Newsroom

Newsroom

Οι Γερμανοί θέλουν μια "πόλη" 50.000 προσφύγων στην Αθήνα, αρνείται η κυβέρνηση

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τη δημιουργία ενός καταυλισμού προσφύγων  στην Αθήνα…

prosfygas 3

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τη δημιουργία ενός καταυλισμού προσφύγων  στην Αθήνα για 50.000 πρόσφυγες, όπως προτείνει η Γερμανία σύμφωνα με το «Spiegel».

«Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να πέσουμε πάνω σε μία τέτοια πρόταση στη Σύνοδο Κορυφής, όμως η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει μια κωμόπολη προσφύγων», τόνισε ο κ. Μουζάλας

Λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για τη μίνι Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό, ο κ. Μουζάλας σε συνέντευξή του υποστήριξε πως «η μόνη συμφωνία που υπάρχει και έχει αποσπάσει τις θετικές γνώμες είναι η συμφωνία είναι με τον ΟΗΕ να χρησιμοποιήσουμε την τεχνογνωσία για να φτιάξουμε δύο χώρους φιλοξενίας των 8 με 10 χιλιάδων ένα στην Αττική και ένα στη Μακεδονία».

«Αυτό που είχαμε σχεδιάσει για το Λαύριο και τη Θεσσαλονίκη είναι τα λεγόμενα hot-spots, δύο χώροι για την ταυτοποίηση των προσφύγων, 1.500 ατόμων στο Λαύριο και 1.000 ατόμων στη Θεσσαλονίκη. Και αυτό στην περίπτωση που οι εισροές στα νησιά συνέχιζαν να είναι μεγάλες».

Όταν ρωτήθηκε για το αν τον ανησυχεί το δημοσίευμα του «Spiegel» και πως θα ανταποκριθεί η ελληνική κυβέρνηση αν το θέμα τεθεί στην κυριακάτικη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Μουζάλας είπε:

«Μας ανησυχεί που γράφεται κάτι τέτοιο. Η κυβέρνηση έχει συζητήσει μόνο για τους χώρους που αναφέραμε. Είναι όμως μια πιθανότητα να πέσουμε πάνω σ’ αυτό το θέμα το απόγευμα στη Σύνοδο. Η απάντησή μας θα είναι όχι. Έχουμε πει επανειλημμένα ότι δεν μπορούμε να κάνουμε στην χώρα μας ένα τεράστιο στρατόπεδο 60.000 ανθρώπων, για την Ελλάδα είναι μια μεγάλη πόλη. Δεν υπάρχουν τέτοιοι χώροι στην Ελλάδα, μόνο στην Ιορδανία. Ακόμα και αν υπάρξουν οικονομικά ανταλλάγματα δεν μπορεί να γίνει. Δεν είναι οικονομικό το πρόβλημα. Tο πρόβλημα είναι πολιτικό, κοινωνικό, έχει ζητήματα διαχείρισης. Πιθανόν να είναι μια πρόταση πανικού μπροστά στο πρόβλημα. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να φτιάξουμε μια κωμόπολη προσφύγων στην Ελλάδα».

Η συνέντευξη του κ. Μουζάλα πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν την κυριακάτικη μίνι Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στην οποία θα συμμετέχουν χώρες της ΕΕ και της Βαλκανικής μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας.

Το δημοσίευμα του «Spiegel» που αναφέρεται σε σκέψη από την κα Μέρκελ και τον κ. Γιούνκερ για την δημιουργία σε πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις στην Αθήνα ενός τεράστιου κέντρου για 40-50.000 ανθρώπους, το οποίο θα διοικείται από υπαλλήλους της Frontex και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, «η κα Μέρκελ θέλει στην μίνι Σύνοδο να πετύχει μια ουσιαστική βελτίωση της δουλειάς των hot spots, επιδιώκοντας η κατανομή των προσφύγων εντός ΕΕ να γίνεται απευθείας από αυτά τα κέντρα πρώτης υποδοχής».

Εξοργιστικό περιστατικό στην Κρήτη: 44χρονος χτύπησε τη σύζυγο και τις κόρες του – Συνελήφθη από την αστυνομία

via 252863 212661 type13262

Εξοργιστικό περιστατικό στην Κρήτη: 44χρονος χτύπησε τη σύζυγο και τις κόρες του – Συνελήφθη από την αστυνομία

Απαράδεκτος 44χρονος στη Χερσόνησο της Κρήτης άσκησε βία στη γυναίκα του και τα παιδιά του

Καλαμάτα: Στο νοσοκομείο πατέρας και κόρη που τραυματίστηκαν από ναυτική φωτοβολίδα – Μία σύλληψη

fotovolida

Καλαμάτα: Στο νοσοκομείο πατέρας και κόρη που τραυματίστηκαν από ναυτική φωτοβολίδα – Μία σύλληψη

Ο άνδρας εκτόξευσε χθες το απόγευμα μία ναυτική φωτοβολίδα που κατέληξε στην αυλή σπιτιού, με…

Μιχάλης Ρέππας: Το συγκινητικό αντίο στην Άννα Παναγιωτοπούλου – «Τέτοιας ποιότητας ταλέντα δεν περνάνε από ζύγι και υποδεκάμετρο»

μιχαλης ρεππας

Μιχάλης Ρέππας: Το συγκινητικό αντίο στην Άννα Παναγιωτοπούλου – «Τέτοιας ποιότητας ταλέντα δεν περνάνε από ζύγι και υποδεκάμετρο»

Το δικό του «αντίο» στην Άννα Παναγιωτοπούλου είπε ο Μιχάλης Ρέπας