Οι ΗΠΑ μπλόκαραν ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ένταση Ισραήλ – Λιβάνου    

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπλόκαραν την έκδοση μιας ανακοίνωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ, απορρίπτοντας κάθε καταδίκη του Ισραήλ, οδηγώντας στην εγκατάλειψη του κειμένου, ανέφεραν σήμερα διπλωματικές πηγές.

UN

Στην πρώτη του εκδοχή, στο κείμενο των έξι σημείων, που έγινε αντικείμενο διαπραγμάτευσης από την αρχή της εβδομάδας και το οποίο περιήλθε στη γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, το ΣΑ εξέφρασε «τη βαθιά ανησυχία» του ενάντια στις παραβιάσεις της «Μπλε Γραμμής» που χωρίζει το Ισραήλ και το Λίβανο.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδικάζουν όλες τις παραβιάσεις της Μπλε Γραμμής, τόσο από αέρος όσο και από εδάφους, και καλούν με έντονο τρόπο όλα τα μέρη να σεβαστούν την παύση των εχθροπραξιών», υπογράμμιζε το προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης που συνέταξε η Γαλλία.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η Ουάσινγκτον μπλόκαρε δύο φορές την υιοθέτηση του κειμένου και τη δημοσίευσή του. Οι ΗΠΑ ζήτησαν αρχικά να υπάρξει ρητή καταδίκη της Χεζμπολάχ και μετά να αφαιρεθεί οποιαδήποτε καταδίκη του Ισραήλ, ακόμα και σιωπηρή.

Για την Ουάσινγκτον ήταν αδύνατον να στηρίξει κάθε ανακοίνωση που θέτει το Ισραήλ και το δικαίωμα του στην αυτοάμυνα σε ισότιμη βάση με την Χεζμπολάχ, την οποία οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική οργάνωση», εξήγησε ένας διπλωμάτης.

Για πολλά άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ωστόσο, δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει μια τέτοια ανισορροπία στο κείμενο, το οποίο τελικά εγκαταλείφθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Κάθε ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τα 15 μέλη του.

Την περασμένη εβδομάδα, η αντιπαράθεση μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ κλιμακώθηκε. Αρχικά μια βομβιστική επίθεση του ισραηλινού στρατού σκότωσε δύο μαχητές της Χεζμπολάχ, ενώ έπειτα ο Λίβανος κατηγόρησε το Ισραήλ για επιθέσεις με drones στα νότια προάστια της Βηρυτού – οχυρό της Χεζμπολάχ – ενέργεια που χαρακτηρίσθηκε «κήρυξη πολέμου» από τον Λιβανέζο πρόεδρο Μισέλ Αούν.

Την Κυριακή, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε αντιαρματικούς πυραύλους προς το βόρειο Ισραήλ, που προκάλεσε την ισραηλινή απάντηση με επιδρομές στο έδαφος του νοτίου Λιβάνου.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…