Newsroom

Pandora Newsroom

Οι Γερμανοί θέλουν μια "πόλη" 50.000 προσφύγων στην Αθήνα, αρνείται η κυβέρνηση

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τη δημιουργία ενός καταυλισμού προσφύγων  στην Αθήνα…

prosfygas 3

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τη δημιουργία ενός καταυλισμού προσφύγων  στην Αθήνα για 50.000 πρόσφυγες, όπως προτείνει η Γερμανία σύμφωνα με το «Spiegel».

«Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να πέσουμε πάνω σε μία τέτοια πρόταση στη Σύνοδο Κορυφής, όμως η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει μια κωμόπολη προσφύγων», τόνισε ο κ. Μουζάλας

Λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για τη μίνι Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό, ο κ. Μουζάλας σε συνέντευξή του υποστήριξε πως «η μόνη συμφωνία που υπάρχει και έχει αποσπάσει τις θετικές γνώμες είναι η συμφωνία είναι με τον ΟΗΕ να χρησιμοποιήσουμε την τεχνογνωσία για να φτιάξουμε δύο χώρους φιλοξενίας των 8 με 10 χιλιάδων ένα στην Αττική και ένα στη Μακεδονία».

«Αυτό που είχαμε σχεδιάσει για το Λαύριο και τη Θεσσαλονίκη είναι τα λεγόμενα hot-spots, δύο χώροι για την ταυτοποίηση των προσφύγων, 1.500 ατόμων στο Λαύριο και 1.000 ατόμων στη Θεσσαλονίκη. Και αυτό στην περίπτωση που οι εισροές στα νησιά συνέχιζαν να είναι μεγάλες».

Όταν ρωτήθηκε για το αν τον ανησυχεί το δημοσίευμα του «Spiegel» και πως θα ανταποκριθεί η ελληνική κυβέρνηση αν το θέμα τεθεί στην κυριακάτικη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Μουζάλας είπε:

«Μας ανησυχεί που γράφεται κάτι τέτοιο. Η κυβέρνηση έχει συζητήσει μόνο για τους χώρους που αναφέραμε. Είναι όμως μια πιθανότητα να πέσουμε πάνω σ’ αυτό το θέμα το απόγευμα στη Σύνοδο. Η απάντησή μας θα είναι όχι. Έχουμε πει επανειλημμένα ότι δεν μπορούμε να κάνουμε στην χώρα μας ένα τεράστιο στρατόπεδο 60.000 ανθρώπων, για την Ελλάδα είναι μια μεγάλη πόλη. Δεν υπάρχουν τέτοιοι χώροι στην Ελλάδα, μόνο στην Ιορδανία. Ακόμα και αν υπάρξουν οικονομικά ανταλλάγματα δεν μπορεί να γίνει. Δεν είναι οικονομικό το πρόβλημα. Tο πρόβλημα είναι πολιτικό, κοινωνικό, έχει ζητήματα διαχείρισης. Πιθανόν να είναι μια πρόταση πανικού μπροστά στο πρόβλημα. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να φτιάξουμε μια κωμόπολη προσφύγων στην Ελλάδα».

Η συνέντευξη του κ. Μουζάλα πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν την κυριακάτικη μίνι Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στην οποία θα συμμετέχουν χώρες της ΕΕ και της Βαλκανικής μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας.

Το δημοσίευμα του «Spiegel» που αναφέρεται σε σκέψη από την κα Μέρκελ και τον κ. Γιούνκερ για την δημιουργία σε πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις στην Αθήνα ενός τεράστιου κέντρου για 40-50.000 ανθρώπους, το οποίο θα διοικείται από υπαλλήλους της Frontex και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, «η κα Μέρκελ θέλει στην μίνι Σύνοδο να πετύχει μια ουσιαστική βελτίωση της δουλειάς των hot spots, επιδιώκοντας η κατανομή των προσφύγων εντός ΕΕ να γίνεται απευθείας από αυτά τα κέντρα πρώτης υποδοχής».

Οι Προτάσεις μας

Κοχλιόμυγα: Πώς το παράσιτο που εξαλείφθηκε τη δεκαετία του ’60 επανεμφανίστηκε στη Βόρεια Αμερική

Κοχλιόμυγα

Κοχλιόμυγα: Πώς το παράσιτο που εξαλείφθηκε τη δεκαετία του ’60 επανεμφανίστηκε στη Βόρεια Αμερική

Παρά τις προσπάθειες περιορισμού της εξάπλωσής της, το παράσιτο επανεμφανίστηκε στις ΗΠΑ, δημιουργώντας ανησυχία για…

NASA: Εντυπωσιακές εικόνες του νοτίου σέλαος από το διάστημα κατέγραψε αστροναύτης (video)

nasa

NASA: Εντυπωσιακές εικόνες του νοτίου σέλαος από το διάστημα κατέγραψε αστροναύτης (video)

Το βίντεο, που δημοσιεύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποτυπώνει τη θεαματική ανάπτυξη του σέλαος πάνω…

Φορολογικές Δηλώσεις 2026: Πόσα χρήματα επιστρέφει η ΑΑΔΕ – Πότε μπαίνουν τα χρήματα στον λογαριασμό σας

forologikes

Φορολογικές Δηλώσεις 2026: Πόσα χρήματα επιστρέφει η ΑΑΔΕ – Πότε μπαίνουν τα χρήματα στον λογαριασμό σας

Η Δευτέρα 15 Ιουλίου είναι η τελευταία μέρα κατά την οποία οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να…

Ανακαινίζω 2026: Ανοίγει εντός Ιουνίου – Ποιοι δικαιούνται έως 36.000 ευρώ και πώς κάνετε αίτηση

6554100

Ανακαινίζω 2026: Ανοίγει εντός Ιουνίου – Ποιοι δικαιούνται έως 36.000 ευρώ και πώς κάνετε αίτηση

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ και φιλοδοξεί να καλύψει περίπου…

Σχετικά με ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τουρισμός για Όλους 2026: Πώς χρησιμοποιούνται τα voucher των 600 ευρώ – Βήμα-βήμα οδηγός για δικαιούχους

pexels rachel claire 7276597

Τουρισμός για Όλους 2026: Πώς χρησιμοποιούνται τα voucher των 600 ευρώ – Βήμα-βήμα οδηγός για δικαιούχους

Το πρόγραμμα, πλήρως ανανεωμένο, στοχεύει στην τόνωση του εγχώριου τουρισμού καθ' όλη τη διάρκεια του…