Newsroom

Newsroom

Οι κάλπικες λίρες των Ελληνικών τραπεζών

Ότι γυαλίζει δεν είναι χρυσός Γέμισαν τα χρηματοκιβώτια των τραπεζών με κάλπικες λίρες. Το φαινόμενο παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε…

gold

Ότι γυαλίζει δεν είναι χρυσός

Γέμισαν τα χρηματοκιβώτια των τραπεζών με κάλπικες λίρες. Το φαινόμενο παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε πολλές ελληνικές τράπεζες. Οι ειδικοί ελεγκτές των τραπεζών έχουν ανακαλύψει κατ’ εξακολούθηση ότι οι λίρες που έχουν στα «σεντούκια» τους είναι… κάλπικες.

Όπως αναφέρουν διασταυρωμένες πηγές το φαινόμενο αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στην Ελλάδα. Ο λόγος είναι απλός και συνηθισμένος για την ελληνική πραγματικότητα. Δεν υπάρχει επίσημος ελεγκτικός μηχανισμός για την ποιότητα του χρυσού που μπαίνει στην χώρα μας από μη ευρωπαϊκές χώρες.

Συγκεκριμένα, ο μοναδικός φορέας που μπορεί να κάνει ανάλυση της ποιότητας του χρυσού είναι το Γενικό Χημείο του Κράτους, μαζί με τα λάδια, τα πετρέλαια και τα τρόφιμα.

Από την άλλη πλευρά η διαδικασία ελέγχου χρυσού που ακολουθούν οι ελληνικές τράπεζες θυμίζει τον μπακάλη της γειτονιάς. Ο έλεγχος γίνεται με την διαδικασία του αντίβαρου γεγονός που δεν μπορεί να αποδείξει σε καμιά περίπτωση αν η χρυσή λίρα είναι και στα σπλάχνα της χρυσή ή όχι.

Τα κρούσματα πληθαίνουν και η απουσία ελεγκτικού μηχανισμού είναι κάτι παραπάνω από αισθητή. Ο οργανισμός που θα μπορούσε να αποτελέσει τον επίσημο ελεγκτικό μηχανισμό για τον εισαγόμενο χρυσό είναι ο ΕΛΚΕ μια από τις 151 ΔΕΚΟ που αναφέρεται στην λίστα της εφεδρείας. Να σημειωθεί ότι στον συγκεκριμένο οργανισμό υπάρχει τεχνολογική υποστήριξη που επιτρέπει να γίνεται έλεγχος ποιότητας και ποσότητας του χρυσού με απόλυτη ακρίβεια ο οποίος χρησιμοποιείται μόνο από όσους έχουν την διάθεση να ελέγξουν τον χρυσό που εμπορεύονται.

Οι παραπάνω συνθήκες έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε παράδεισο για το παραεμπόριο χρυσού από χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην χώρα μας μπαίνει ότι λάμπει, βαφτίζεται χρυσός και αμέσως μετά φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ελλάδα και ταξιδεύει προς όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Το παραεμπόριο χρυσού δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Απασχόλησε τις Αρχές από την δεκαετία του ’80 όπου ο σημερινός αυτοαποκαλούμενος «πολιτικός» κρατούμενος Μάκης Ψωμιάδης έφερνε στην χώρα μας πλάκες χρυσού σε συνεργασία με υπαλλήλους του αεροδρομίου της Αθήνας. Τότε ένας πρώην στενός του συνεργάτης –ο οποίος έφερνε χρυσό στην Ελλάδα σε φτηνότερη τιμή –βασανίστηκε από τον Μάκη Ψωμιάδη.

Στην δημοσιογραφική έρευνα που παρουσιάστηκε στο «Κουτί της Πανδώρας» ακούστηκε ηχητικό ντοκουμέντο με τον Μάκη Ψωμιάδη να βασανίζει τον πρώην στενό του συνεργάτη- ο οποίος τα επόμενα χρόνια αποτελούσε και βασικό εμπλεκόμενο του παραδικαστικού κυκλώματος- για να του αποκαλύψει με ποιο τρόπο και ποιοι άλλοι έφερναν φθηνότερο νοθευμένο χρυσό στην Ελλάδα.

Παρακολουθήστε την εκπομπή για τον “ασύλληπτο” Μάκη Ψωμιάδη. Σε αυτή την εκπομπή παρουσιάσαμε για πρώτη φορά ένα ηχητικό ντοκουμέντο όπου ο Μάκης Ψωμιάδης βασανίζει κάποιον προκειμένου να σταματήσει να τον ανταγωνίζεται στο λαθρεμπόριο χρυσού που έκανε εκείνη την εποχή.
Στην εκπομπή που ακολουθεί ” Η σιωπή είναι χρυσός” αναφέρονται ενδιαφέροντα στοιχεία για τον χρυσό που βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδας και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια με την τιμή του.

Εξοργιστικό περιστατικό στην Κρήτη: 44χρονος χτύπησε τη σύζυγο και τις κόρες του – Συνελήφθη από την αστυνομία

via 252863 212661 type13262

Εξοργιστικό περιστατικό στην Κρήτη: 44χρονος χτύπησε τη σύζυγο και τις κόρες του – Συνελήφθη από την αστυνομία

Απαράδεκτος 44χρονος στη Χερσόνησο της Κρήτης άσκησε βία στη γυναίκα του και τα παιδιά του

Καλαμάτα: Στο νοσοκομείο πατέρας και κόρη που τραυματίστηκαν από ναυτική φωτοβολίδα – Μία σύλληψη

fotovolida

Καλαμάτα: Στο νοσοκομείο πατέρας και κόρη που τραυματίστηκαν από ναυτική φωτοβολίδα – Μία σύλληψη

Ο άνδρας εκτόξευσε χθες το απόγευμα μία ναυτική φωτοβολίδα που κατέληξε στην αυλή σπιτιού, με…

Μιχάλης Ρέππας: Το συγκινητικό αντίο στην Άννα Παναγιωτοπούλου – «Τέτοιας ποιότητας ταλέντα δεν περνάνε από ζύγι και υποδεκάμετρο»

μιχαλης ρεππας

Μιχάλης Ρέππας: Το συγκινητικό αντίο στην Άννα Παναγιωτοπούλου – «Τέτοιας ποιότητας ταλέντα δεν περνάνε από ζύγι και υποδεκάμετρο»

Το δικό του «αντίο» στην Άννα Παναγιωτοπούλου είπε ο Μιχάλης Ρέπας