Ρωσικές Αρχές: «H Ουκρανία θα στείλει μολυσμένα πουλιά ως βιολογικά όπλα»

Τα «επικίνδυνα» παθογόνα στα βιολογικά εργαστήρια της Ουκρανίας - Ο Κονασένκοφ κάνει λόγο για «αμερικανικό σχέδιο», σχετικό με «μεταφορά παραγόντων παθογένειας από άγρια αποδημητικά πτηνά ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και άλλες γειτονικές χώρες» - Τι λένε οι παγκόσμιοι οργανισμοί.

pexels somya dinkar 3401967

Η Ρωσία διατείνεται πως υπάρχει δίκτυο εργαστηρίων έρευνας και ανάπτυξης βιολογικών όπλων που λειτουργούσε για λογαριασμό του αμερικανικού Πενταγώνου στο έδαφος της Ουκρανίας. Πρόκειται για έναν ισχυρισμό που έχει διαψευστεί επανειλημμένα, ωστόσο σύμφωνα πάντα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όλα τα αποδεικτικά στοιχεία έχουν καταστραφεί προκειμένου να διατηρηθεί μυστικό το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας – O Κονασένκοφ κάνει λόγο για «αμερικανικό σχέδιο», σχετικό με «μεταφορά παραγόντων παθογένειας από άγρια αποδημητικά πτηνά ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και άλλες γειτονικές χώρες» – Τι λένε οι παγκόσμιοι οργανισμοί – Αντιφατικές αντιδράσεις από τις ΗΠΑ.

Δεν έχει αποδειχθεί: Οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν έρευνα ανάπτυξης βιολογικών όπλων στην Ουκρανία – H Ουκρανία θα στείλει μολυσμένα πουλιά ως βιολογικά όπλα

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του bbc, η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ και την Ουκρανία πως πραγματοποιούν μυστικές έρευνες όπου αναπτύσσουν «επικίνδυνα» παθογόνα ικανά να διαδώσουν ασθένειες στον πληθυσμό. Τα παθογόνα είναι μικροοργανισμοί ικανοί να προκαλέσουν επικίνδυνες ασθένειες. Οι εργασίες αυτές – σύμφωνα με τη Ρωσία – λαμβάνουν χώρα μέσα σε 30 βιολογικά εργαστήρια της Ουκρανίας. Οι έρευνες αυτές αποτελούν κίνδυνο για «πιθανές διαρροές» που θα μπορούσαν να διαδώσουν επικίνδυνες ασθένειες στον πληθυσμό, ξεκινώντας με αυτό τον τρόπο έναν βιολογικό πόλεμο.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μερικά από αυτά τα βιολογικά εργαστήρια έχουν λάβει οικονομική ενίσχυση από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Όπως γράφει σε δημοσίευμά της η the Guardian, o Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια, απήυθηνε μια μακροσκελή αναφορά σχετικά με το σχέδιο ανάπτυξης βιολογικών όπλων στην Ουκρανία, το οποίο σχέδιο συμπεριλαμβάνει πτηνά, νυχτερίδες και έντομα τα οποία – όπως ισχυρίζεται – πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για τη διάδωση ασθενειών πέραν των δυτικών Ουκρανικών συνόρων.

«Ο στόχος αυτών των χρηματοδοτημένων από το Πεντάγωνο βιολογικών ερευνών στην Ουκρανία ήταν να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός κρυφής εξάπλωσης φονικών παθογόνων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Η Μόσχα, σύμφωνα με τον ίδιο, βρήκε «έγγραφα των υπαλλήλων ουκρανικών εργαστηρίων» που κάνουν λόγο για «μεταφορά ανθρώπινων βιοϋλικών που έχουν ληφθεί στην Ουκρανία προς ξένες χώρες έπειτα από αίτημα αμερικανών αντιπροσώπων».

Επίσης, ο Κονασένκοφ έκανε λόγο για «αμερικανικό σχέδιο», σχετικό με «μεταφορά παραγόντων παθογένειας από άγρια αποδημητικά πτηνά ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και άλλες γειτονικές χώρες».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ επρόκειτο «να διεξαγάγουν εργασίες σχετικά με τους παράγοντες παθογένειας πτηνών, νυκτερίδων και ερπετών το 2022 στην Ουκρανία», καθώς και σχετικά με «τη δυνατότητα εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων και του άνθρακα».

