Newsroom

Newsroom

Οι γυναίκες κρίνουν τον νικητή των εκλογών

Μήλον της Έριδος για τα δύο μεγάλα κόμματα θα αποτελέσει για μία ακόμη φορά το 14% των αναποφάσιστων που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις καθώς στην εκλογική αναμέτρηση της 20ής Σεπτεμβρίου θα καθορίσουν τον τελικό νικητή αφού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής σύμφωνα με τις μετρήσεις κοινής γνώμης.

kalpi gunaikes

Μήλον της Έριδος για τα δύο μεγάλα κόμματα θα αποτελέσει για μία ακόμη φορά το 14% των αναποφάσιστων που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις καθώς στην εκλογική αναμέτρηση της 20ής Σεπτεμβρίου θα καθορίσουν τον τελικό νικητή αφού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής σύμφωνα με τις μετρήσεις κοινής γνώμης.

Το προφίλ των αναποφάσιστων θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την προεκλογική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ που εστιάζουν στην ομάδα των αναποφάσιστων με βάση τις νέες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά το δημοψήφισμα και την υπογραφή του νέου Μνημονίου.

Οι αναποφάσιστοι στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες οι οποίες ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 35-55 ετών (μέσος όρος στοιχείων ερευνών MARC και ALCO), είναι νοικοκυρές ή άνεργες και στην πλειοψηφία τους είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές. Η συγκεκριμένη κατηγορία είναι ευάλωτη στα μηνύματα φόβου αλλά και ελπίδας και δείχνει απογοητευμένη από τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης λόγω των προσδοκιών που είχε δημιουργήσει στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να σηκώσει από τον καναπέ τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του κόμματος εκπέμποντας μηνύματα για αποτελεσματική διακυβέρνηση σε αντίθεση με τα κόμματα του παλαιού πολιτικού συστήματος, ενώ η ΝΔ επικεντρώνει στην ανάγκη της κυβερνητικής συνεργασίας ως στοιχείο αποφασιστικότητας προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση.

Εκλογές Ιανουαρίου
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκλογές του Ιανουαρίου ο Αλέξης Τσίπρας και ο οραματικός πολιτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ «μαγνήτισαν» την κατηγορία των γυναικών – αναποφάσιστων ψηφοφόρων ενώ στον δρόμο για τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου φαίνεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει απολέσει -μέχρι στιγμής- τη γοητεία που ασκούσε στα συγκεκριμένα τμήματα ψηφοφόρων.

Αναλυτικά στη δημοσκόπηση της Marc για το «Εθνος της Κυριακής» καταγράφεται ότι οι γυναίκες αποτελούν το 58,4% του σώματος των αναποφάσιστων έναντι του 41,6% των ανδρών και ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία των 35-54 ετών (45,4%). Σε ποσοστό 44,7% στο σύνολο των αναποφάσιστων έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Από τα στοιχεία της δημοσκόπησης προκύπτει ότι οι αναποφάσιστοι δεν είναι ικανοποιημένοι από τη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους σε ποσοστό 91,8%, παρά το γεγονός ότι επιθυμούσαν τη συμφωνία με τους δανειστές σε ποσοστό 61,3%.

Είναι απογοητευμένοι από την επτάμηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (76,3%) λόγω της διάψευσης των προσδοκιών που είχαν από την κυβέρνηση που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, ενώ σε ποσοστό 69,2% αθροιστικά εκτιμούν ότι εάν είχε κερδίσει η ΝΔ τις προηγούμενες εκλογές, η κατάσταση σήμερα θα ήταν η ίδια ή και καλύτερη.

Παράλληλα η συντριπτική πλειοψηφία των αναποφάσιστων (86,6%) υποστηρίζει ότι σήμερα δεν έχει νόημα η αντίθεση μνημόνιο – αντιμνημόνιο προτάσσοντας την αντιπαράθεση μεταξύ του παλιού και του νέου ή της πιο αποτελεσματικής πολιτικής δύναμης. Τέλος περισσότεροι από τους μισούς (51,8%) επιθυμούν κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ενώ τα ποσοστά εκτινάσσονται στο 76,1% εάν προστεθούν οι αναποφάσιστοι που επιθυμούν κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ (10,1%) ή τη ΝΔ (14,2%).

Αντίστοιχα τα στοιχεία ερευνών κοινής γνώμης της εταιρείας ALCO δείχνουν ότι στο σύνολο των αναποφάσιστων κυριαρχούν οι γυναίκες (64%) μεταξύ 25-44 ετών (44%) όπου έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ (30%) και ΝΔ (18%) στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Η εταιρεία AlCO καταγράφει φυγόκεντρες δυνάμεις όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο σημειώνοντας ότι η τελική στάση της συγκεκριμένης κατηγορίας των αναποφάσιστων θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών στον βαθμό που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μέχρι σήμερα χαμηλή συσπείρωση (56%) και υψηλό ποσοστό μετακινήσεων (28%), με τους περισσότερους να κατευθύνονται στους αναποφάσιστους και στην αποχή.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της ALCO, εάν στις 20 Σεπτεμβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πετύχει συσπείρωση της τάξης του 71-72% και η ΝΔ φτάσει το 86% τότε προβάδισμα θα έχει η ΝΔ. Σημαντικό στοιχείο για τη διαμόρφωση του σώματος των αναποφάσιστων είναι η διάψευση προσδοκιών από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα και η διαχειριστικού χαρακτήρα προεκλογική συζήτηση σε σχέση με τα οραματικά στοιχεία που είχε ο προεκλογικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο, φαίνεται να οδηγούν σε αυξημένη αποχή ψηφοφόρων του πρώην κυβερνώντος κόμματος.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

 

Πηγή: Έθνος