Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατακεραυνώνουν τον Μπολσονάρου για τη διαχείριση της πανδημίας

«Η αποτυχημένη αντίδραση στη Βραζιλία έχει προκαλέσει μια ανθρωπιστική καταστροφή», δήλωσε ο πρόεδρος των Médecins Sans Frontières

ap bolsonaro

Η «αποτυχημένη απάντηση» της κυβέρνησης της Βραζιλίας στην πανδημία του νέου κορονοϊού οδήγησε σε χιλιάδες θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με διαφορετικούς χειρισμούς και δημιούργησε μια ανθρωπιστική καταστροφή που συνεχίζεται, δήλωσαν σήμερα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ).

Ο απολογισμός των θυμάτων από την Covid-19 στην λατινοαμερικάνικη χώρα είναι ο δεύτερος βαρύτερος στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και επί της παρούσης η χώρα καταγράφει την πρωτιά στη μέση ημερήσια θνησιμότητα. Την περασμένη εβδομάδα πάνω από το ένα τέταρτο των θανάτων παγκοσμίως εξαιτίας της νόσου καταγράφηκαν στη Βραζιλία. Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 3.560 ασθενείς με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά ακόμη 73.174 κρούσματα του SARS-CoV-2. Η χώρα έχει καταγράψει 365.444 θανάτους επί συνόλου 13.746.681 κρουσμάτων.

Η επιδημιολογική κατάσταση δεν σταματά να επιδεινώνεται, με τα νοσοκομεία να αναφέρουν ότι δεν διαθέτουν ζωτικής σημασίας φάρμακα για διασωληνωμένους ασθενείς και τις περισσότερες Πολιτείες της Βραζιλίας να τονίζουν ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν φτάσει ή πλησιάζουν να φτάσουν στα όριά τους.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος Μπολσονάρου υποτιμά από την αρχή της πανδημίας τη σοβαρότητα της υγειονομικής κρίσης, αντιτάσσεται στα lockdowns και έχει πραγματοποιήσει μεγάλες εκδηλώσεις στις οποίες συχνά δεν φορά μάσκα. Μόλις πρόσφατα δέχθηκε τα εμβόλια ως μια πιθανή λύση απέναντι στην πανδημία. Η Γερουσία ετοιμάζεται να διενεργήσει έρευνα για τους κυβερνητικούς χειρισμούς όσον αφορά την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αυξάνοντας την πίεση στον Μπολσονάρου.

«Πάνω από ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας της Covid-19, η αποτυχημένη αντίδραση στη Βραζιλία έχει προκαλέσει μια ανθρωπιστική καταστροφή», δήλωσε ο δρ. Χρήστος Χρίστου, πρόεδρος των Médecins Sans Frontières, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Κάθε εβδομάδα καταγράφεται ένα ζοφερό νέο ρεκόρ θανάτων και λοιμώξεων – τα νοσοκομεία κατακλύζονται και ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη μια συντονισμένη κεντρική αντίδραση», δήλωσε ο Χρίστου σε συνέντευξη σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ο Μπολσονάρου πολεμά ανοιχτά τις Πολιτείες και τις τοπικές κυβερνήσεις που επιδιώκουν να επιβάλουν lockdown, λέγοντας ότι οι Βραζιλιάνοι πρέπει να συνεχίσουν τη ζωή τους κανονικά και ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας είναι πιο επικίνδυνες από τον ιό.

H Γενική Διευθύντρια των ΓΧΣ, Μεΐνι Νικολάι δήλωσε ότι η έξαρση των κρουσμάτων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο από την τοπική πιο μεταδοτική παραλλαγή του ιού, γνωστή ως P.1. «Η παραλλαγή P.1 είναι σίγουρα ένα πρόβλημα, αλλά αυτό δεν εξηγεί την κατάσταση στη Βραζιλία», είπε.

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…