Newsroom

Newsroom

Οι ΗΠΑ χαλαρώνουν τις κυρώσεις προς την Κούβα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν νέα χαλάρωση των κυρώσεων που επιβάλλουν στην Κούβα με σκοπό κυρίως να διευκολύνουν τις εμπορικές ανταλλαγές στην ιατρική έρευνα και την αγορά κουβανικών πούρων και ρουμιού στο εξωτερικό.

5802973c1dc5244d378b4765

Αυτό το νέο στάδιο στην επαναπροσέγγιση των δύο χωρών που υπήρξαν εχθροί στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου «μπορεί να ανοίξει νέες ευκαιρίες για τους Κουβανούς και τους Αμερικανούς», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζέικομπ Λιού. Το οικονομικό και χρηματοπιστωτικό εμπάργκο το οποίο επιβλήθηκε το 1962 –και δεν μπορεί να αρθεί παρά μόνο από το Κογκρέσο στην Ουάσινγκτον– παραμένει ωστόσο σε ισχύ.

«Είναι ένα θετικό βήμα, είναι ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία προς την άρση των εμποδίων και τη βελτίωση των σχέσεών μας», δήλωσε στην Αβάνα η Χοσεφίνα Βιδάλ, αξιωματούχος της κουβανικής καγκελαρίας αρμόδια για τις υποθέσεις με την Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, «βλέπουμε ότι αυτό το έγγραφο δεν κρύβει τον σκοπό να προωθήσει αλλαγές» στην Κούβα και «δεν αποκρύπτει τη βούληση να συνεχίσει να διεκπεραιώνει προγράμματα παρέμβασης στη χώρα μας», πρόσθεσε η Βιδάλ.

«Προκλήσεις παραμένουν –και πραγματικές διαφορές ανάμεσα στις κυβερνήσεις μας επιμένουν για τα θέματα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων– όμως νομίζω πως η δέσμευσή μας είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε αυτές τις διαφορές και να σημειώσουμε πρόοδο», ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα σε μια ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, οι Αμερικανοί θα μπορούν να διεξάγουν κοινές ιατρικές έρευνες με τους Κουβανούς για επιστημονικούς και εμπορικούς σκοπούς και να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς στο νησί στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων.

Φάρμακα που κατασκευάζονται στην Κούβα θα μπορούν επίσης να εξασφαλίσουν άδεια προκειμένου να διατεθούν στην αμερικανική αγορά από τη Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται ακόμη να άρει τους περιορισμούς στην αξία αγαθών –αφορά κυρίως τα πούρα και το ρούμι– που μπορούν να μεταφέρουν για προσωπική τους χρήση τα πρόσωπα που έχουν άδεια να ταξιδέψουν από την Κούβα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Αμερικανοί θα έχουν εξάλλου στο εξής το δικαίωμα να φέρουν στις Ηνωμένες Πολιτείες κουβανικά προϊόντα που έχουν αγοράσει από τρίτη χώρα, χωρίς περιορισμό στην αξία τους, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο Οικονομικών επεκτείνει επίσης τη δυνατότητα χορήγησης στους Κουβανούς επιδοτήσεων και δωρεών προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την επιστημονική έρευνα ή τις «θρησκευτικές δραστηριότητες».

Τέλος, υπηρεσίες μπορούν να παρασχεθούν στους Κουβανούς για να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν, να επιδιορθώσουν και να βελτιώσουν τις υποδομές που «ωφελούν άμεσα τον πληθυσμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ιστορική επαναπροσέγγιση των δύο χωρών ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2014, όταν ο Μπαράκ Ομπάμα και ο κουβανός ομόλογός του Ραούλ Κάστρο ανακοίνωσαν την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεών τους.

Ο Ομπάμα επισκέφθηκε τον περασμένο Μάρτιο την Κούβα και έγινε έτσι ο πρώτος αμερικανικός πρόεδρος που πάτησε το πόδι του σε κουβανικό έδαφος μετά την επανάσταση του Κάστρο το 1959.

«Δεν επιδιώκουμε να αλλάξουμε το καθεστώς στην Κούβα», σημειώνεται στην ανακοίνωση, στο κεφάλαιο που αναφέρεται στα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…