Οι Ιταλοί οπαδοί στη μάχη κατά του κορονοϊού

Οι ultras της Αταλάντα είδαν τον κορονοϊό να τους στερεί το ραντεβού σε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία της ομάδας τους. Εκείνοι απάντησαν με μια πράξη αλληλεγγύης.  Στο Νότο, οι Ναπολιτάνοι τραγούδησαν για να φύγει το σκοτάδι κι ο αρχηγός τους έδειξε ότι τιμά το περιβραχιόνιο που φορά.  

AP 20070727471401

«Το ποδόσφαιρο χωρίς τους οπαδούς είναι ένα τίποτα», έλεγε ο θρύλος της Σέλτικ Τζοκ Στάιν και όσα ματς πρόλαβαν να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών, πριν το οριστικό λουκέτο λόγω του κορονοϊού, απέδειξαν του λόγου το αληθές. Παγωμένη ατμόσφαιρα, σαφώς επηρεασμένοι ποδοσφαιριστές και κάποιες κινήσεις όπως το χειροκρότημα του Κριστιάνο Ρονάλντο στο αόρατο κοινό, στο ντέρμπι της Γιούβε με τη Μίλαν, για να σπάσουν τον πάγο. Και οι ίδιοι οι οπαδοί όμως βλέπουν την ζωή τους να αλλάζει. Στην Ιταλία, τη χώρα που ο κορονοϊός έχει χτυπήσει περισσότερο από κάθε άλλη, έχουν νοσήσει δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ενώ σχεδόν 3.000 έχουν χάσει τη ζωή τους. Ο κόσμος ζει το δράμα του, αναζητώντας μικρές ανάσες ελπίδας προς τους ίδιους και τους συμπολίτες τους. Κάποιοι, φροντίζοντας να δείχνουν πως δεν ξεχνούν τις αρχές τους και άλλοι, ζεσταίνουν την ατμόσφαιρα.

Δωρεά στο νοσοκομείο

Έχουν τη φήμη των σκληροπυρηνικών, δημιουργούν «καυτή» ατμόσφαιρα, υπερασπίζονται τα εδάφη τους τους και δεν διστάζουν να συγκρουστούν. Οι φανατικοί οπαδοί της Αταλάντα έδειξαν, όμως, για μια ακόμα φορά, ότι η παρουσία τους στο γήπεδο δεν τους κρατά μακριά από την κοινωνία. Και με το ξέσπασμα του κορονοϊού να έρχεται τις μέρες που ζουν πρωτόγνωρες στιγμές στην Ευρώπη, δεν έχασαν τον προσανατολισμό τους. 

Οι «Μπεργκαμάσκι», στην πρώτη τους συμμετοχή σε Champions League, κατάφεραν να «κλειδώσουν» την πρόκριση στους «8» της διοργάνωσης, παίζοντας εντυπωσιακό ποδόσφαιρο και έχοντας καταφέρει να συγκεντρώσουν το χειροκρότημα από όλους τους ουδέτερους. Στον πρώτο αγώνα των «16» επικράτησαν 4-1  της Βαλένθια, σκορπίζοντας ενθουσιασμό στον κόσμο τους, που φρόντισε να κλείσει από νωρίς εισιτήρια για τη ρεβάνς της Ισπανίας. Όμως το ξέσπασμα του κορονοϊού ανέτρεψε τα σχέδιά τους. Το ματς έπρεπε να γίνει κεκλεισμένων των θυρών. Κι εκείνοι, μολονότι δεν κατάφεραν να βρεθούν στο πλευρό του Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι και των παικτών του για το 3-4 που σφράγισε την πρόκριση, δεν κράτησαν τις επιστροφές των χρημάτων τους για κάποιο μελλοντικό ταξίδι ή για τις οικογένειές τους. Ξεκίνησαν μια εκστρατεία και συγκέντρωσαν τελικά 40.000 ευρώ για το νοσοκομείο του Μπέργκαμο.

«Απόψε υποτίθεται ότι θα ζούσαμε την εμπειρία ενός από τα πιο όμορφα βράδια στην ιστορία μας. Όμως η κατάσταση ανάγκης τα φέρνει όλα σε δεύτερο πλάνο. Επειδή αυτές τις τελευταίες εβδομάδες, στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή μας υπάρχουν ήρωες που αντιμετωπίζουν αυτή την πρόκληση, δουλεύοντας με ανεπαρκείς πόρους και εξαντλητικές βάρδιες για την υγεία όλων. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να δωρίσουμε το ποσό που αντιστοιχεί στα εκτός έδρας εισιτήριά μας στο νοσοκομείο του Μπέργκαμο. Τις επόμενες ημέρες θα μεταφέρουμε 40.000 ευρώ στο λογαριασμό τους. Για εκείνους που ρωτούν πώς μπορούν να συνεισφέρουν, τους προσκαλούμε να προχωρήσουν σε δωρεές προς το νοσοκομείο. Ενωμένους δεν μας σταματά κανείς», έγραψαν χαρακτηριστικά στα Social Media. Οι καταθέσεις ξεκίνησαν από τις επιστροφές των χρημάτων από τα εισιτήρια του γηπέδου και τα αεροπορικά και συνεχίστηκαν με ό,τι ο καθένας μπορούσε να συνεισφέρει. Στις 12 Μαρτίου ενημέρωσαν «ανεβάζοντας» το επίσημο έγγραφο ότι τα χρήματα συγκεντρώθηκαν, ευχαριστώντας όσους στάθηκαν στο πλευρό της Curva Nord και εκπλήρωσαν τον ιερό σκοπό τους.

