Σταύρος Νιάρχος»: τρεις φωτεινές εγκαταστάσεις διακεκριμένων καλλιτεχνών του εξωτερικού και μια ελληνική συμμετοχή θα μαγνητίσουν τα βλέμματα, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη εορταστική ατμόσφαιρα. Και όλα αυτά θα συμβούν υπό τους ήχους της μουσικής, αφού τη γιορτή ολοκληρώνει η σύμπραξη της πολυπολιτισμικής συμφωνικής ορχήστρας και χορωδίας νέων του El Sistema Greece (φωτογραφία) με τους Onirama.

INFO

1 Δεκεμβρίου στις 19.00

Σύντομες προτάσεις

• Εκθεση «Ναυτικοί χάρτες και ναυσιπλοΐα του 19ου αιώνα» στο  Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Υδρας (καθημερινά 09.00-16.00)

• Το «Ξύπνα Βασίλη» σε σκηνοθεσία του Αρη Μπινιάρη ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Θέατρο Ιλίσια στις 12/12

• «Με πλοία και τρένα… ο έρωτας»: Πολύγλωσση μουσική διαδρομή στο Μουσικό Βαγόνι Orient Express στο Τρένο του Ρουφ (κάθε Παρασκευή στις 21.30)

• Σήμερα (29/11 στις 21.30) είναι η τελευταία βραδιά των εμφανίσεων του Κώστα Χατζή στο Half Note Jazz Club (Τριβωνιανού 17, Μετς)

• Οι Χαΐνηδες γιορτάζουν τα 30 χρόνια δισκογραφικής τους παρουσίας με μια σειρά παραστάσεων στoν Σταυρό του Νότου Plus (Φραντζή & Θαρύπου 35-37, Νέος Κόσμος) στις 3, 10 και 17/12

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

6168031

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

«Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου», ήταν η φράση που είπε στη…

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

Χατζηπαναγιώτης

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

«Αν ήμουν μόνος μου, ίσως το άφηνα να δω αν θα περάσει», ανέφερε στις δηλώσεις…

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

in.gr

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

«Πάντως τα "συμφέροντα" που δεν κατονομάζει ο πρωθυπουργός δεν κρύβονται, ούτε χρειάζονται κανέναν πληρεξούσιο», αναφέρεται…

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

ΕΚΑΒ

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

Σοκάρει η ιατροδικαστική εξέταση της 85χρονης που βρέθηκε χωρίς κεφάλι στην Καρδίτσα

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

6028608

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

«Στην πολιτική δεν μπήκα στα 20, μπήκα στα 40 μου. Δεν είναι σκοπός για μένα…

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

6167994

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

Αθώα κρίθηκε η μητέρα της 12χρονης από τον Κολωνό από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών.…