Newsroom

Newsroom

«Οι ΗΠΑ να αναλάβουν ρόλο για να αποτρέψουν τη τουρκική επιθετικότητα στην Κύπρο»

Να αναλάβει δράση που θα προσφέρει πέπλο προστασίας στην Κυπριακή Δημοκρατία καλεί την Ουάσινγκτον αναλύτρια του Foundation for Defense of Democracies

app varosha

Την ανάγκη οι ΗΠΑ να αναλάβουν δράση για να περιορίσουν τις επεκτατικές βλέψεις που έχει η Τουρκία εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας επισημαίνει η αναλύτρια της δεξαμενής σκέψης Foundation for Defense of Democracies στην Ουάσιγκτον Morgan Lorraine Viña. Η Αμερικανίδα αναλύτρια έχει άριστη γνώση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, καθώς ήταν η προσωπάρχης της πρώην πρέσβειρας των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι.

Σε άρθρο που υπογράφει στην ιστοσελίδα «RealClear World», η κ.Viña υποστηρίζει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις με το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων έφεραν στο φως τις αδυναμίες που έχει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ (Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο), αποδεικνύοντας ότι δεν διαθέτει από μόνη της την απαραίτητη αποτρεπτική ισχύ. Ως εκ τούτου, καλεί την Ουάσιγκτον να διαδραματίσει έναν ηγετικό ρόλο, υιοθετώντας μια νέα στρατηγική που θα θέσει ισχυρά αναχώματα ενάντια στη παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Ουάσινγκτον, «η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν έχει αποτρεπτική ισχύ ενάντια στις προκλήσεις του Ερντογάν και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να σταματήσει να προσποιείται ότι έχει. Η πραγματικότητα είναι ότι εάν ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρούσε περαιτέρω αρπαγή γης στην Κύπρο, οι δυνάμεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν πρόκειται να σταματήσουν τις τουρκικές δυνάμεις. Ελλείψει αξιόπιστης διεθνούς αντίστασης, η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να αναλάβει τη πρωτοβουλία των κινήσεων και να ηγηθεί».

Άνοιγμα Βαρωσίων: Ο Ερντογάν δεν αισθάνθηκε καμία απειλή από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Στο άρθρο της, η Morgan Lorraine Viña αναφέρει ότι «ο ΟΗΕ υποστηρίζει ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για την ανάφλεξη της σύγκρουσης μεταξύ βορρά και νότου. Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα τον Ιανουάριο ανέφερε ότι ο “αποτρεπτικός ρόλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και οι προληπτικές προσπάθειες της αποστολής συνέβαλαν στην εξάλειψη των εντάσεων που δημιουργήθηκαν μέσα και γύρω από τη ζώνη ασφαλείας”. Είναι άλλο πράγμα η Άγκυρα να απορρίπτει τη διεθνή ρητορική (για το άνοιγμα των Βαρωσίων), και είναι άλλο να την αψηφά μπροστά σε μια στρατιωτική δύναμη στα σύνορα. Ο Τομέας 4, μία από τις τρεις στρατιωτικές τοποθεσίες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ (ο Τομέας 3 έπαψε να υπάρχει το 1993) απέχει 15 λεπτά με αυτοκίνητο από τα Βαρώσια. Προφανώς ο Ερντογάν δεν αισθάνθηκε καμία απειλή από τους κυανόκρανους του ΟΗΕ όταν ανακοίνωσε την αποστρατικοποίηση της πόλης».

Αμερικανικό Πέπλο Προστασίας στην Κύπρο

Θεωρώντας δεδομένη την αδυναμία του ΟΗΕ να αποτρέψει την τουρκική επιθετικότητα, η Αμερικανίδα αναλύτρια καλεί την Ουάσιγκτον να αναλάβει δράση που θα προσφέρει ένα πέπλο προστασίας στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η κ. Viña καταγράφει μια σειρά από θετικά βήματα που έγιναν από την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση, θεωρώντας ότι προσφέρουν ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης στον Τζο Μπάιντεν. Μεταξύ αυτών των βημάτων περιλαμβάνονται:

• Η μερική άρση του εμπάργκο της πώλησης όπλων στην Κύπρο.

• Η ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Ξένων Ένοπλων Δυνάμεων (FMF).

• Η δημιουργία ενός μηχανισμού που καθιερώνει την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Συνεχίζοντας, η Αμερικανίδα αναλύτρια κάνει αναφορά στη πρόταση του Τούρκου συναδέλφου της στο Foundation for Defense of Democracies Αϊκάν Ερντεμίρ, ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να οικοδομήσει μια συντονισμένη στρατηγική με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να καταπολεμήσει την πολεμική πορεία του Ερντογάν στη Μεσόγειο. Στις συγκεκριμένες προτάσεις που παρουσιάζονται στο άρθρο περιλαμβάνονται:

• Συντονισμένες κυρώσεις ΗΠΑ-ΕΕ εναντίον παραβατικών συμπεριφορών της Τουρκίας.