Στα χρόνια της διαμόρφωσης του οπαδικού κινήματος στη γειτονική χώρα, το Βόρειο Πέταλο, στο οποίο κάθονταν οι οργανωμένοι της Αταλάντα, συνδέθηκε με αριστερή ιδεολογία. Η φιγούρα του Τσε Γκεβέρα ήταν ανάμεσα στα σύμβολά τους. Μολονότι η μετεξέλιξη των οπαδικών γκρουπ έφερε μια μάλλον περισσότερο απολιτίκ στάση, η αριστερή χροιά δεν έφυγε. Και οι πράξεις αλληλεγγύης, οπαδικής ή κοινωνικής, είναι συχνό φαινόμενο. Το 1995, μετά τον θάνατο ενός οπαδού της Τζένοα από μαχαίρωμα οπαδού της Μίλαν έβγαλαν ανακοίνωση, ζητώντας από όλους τους ultras να σταματήσουν να κουβαλούν μαχαίρια. Ο μετέπειτα ηγέτης τους με το παρατσούκλι «Μπόκια», μολονότι ήταν γνωστός σε όλους για το βίαιο παρελθόν του και τις συγκρούσεις εντός και εκτός γηπέδων, πήρε αρκετές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της κοινότητας. Οι ultras έκαναν εράνους για ανθρώπους και δομές που ήταν σε ανάγκη, ενώ προχώρησαν και στη διοργάνωση πρωτοβουλιών που περιλάμβαναν οικογένειες, δείχνοντας πως δεν είναι χουλιγκάνοι που έχουν στο μυαλό τους μόνο τα επεισόδια, αλλά άνθρωποι με κοινωνικές ανησυχίες. «Αυτό που κάνουν οι Ultras είναι να ενώνουν την πόλη. Είναι καθήκον μας να διατηρούμε τις αληθινές αξίες του αθλητισμού και ενώ βρισκόμαστε εδώ, θα κουβαλούμε το πάθος μέχρι το τέλος», έλεγε χαρακτηριστικά ο ηγέτης τους.

To τραγούδι της Νάπολης

Αρκετοί άνθρωποι στην αποκλεισμένη Ιταλία έχουν βγει στα μπαλκόνια για να τραγουδήσουν με συμπολίτες τους, φορώντας το κασκόλ της αγαπημένης τους ομάδας. Άλλοι, έχουν φωνάξει μεμονωμένα συνθήματα ή τους ύμνους των συλλόγων τους.

Στον Νότο, η Νάπολι που ζει το δικό της δράμα προσκάλεσε μέσω tweet τους οπαδούς της να βγουν στο μπαλκόνι και να τραγουδήσουν όλοι μαζί ένα αγαπημένο σύνθημα, το οποίο καταλήγει με το χαρακτηριστικό «Allez, allez, allez», που έχει αγαπηθεί μεταξύ άλλων και από τους οπαδούς της Λίβερπουλ. Ο επίσημος λογαριασμός της ομάδας έδωσε και το γνώριμο στους Ναπολιτάνους hashtag #HaDaPassaANuttata, μια φράση που σημαίνει «θα αντέξουμε τη νύχτα» και χρησιμοποιείται  συχνά σε δύσκολους καιρούς. Ο κόσμος, που βρίσκονται σε καραντίνα και είδε τη ρεβάνς με την Μπαρτσελόνα για το Champions League να αναβάλλεται λόγω της πανδημίας, ανταποκρίθηκε. Και το αποτέλεσμα ήταν μαγικό. Το τραγούδι των οπαδών τρύπωσε σε κάθε στενό, αντήχησε σε όλη την πόλη, αναπτερώνοντας το ηθικό. Τα λόγια «και τώρα όπως τότε φυλάμε αυτή την πόλη» έκαναν όσους βγήκαν στα μπαλκόνια να χαμογελάσουν ξανά, να φωνάξουν με την ψυχή τους όπως στο αγαπημένο τους γήπεδο. Και κατάλαβαν, πως όλοι μαζί μπορούν να νικήσουν. Στην πρωτοβουλία πήρε μέρος και ο αρχηγός της ποδοσφαιρικής ομάδας, Λορέντσο Ινσίνιε, γέννημα-θρέμμα της πόλης και της ομάδας, ο οποίος τραγούδησε το σύνθημα. Στο τέλος, ο σύλλογος ευχαρίστησε τον κόσμο με μια πανηγυρική φωτογραφία από το Σαν Πάολο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λορέντσο Ινσίνιε έστειλε το μήνυμά του προς τον κόσμο: «Προτείνω να μείνετε σπίτι. Δεν βγαίνουμε έξω και έτσι πολεμάμε μαζί τον κορονοϊό». Έπειτα, όπως αποκάλυψε ο Βιντσέντσο Ντε Λούκα, περιφερειάρχης της Καμπανίας (στην οποία περιλαμβάνεται η Νάπολη) ο αρχηγός των «Παρτενοπέι» έδωσε 100.000 ευρώ για να βοηθήσει τα νοσοκομεία και τη μάχη κατά του κορονοϊού. Αρχηγός εντός κι εκτός γηπέδων και ένας από εκείνους που έχουν στην καρδιά τους τη Νάπολι…
 

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

papa mixalis sasmos

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

Μια «μεταγραφή» από την υποκριτική στην πολιτική που θα συζητηθεί έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΥΡΩ

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε το παρών στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ το…