«Στα εργαστήρια που έχουν δημιουργηθεί και χρηματοδοτούνται στην Ουκρανία, έγγραφα δείχνουν ότι πειράματα πραγματοποιήθηκαν με δείγματα κορωνοϊού νυχτερίδας», υποστήριξε ακόμη ο Ρώσος αξιωματούχος. 

«Σας καλούμε να σκεφτείτε την πιθανότητα ενός πέρα για πέρα αληθινού βιολογικού κινδύνου που απειλεί τους πλυθυσμούς των Ευρωπαικών χωρών, κάτι που μπορεί να συμβεί από εκτός ελέγχου διαρροές παθογόνων σπό την Ουκρανία». «Και σε περίπτωση ενός τέτοιο σεναρίου, καλύπττεται όλη η Ευρώπη».

«Ο κίνδυνος αυτός είναι πέρα για πέρα πραγματικός δεδομένου και του ενδιαφέροντος που έχουν επιδείξει ριζοσπαστικές εθνικιστικές ομάδες στην Ουκρανία προς την εργασία ανάπτυξης με επικίνδυνα παθογόνα, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ».

Την Τετάρτη (09/03), η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, επανέλαβε τον ισχυρισμό της Μόσχας ότι οι ΗΠΑ λειτουργούν εργαστήριο βιολογικών όπλων στην Ουκρανία και ότι έγγραφα που βρήκαν οι ρωσικές δυνάμεις δείχνουν «προσπάθεια διαγραφής αποδεικτικών στοιχείων για στρατιωτικά βιολογικά προγράμματα» με την καταστροφή εργαστηρίων. 

Οι αντιδράσεις από Κίεβο και Ουάσινγκτον

Οι ΗΠΑ από τη μεριά τους, κάνουν λόγο για «εντελώς παράλογους ισχυρισμούς» τους οποίους η Ρωσία χρησιμοποιεί σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την εισβολή της στην Ουκρανία. Πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ και εμπειρογνώμονες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, λένε ότι τα εργαστήρια εργάζονται για την ανίχνευση και την πρόληψη της εξάπλωσης βιολογικών όπλων και έχουν βοηθήσει στον περιορισμό των επιδημιών ασθενειών.

Τους ισχυρισμούς σχετικά με την ανάπτυξη βιολογικών όπλων στην Ουκρανία, διέψευσε και το Κίεβο και η Ουάσιγκτον, που μια ημέρα αργότερα, εξέδωσε κατηγορηματική ανακοίνωση μεταξύ άλλων, αναφέροντας ότι «οι ΗΠΑ δεν έχουν βιολογικά ή χημικά εργαστήρια στην Ουκρανία», προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ δεν αναπτύσσουν και δεν επεξεργάζονται χημικά ή βιολογικά όπλα πουθενά» στον κόσμο.

Η Μόσχα είχε κατηγορήσει από το 2018 τις ΗΠΑ ότι διεξάγουν μυστικά βιολογικά πειράματα σε εργαστήριο της Γεωργίας.

Παρά τους ισχυρισμούς της Ρωσίας πως πρόκειται για «μυστικά» βιολογικά εργαστήρια, στοιχεία για τις δραστηριότητες των ΗΠΑ μπορούν να εντοπιστούν στην ιστοσελίδα της Αμερικανικής πρεσβείας.  

Είναι άλλωστε γνωστό, πως το Πρόγραμμα Μείωσης της Βιολογικής Απειλής του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ συνεργάζεται με την ουκρανική κυβέρνηση για την ενοποίηση και την ασφάλεια παθογόνων και τοξινών που προκαλούν ανησυχία για την ασφάλεια στις εγκαταστάσεις της ουκρανικής κυβέρνησης, «επιτρέποντας παράλληλα την ειρηνική έρευνα και την ανάπτυξη εμβολίων», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο.

Κάτω από αυτό το πρόγραμμα αυτό, κάποια εργαστήρια έλαβαν χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ προκειμένου να εκσυγχρονιστεί ο εργαστηριακός εξοπλισμός τους, ωστόσο η όποια διαχείριση και διευθέτηση των συστημάτων αυτών γίνεται σε τοπικό επίπεδο, χωρίς την παρέμβαση των ΗΠΑ. Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, διατηρεί συνεργασία για τους παραπάνω λόγους, με το Υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας, από το 2005.

