Οι καλύτερες φωτογραφίες της χρονιάς με θέμα το περιβάλλον είναι γροθιά στο στομάχι (εικόνα)

Οι καλύτερες φωτογραφίες της χρονιάς, οι οποίες μέσα από τον φακό αποτυπώνουν την κατάσταση του πλανήτη στο υπάρχον κοινωνικό πλαίσιο είναι πραγματικά συγκλονιστικές (και όχι μόνο για την αισθητική ομορφιά τους).

5bb637471dc5244f658b456a

Ο Ιρανός φωτογράφος Saeed Mohammadzadeh είναι ο κορυφαίος φωτογράφος του 2018 σε αυτόν τον διαγωνισμό. Η εικόνα που κατάφερε να αποτυπώσει είναι ένα μισοβυθισμένο πλοίο στα στερεοποιημένα αλμυρά νερά της λίμνης Urmia, επισημαίνοντας πώς η αλλαγή του κλίματος, η κακοδιαχείριση του νερού και η ξηρασία έχουν αλλάξει εντελώς το τοπίο. Η φωτογραφία μοιάζει υπέροχη, αλλά αν σκεφτεί κανείς τις τρομακτικές διαστάσεις από τον θανατηφόρο συνδυασμό της κλιματικής αλλαγής και της καταστροφής της φύσης από τον άνθρωπο, σίγουρα θα αλλάξει γνώμη.


Καταστροφή, αλλά και… ελπίδα!

Ενώ πολλές εικόνες δείχνουν τη μεγάλη καταστροφή που συντελείται, υπάρχουν και φωτογραφίες που δίνουν ελπίδα και μία νότα αισιοδοξίας μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον. Η εικόνα ενός ανθρώπου που φτιάχνει άχυρο από καλάμια, για παράδειγμα, δείχνει ότι οι πρακτικές αειφορίας συνεχίζονται σε διάφορα επίπεδα. Οι φωτογραφίες είναι μια σημαντική υπενθύμιση, ένας τρόπος διαμαρτυρίας και επισήμανσης για το πόσο περισσότερο πρέπει να σεβόμαστε το περιβάλλον. Πολλές φορές ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας κάνει να ξεχνάμε και να ξεχνιόμαστε. Αυτό όμως είναι στην πραγματικότητα το ζοφερό φυσικό περιβάλλον που χτίσαμε εμείς οι ίδιοι, καταπατώντας τον φυσικό πλούτο και καταστρέφοντας τα υπέροχα “πορτρέτα” του κόσμου μας που υπήρχαν απλόχερα γύρω μας. Ας μην ξεχνάμε βέβαια και τις κεντρικές πολιτικές που ακολουθούνται από τα πλούσια κράτη εις βάρος των πιο φτωχών, όταν οι τόποι τους γίνονται απλώς αντιληπτοί ως ένα ανοιχτό έδαφος για κερδοφορία και περισσότερη εκμετάλλευση ανθρώπων και φυσικών πόρων. 








Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…