@ai_Katerina

Οι… γύφτοι

Λίγες μέρες μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, ο ρατσιστικός βόθρος κατέκλυσε για μια ακόμα φορά τις μέρες, τις ζωές και τις οθόνες μας με αφορμή τη δολοφονία του 18χρονου Χρήστου στη Μεσσηνία

5163751

Αθίγγανοι, Ντομά, Μανουχήδες, Μελελέ, Γύφτοι, Λομ, Σίντηδες, που τώρα πια το πολιτικά ορθό προστάζει να σας πουν όλους Ρομά, νομάδες την εποχή που όλοι μετρούν τα ακίνητα, άνθρωποι της κοινότητας στις μέρες του ιδιωτεύειν, σκηνίτες περιφερόμενοι σε τόπους που ακόμη και το οργανωμένο camping πεθαίνει σαν τουριστική ατραξιόν, περίσσεψε το μίσος για εσάς. Για άλλη μια φορά.

Κανείς δεν θα μιλήσει για το δικό σας Άουσβιτς, για το Μπέλτζεκ, το Σατζμίστε, το Γιασένοβατς. Για την γενοκτονία σας στην Λετονία, στην Κροατία, στην Εσθονία, στην Λιθουανία, για τον εκτοπισμό σας από την Ρουμανία και τον μαρτυρικό σας θάνατο στην Υπερδνειστερια.

Σήμερα λέμε «Ρομά» και συμπεριλαμβάνουμε όχι μόνο όσους ζουν στα Βαλκάνια, στην Κεντρική και στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά και τους «Gitanos» της Ισπανίας, τους “Travelers” της Αγγλίας και της Ιρλανδίας, τους «Sinti» της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Κοινότητες ανθρώπων που δεν έχουν κοινή συνείδηση και κουλτούρα, αλλά εμείς σας τσουβαλιάζουμε, χαρακτηρίζοντας σας μόνο από τα φυλετικά σας χαρακτηριστικά. Δεκάδες θεωρίες μέσα στους αιώνες, για το ποιοι είστε, από που κρατεί η σκούφια σας, από που είναι η καταγωγή σας, τι κουβαλά η γλώσσα σας.

Κι όλες αυτές οι αντικρουόμενες θεωρίες να συγκλίνουν πάντα σε κάτι: Κυνηγημένοι.

Η επικρατούσα θεωρία είναι ότι οι Ρομά μετανάστευσαν από την Ινδία γύρω στο 10 ο αιώνα και εγκαταστάθηκαν στα Βαλκάνια μέχρι και τον 14 ο . Η ιστορία του λαού των «Ρομα» είναι μια αδιάκοπη δίωξη, από τον Μεσαίωνα μεχρι σήμερα, στόχος πάντα σκληρών φυλετικών διακρίσεων που έφτασε μέχρι την γενοκτονία.

Χιλιάδες παιδιά Ρομά συνελήφθησαν βίαια και παραδόθηκαν σε γονείς που δεν ανήκουν στους Ρομά, ο κοινωνικός δαρβινισμός και ο ρατσισμός τους στιγμάτιζε επι αιώνες, και συνεχίζει να τους στιγματίζει ως φυλετικά κατώτερους. Μέχρι το 1860, πολύ αργότερα από την κατάργηση της δουλείας, τους Ρομα επιτρεπόταν να τους αγοράζουν και να τους πουλούν ως δούλους.

Για να έρθει ο Ναζισμός να τους κάνει πειραματόζωα στα στρατόπεδα, σε ένα ολοκαύτωμα που ακόμη κανείς δεν ξέρει αν δολοφονηθήκαν, αν μαρτύρησαν, 500.000 ή 2 εκατομμύρια.

Οι «Ρομά» είναι η μεγαλύτερη μειονότητα στην Ευρώπη, με πληθυσμό που κυμαίνεται γύρω στα 10-12 εκατομμύρια. Και η έλλειψη των αριθμών σχετίζεται με την απροθυμία των Ρομά να κατασκευάσουν ταυτότητα, να αυτοπροσδιοριστούν.  Είναι ιστορικός ο φόβος τους απέναντι στην αιώνια και διαρκή καταπίεση που έχουν υποστεί, στην υποχρεωτική αφομοίωση και στην απόλυτα δικαιολογημένη δυσπιστία τους απέναντι στην Εξουσία.

Τα ποσοστά ανεργίας τους κινούνται στο 50%, αποτέλεσμα τραγικών διακρίσεων. Παραμένουν μέσα στους αιώνες θύματα ρατσισμού κι οι Αρχές διατηρούν το… προνόμιο της κατάχρησης εξουσίας απέναντι τους. Και πάντα δεδομένη η διακριτική μεταχείριση που τους επιφυλάσσει η Δικαιοσύνη, όσον αφορά την προφυλάκιση τους και τις μεγαλύτερες ποινές. Περιθωριοποιημένοι, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά. Εύκολα και εξιλαστήρια
θύματα.

Με αφορμή τη δολοφονία του 18χρονου Χρήστου, που πυροβολήθηκε έχοντας φύγει πια από το σπίτι του κατηγορουμένου, του οποίου δεν απείλησε τη ζωή αλλά μια χούφτα κοσμήματα, εξαπολύθηκε το γνωστό πογκρόμ, το ρατσιστικό μίσος, οι φασιστικές γενικεύσεις.

Λίγες μερες μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, ο ρατσιστικός βόθρος κατέκλυσε για μια ακόμα φορά τις μέρες, τις ζωές και τις οθόνες μας.
Αθίγγανοι, Ντομά, Μανουχήδες, Μελελέ, Γυφτοι, Λομ, Σίντηδες, Ρομά μου, δεν μπορείτε να ενσωματωθείτε ουρλιάζουν. Εσείς όμως ξέρετε ότι όταν ρητορεύουν για ενσωμάτωση, την αφομοίωση εννοούν.

Κανείς δεν ενδιαφέρεται να αφουγκραστεί, να σκύψει με ενδιαφέρον, να μάθει της δική σας πατρογονική οργάνωση σε φατρίες, τη δική σας ιεραρχία, τις δικές σας δομές οργάνωσης και αλληλεγγύης, τη δική σας ελευθεριότητα, τις δικες σας νόρμες και κανόνες. Γιατί η μαγεία και η κατάρα σας, είναι ότι κανείς και τίποτα μέσα στο διάβα των αιώνων δεν στάθηκε ικανό να αλλάξει τη κουλτούρα σας, να σας δελεάσει να αλλαξοπιστήσετε, να αφομοιωθείτε, να σας πείσει να γίνετε σαν κι «εμάς».

Στην εποχή του τόσο ίδιου, εσείς μπορείτε να μένετε και να παραμένετε, τόσο μαγικά και τόσο καταραμένα… διαφορετικοί. Κι αυτό κανείς μας δεν μπορεί να σας το συγχωρήσει.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…