Η Ουάσινγκτον με τη σειρά της ερίζει ότι η «προπαγάνδα» από τη Μόσχα περί ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής από το Κίεβο αποτελεί πρόσχημα για τη δικαιολόγηση της εισβολής και για τη χρήση τέτοιων όπλων από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με το Reuters.

Κατά τον κ. Πρέσκοτ, η χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία, για τη δολοφονία και τη δηλητηρίαση πολιτικών αντιπάλων του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη ρωσική επικράτεια και σε αυτή της Βρετανίας, είναι τεκμηριωμένη. Ο αμερικανός διπλωμάτης είπε ακόμη πως η Μόσχα στηρίζει «το καθεστώς Άσαντ» στη Συρία, το οποίο έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για τη χρήση χημικών όπλων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μάλιστα, αφού κατηγόρησε και το Πεκίνο ότι αναπαράγει αυτές τις «ψευδείς» πληροφορίες, αντέστρεψε τη ρητορική και κατηγόρησε τη Μόσχα για μακρύ ιστορικό χρήσης τέτοιων όπλων: «Η Ρωσία και όχι οι ΗΠΑ έχει ένα μακρύ και καλά καταγεγραμμένο ιστορικό χρήσης χημικών όπλων, μεταξύ άλλων απόπειρες δολοφονίας και δηλητηριάσεις πολιτικών εχθρών του Πούτιν, όπως ο Αλεξέι Ναβάλνι», αναφέρεται στο σχετικό Tweet.

«Οι ρωσικές κατηγορίες είναι παράλογες, γελοίες και- όπως θα έλεγε ο Ιρλανδός καθολικός παππούς μου- ένα μάτσο κουραφέξαλα. Δεν υπάρχει τίποτα σε αυτό. Κλασική ρωσική προπαγάνδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι. 

Η Ρωσία «επενδύει στο να εφευρίσκει ψευδή προσχήματα σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις δικές της φριχτές ενέργειες στην Ουκρανία», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις. 

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, κατηγόρησε τη Ρωσία υπό τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι έχει «μακρύ και καλά τεκμηριωμένο ιστορικό» χρήσης χημικών όπλων, επισημαίνοντας τη δηλητηρίαση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι και τη στήριξη που παρείχε η Ρωσία στο συριακό καθεστώς, ενώ αυτό χρησιμοποιούσε χημικά όπλα. Στη συνέχεια προειδοποίησε ότι ο ισχυρισμός της Μόσχας για ένα μυστικό πρόγραμμα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία θα μπορούσε στην πραγματικότητα να θέσει τα θεμέλια για μια ρωσική επίθεση με χημικά ή βιολογικά όπλα στο εσωτερικό της χώρας.

Επομένως, υπάρχουν βιολογικά εργαστήρια μέσα στην Ουκρανία τα οποία χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ; Αντιφατικές αντιδράσεις από τις ΗΠΑ

Η απάντηση είναι «ναι», η Ουκρανία λειτουργεί βιολογικά εργαστήρια τα οποία χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ, αλλά:

Ειδικότερα, το επιβεβαίωσε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, σε ακρόαση της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας αυτή την εβδομάδα, κατά την οποία ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο την ρώτησε ευθέως αν η Ουκρανία διαθέτει βιολογικά όπλα.

«Η Ουκρανία έχει εγκαταστάσεις βιολογικής έρευνας», απάντησε, προσθέτοντας ότι υπάρχει ανησυχία ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να αποκτήσουν τον έλεγχο των εργαστηρίων.

«Συνεργαζόμαστε με τους Ουκρανούς για το πώς μπορούν να αποτρέψουν οποιοδήποτε από αυτά τα ερευνητικά υλικά να πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων».

Οι αντιφατικές αντιδράσεις αύξησαν περαιτέρω τις αμφιβολίες του κόσμου για τις ΗΠΑ

Η τουλάχιστον περίεργη απάντηση της Νούλαντ έκανε σαφές πως ό,τι και να υπάρχει στα ουκρανικά βιολογικά εργαστήρια ανησυχεί σοβαρά τους Αμερικανούς, αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι κανείς δεν μίλησε για «βιολογικά όπλα», ούτε υπάρχουν αποδείξεις γι’ αυτό.

