Οι γυναίκες του Ιράν προσπαθούν να αλλάξουν την ποδοσφαιρική ιστορία

Παρά τις πιέσεις, το ποδόσφαιρο συνεχίζει να θεωρείται απαγορευμένο θέαμα για τις γυναίκες στο Ιράν. Μια ομάδα όμως έχει βαλθεί να ξεριζώσει τις αντιλήψεις.

GettyImages 1328558755

To απαγορευμένο ποδόσφαιρο

Η παρουσία των γυναικών του Ιράν στους αγώνες ποδοσφαίρου απαγορεύτηκε μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Το 2006 ο Αχμαντινετζάντ ζήτησε από τον αρμόδιο σε θέματα αθλητισμού να προετοιμαστεί σιγά-σιγά το έδαφος για επιστροφή των γυναικών, όμως οι αντιδράσεις των συντηρητικών μπλόκαραν τις αλλαγές. Ο Αγιατολάχ Χοσεΐν Νούρι-Χαμεντανί τόνισε ότι «ο αξιότιμος πρόεδρος οφείλει να παρακολουθήσει ισλαμικά σεμινάρια για τέτοια ευαίσθητα ζητήματα». Τα πνεύματα οξύνθηκαν και χρειάστηκε παρέμβαση του Ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Καμενί, ο οποίος παρενέβη, αλλά στηρίζοντας την άποψη των Ισλαμιστών.

Την ίδια σεζόν βγήκε και η ταινία «Offside», η οποία έθιξε το ζήτημα και βρήκε αναγνώριση από το εξωτερικό. Τόσο η Ασιατική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, όσο και η FIFA, αλλά και ανθρωπιστικές οργανώσεις, έχουν επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη για αλλαγή. Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, λίγο μετά την εκλογή του έστειλε επιστολή στην Ομοσπονδία της χώρας, ζητώντας να γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα, προκειμένου οι Ιρανές και οι ξένες γυναίκες της χώρας να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα ματς για τα προκριματικά του Μουντιάλ. Τον Σεπτέμβριο του 2018, η FIFA εξέδωσε τη δεύτερη αναφορά του συμβουλευτικού συμβουλίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην οποία αναφέρεται ξεκάθαρα πως τέτοιου είδους διακρίσεις τιμωρούνται με αναστολή ή αποβολή. Σε κάποια ματς,

Πριν από δύο περίπου εβδομάδες, κάποιες Ιρανές προσπάθησαν να μπουν στο γήπεδο Ιμάμ Ρέζα, στην πόλη Μασχάντ, για να παρακολουθήσουν το τελευταίο ματς της ανδρικής ομάδας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με αντίπαλο τον Λίβανο. Δεν κατάφεραν να μπουν και σύμφωνα με κάποια ρεπορτάζ, οι αρχές τις απώθησαν χρησιμοποιώντας σπρέι πιπεριού. Παρότι κι αυτή η προσπάθεια δεν στέφθηκε με επιτυχία, τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια νέα αύρα αισιοδοξίας. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από το ίδιο το ποδόσφαιρο.

Η πρόκριση που φέρνει την αλλαγή

Τον Ιανουάριο, η Εθνική Γυναικών του Ιράν έλαβε μέρος στο πρώτο διεθνές τουρνουά της ιστορίας της, στο Ασιατικό Κύπελλο. Στο πρώτο της ματς, αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα με την Ινδία στο Μουμπάι. To τουρνουά, το οποίο διεξήχθη σε «φούσκα» για λόγους ασφαλείας, χτυπήθηκε από τον Covid-19, με πολλές ομάδες να επηρεάζονται. Περισσότερο από όλες, η οικοδέσποινα Ινδία. Ως αποτέλεσμα, η ομάδα του Ιράν έμεινε να θυμάται τις βαριές ήττες από την νικήτρια του Κυπέλλου, Κίνα, και από την Ταϊβάν. Ωστόσο, το σκορ και τα αποτελέσματα δεν ήταν το σημαντικό στοιχείο του τουρνουά. Η εμφάνιση της εθνικής σε ένα διεθνές τουρνουά έδωσε ελπίδα στα κορίτσια της χώρας που λατρεύουν το απαγορευμένο ποδόσφαιρο.

«Προσπαθώ εδώ και χρόνια να το αλλάξω. Η πρόκριση και η συμμετοχή στο Κύπελλο Ασίας από τα κορίτσια μας άλλαξε τις αντιλήψεις αρκετών ανθρώπων στο Ιράν και ελπίζω αυτό το εμπόδιο σύντομα να εξαφανιστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά στον Guardian η Μαριάμ Ίραντουστ, προπονήτρια της ομάδας. «Το να τους επιτραπεί η είσοδος στα γήπεδα δεν έχει να κάνει μόνο με την παρακολούθηση των αγώνων και την αύξηση των θεατών. Θα αλλάξει το όραμα του ποδοσφαίρου γυναικών στο Ιράν». Όπως τόνισε, υπάρχει και ευρύτερη ανάπτυξη: «Δεν υπήρχαν ποτέ χρήματα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο γυναικών, αλλά πλέον γίνεται περισσότερο επαγγελματικό. Έχουμε καλές υποδομές. Το ενδιαφέρον τα τελευταία τρία ή τέσσερα χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά. Τον τελευταίο χρόνο η Ομοσπονδία είχε ένα καλό πλάνο, το οποίο μας βοήθησε να προκριθούμε». Όσον αφορά τη συμμετοχή στο τουρνουά; «Ήταν πολύ σημαντική. Πριν, κάποιοι θεωρούσαν ότι είναι οκ για τα κορίτσια να παίζουν ποδόσφαιρο, αλλά μετά το Κύπελλο Ασίας είναι αισιόδοξοι ότι μπορεί να φτάσουμε σε ένα μεγάλο τουρνουά και ακόμα και να το κερδίσουμε. Οι στόχοι μας έχουν μεγαλώσει κατά πολλούς τρόπους».

Στην πρώτη γραμμή

Το περιστατικό του Ιμάμ Ρέζα δείχνει ότι υπάρχουν ακόμα πολλά βήματα να γίνουν. Αυτό που πετυχαίνει όμως η εθνική ομάδα των γυναικών είναι πολύ σημαντικότερο από οποιαδήποτε επιρροή στους υψηλά ιστάμενους. Πασχίζει για να αλλάξει την νοοτροπία μιας ολόκληρης κοινωνίας, να ξεκινήσει την αλλαγή από τα κάτω, παράλληλα με όλους εκείνους που πιέζουν θεσμικά και έχουν αναγκάσει τους διοικούντες να βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους.

Άπαντες γνωρίζουν πως χρειάζεται πολλή προσπάθεια, σε όλους τους τομείς. Αν όμως η Εθνική Γυναικών τα καταφέρει, θα είναι μια ακόμα απόδειξη της τεράστιας δύναμης που κρύβει η ασπρόμαυρη θεά…

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…