• Διορισμός ειδικού προεδρικού απεσταλμένου για την Ανατολική Μεσόγειο.

• Περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας της Ουάσιγκτον με τους παράκτιους συμμάχους και εταίρους.

 

Τουρκική Επιθετικότητα Ενάντιον της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η Αμερικανίδα αναλύτρια αναφέρεται στις προσπάθειες του Τουρκοκύπριου ηγέτη Έρσιν Τατάρ, ο οποίος σε συνεργασία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να επιβάλει στο τραπέζι τη λύση της διχοτόμησης. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις ανατρέπουν μακροχρόνιες τουρκοκυπριακές θέσεις και απορρίπτουν διαπραγματεύσεις πέντε δεκαετιών με στόχο την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας. Καταλήγει, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια αλλαγή πορείας, η οποία, ακολουθεί μια σειρά στρατιωτικών κινήσεων που απειλούν τη κυπριακή κυριαρχία. Μεταξύ των επιθετικών ενεργειών που απαριθμεί η κ. Viña εντοπίζονται:

• Η παρεμπόδιση των προσπαθειών της Κύπρου για εξερεύνηση φυσικού αερίου το 2018.

• Η προσγείωση του πρώτου στρατιωτικό drone της Τουρκίας στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στο κατεχόμενο Λευκόνοικο το 2019.

• Η πραγματοποίηση της άσκησης «Μεσογειακή Θύελλα» το 2020 σε μια προσπάθεια εκφοβισμού της Λευκωσίας.

Επίθεση σε δημοσιογράφο που κάλυπτε τη φωτιά στη Βάρης – Κορωπίου: «Δέχθηκα μπράβικη επίθεση με γροθιές στο κεφάλι» (Video)

359ce0a9 epithesi se dhmosiografo

Επίθεση σε δημοσιογράφο που κάλυπτε τη φωτιά στη Βάρης – Κορωπίου: «Δέχθηκα μπράβικη επίθεση με γροθιές στο κεφάλι» (Video)

Όπως είπε, λίγο πριν δεχτεί την επίθεση, τον είχαν προπηλακίσει και του είχαν επιτεθεί λεκτικά…

Αλεξανδρούπολη: Ανατριχιαστικές οι λεπτομέρειες της γυναικοκτονίας – 12 τραύματα από κατσαβίδι είχε η 73χρονη

image 16

Αλεξανδρούπολη: Ανατριχιαστικές οι λεπτομέρειες της γυναικοκτονίας – 12 τραύματα από κατσαβίδι είχε η 73χρονη

Ο 81χρονος άνδρας επιτέθηκε στην 73χρονη σύζυγό του και την τραυμάτισε πολλαπλές φορές θανάσιμα

Αγγελική Ηλιάδη: Δέχθηκε επίθεση από άγνωστο στον δρόμο – «Ένιωσα ότι χρειάζομαι βοήθεια, ήμουν μια γυναίκα μόνη με παιδί»

Ηλιάδη

Αγγελική Ηλιάδη: Δέχθηκε επίθεση από άγνωστο στον δρόμο – «Ένιωσα ότι χρειάζομαι βοήθεια, ήμουν μια γυναίκα μόνη με παιδί»

Την επίθεση από άγνωστο άνδρα στον δρόμο κατήγγειλε η Αγγελική Ηλιάδη

Μέκκα: Ξεπερνούν τους 1.000 οι νεκροί προσκυνητές – Ο υδράργυρος έφτανε τους 51,8° Κελσίου στον ιερότερο τόπο του Ισλάμ

mecca 2 1320x880 1

Μέκκα: Ξεπερνούν τους 1.000 οι νεκροί προσκυνητές – Ο υδράργυρος έφτανε τους 51,8° Κελσίου στον ιερότερο τόπο του Ισλάμ

Συνολικά, περίπου 10 χώρες έχουν αναφέρει 1.081 θανάτους κατά τη διάρκεια του ετήσιου προσκυνήματος.

Στάθα Καραϊβάζ: «Ο Λύτρας πρέπει να τιμωρηθεί για την πράξη του και να πάρει βοήθεια» (Video)

448541691 1641728073310675 2184495264454714418 n

Στάθα Καραϊβάζ: «Ο Λύτρας πρέπει να τιμωρηθεί για την πράξη του και να πάρει βοήθεια» (Video)

Η Στάθα Καραϊβάζ αποκάλυψε την επικοινωνία που είχε με θύτη και θύμα μετά τον άγριο…

Συγκίνησε ακτινολόγος στο Παίδων: Μπήκε στον αξονικό τομογράφο μαζί με εγκαταλελειμμένο βρέφος

448604811 2284168395251756 1451438637232789067 n

Συγκίνησε ακτινολόγος στο Παίδων: Μπήκε στον αξονικό τομογράφο μαζί με εγκαταλελειμμένο βρέφος

Το παιδάκι δεν είχε συνοδό για να μπει στον τομογράφο, με την ακτινολόγο του νοσοκομείου…