Η Φίλιππα Λέντζος, ερευνήτρια βιολογικών όπλων και συνδιευθύντρια του Κέντρου Μελετών Επιστήμης και Ασφάλειας στο King’s College του Λονδίνου, δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί για την Ουκρανία είναι οι τελευταίοι σε μια σειρά από αναφορές σχετικά με τα εργαστήρια στις χώρες αυτές.

Η Λέντζος, μια από τους πολλούς εμπειρογνώμονες που έχει επισκεφθεί ένα πρώην σοβιετικό ερευνητικό εργαστήριο στη Δημοκρατία της Γεωργίας, δήλωσε ότι όλες οι ενδείξεις από ανεξάρτητους ερευνητές και αξιωματούχους στον τομέα των βιολογικών όπλων, δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την απενεργοποίηση των βιολογικών παραγόντων και ότι οι έρευνες σε τέτοια κέντρα αποσκοπούν στην πρόληψη της εκδήλωσης επιδημιών.

«Πρόκειται για εργαστήρια δημόσιας υγείας όπως αυτά του (αμερικανικού) CDC ή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών», δήλωσε η Λέντζος.

Ωστόσο ο ΠΟΥ, προέτρεψε την Ουκρανία να καταστρέψει όλους τους εξαιρετικά επικίνδυνους παράγοντες στα εργαστήριά της για να αποφύγει τον κίνδυνο καταστροφικής επιδημίας σε περίπτωση που ένα από τα εργαστήρια πληγεί από ρωσική επίθεση.

Το θέμα, μετά από αίτημα της Μόσχας, εξέτασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.  

Στις 11/03, ο Ντμίτρι Πολιάνσκι, πρώτος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα Ηνωμένα Έθνη, ανέφερε μέσω Twitter πως η ρωσική αποστολή ζήτησε να συγκληθεί συνεδρίαση «για να συζητηθούν οι στρατιωτικές βιολογικές δραστηριότητες των ΗΠΑ στο έδαφος της Ουκρανίας», κάτι που η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει «γελοίο» ερίζοντας εδώ και μέρες πως είναι οι ρωσικές δυνάμεις αυτές που ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν χημικά ή βιολογικά όπλα στον συνεχιζόμενο πόλεμο.

Τι λένε οι παγκόσμιοι οργανισμοί

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ότι η Ουκρανία παραβιάζει οποιαδήποτε διεθνή συνθήκη, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των βιολογικών όπλων.

Η Ύπατη Αρμοστής για θέματα αφοπλισμού, Ιζούμι Νακαμίτσου, επιβεβαίωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν γνωρίζουν την ύπαρξη ενός τέτοιου προγράμματος στην Ουκρανία. Η Νακαμίτσου επεσήμανε τη Σύμβαση για τα βιολογικά όπλα, η οποία απαγορεύει την ανάπτυξη και τη χρήση τους, από το 1975.

Όμως, εκτός από την απειλή της διαρροής παθογόνων ουσιών που βρίσκονται σε ουκρανικά εργαστήρια, υπάρχει και η απειλή ότι η Ρωσία ενδεχομένως θα εξαπολύσει τη δική της επίθεση με βιολογικά όπλα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Reuters, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι έχει συνεργαστεί με τα κρατικά εργαστήρια της Ουκρανίας για αρκετά χρόνια για την υιοθέτηση ασφαλών πρακτικών και ότι έχει στείλει «ισχυρή σύσταση» στο υπουργείο Υγείας της χώρας και άλλους αρμόδιους οργανισμούς «να καταστρέψουν τα υψηλής επικινδυνότητας παθογόνα», αλλά δεν διευκρινίζει ούτε τι είδους παθογόνα και τοξικά υπάρχουν στα ουκρανικά εργαστήρια, ούτε εάν υιοθετήθηκαν οι συμβουλές του.

Ούτε οι Ουκρανοί αξιωματούχοι στο Κίεβο ούτε η πρεσβεία στη Βρετανία απάντησαν στα σχετικά ερωτήματα που έθεσε, όπως αναφέρει το Reuters,  

Οι ΗΠΑ οφείλουν στον κόσμο μια απάντηση – Το σίγουρο είναι ότι η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, θα πρέπει να ασκήσει ισχυρή πίεση στις ΗΠΑ και να μην επηρεαστεί από τους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον.

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian, BBC.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…