Οι φοροελαφρύνσεις των πολιτικών και οι εξηγήσεις Βούτση

Εξηγήσεις για το ζήτημα των σημαντικών φοροελαφρύνσεων των πολιτικών όσον αφορά τα ποσά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

58bd61201dc524ef078b46e8 1

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν από τις νέες διατάξεις του άρθρου 43Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Μάιο, πολιτικοί, αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι γενικοί και οι ειδικοί γραμματείς υπουργείων, οι διοικούντες τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και οι διοικητές των Ανεξάρτητων Αρχών  θα πληρώσουν αρκετά λιγότερα χρήματα το 2016 σε σχέση με το 2015 για εισφορά αλληλεγγύης.

Οι διατάξεις αυτές από τη μια μεριά αναμόρφωσαν την κλίμακα υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους φορολογούμενους με ετήσια ατομικά φορολογητέα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, και από την άλλη μεριά, κατάργησαν το ειδικό καθεστώς ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα πολιτικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν, φορολογούνταν 

με αυξημένο συντελεστή εισφοράς 8% για τα συνολικά εισοδήματά τους από όλες τις πηγές.

Με τον τρόπο αυτό, οι πολιτικοί πλήρωναν, σε κάθε περίπτωση πολύ μεγαλύτερα ποσά εισφοράς σε σύγκριση με τους υπόλοιπους φορολογούμενος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος και οι Αντιπρόεδροι της Βουλής, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, οι Υπουργοί, οι Αναπληρωτές Υπουργοί, οι Υφυπουργοί, οι Βουλευτές, οι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς Υπουργείων, οι Γενικοί Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, οι Περιφερειάρχες, οι Ευρωβουλευτές, οι Δήμαρχοι, οι διοικητές, υποδιοικητές, πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων, διευθύνοντες και εντεταλμένοι σύμβουλοι των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών καθώς και των αρχών που χαρακτηρίζονται με νόμο ως ανεξάρτητες ή ρυθμιστικές, υπάγονται πλέον στη νέα κλίμακα υπολογισμού η οποία ισχύει για τα εισοδήματα του 2016 όλων των φυσικών προσώπων.

Βούτσης: Δεν ζητήσαμε μείωση της εισφοράς – Πρόκειται για γενικότερη ισορροπία στα δημόσια οικονομικά

Από την πλευρά της κυβέρνησης, με εξηγήσεις που έδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης υπογράμμισε πως «ούτε η Βουλή, ούτε βουλευτές και πολιτικό προσωπικό ζήτησαν τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης».

«Η διάταξη αυτή είναι μέρος του φορολογικού νομοσχεδίου που είχε έρθει στη Βουλή, και η οποία ψηφίστηκε όχι κατόπιν απαιτήσεως των βουλευτών ή του πολιτικού προσωπικού. Είναι στο πλαίσιο γενικότερης ισορροπίας μέσα στα δημόσια οικονομικά», υπογράμμισε ενώ αρνήθηκε πως πρόκειται για μια σκανδαλώδη ρύθμιση που απαιτήθηκε από το πολιτικό προσωπικό.

Επανέλαβε μάλιστα στη συνέχεια των δηλώσεών του ότι είναι στο πλαίσιο «μιας δημοσιονομικής ισορροπίας που το υπουργείο Οικονομικών, το δημόσιο λογιστικό, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει διαμορφώσει».

Γερό μαχαίρι σε συντάξεις πρώην βουλευτών

Ο κ. Βούτσης επισήμανε πως έχει μπει «γερό μαχαίρι» στις συντάξεις των πρώην βουλευτών, αλλά και ότι οι βουλευτές από το 2012 και ύστερα δεν έχουν συντάξεις. Δηλαδή δεν μπαίνουν σε συνταξιοδοτικό καθεστώς, παρότι μηνιαίως τους γίνεται παρακράτηση για τους παλαιότερους βουλευτές.

«Σας λέω ευθέως ότι δεν ζητήθηκε ποτέ από πλευράς της Βουλής ή τους βουλευτές κ.λπ., αντίθετα σας ανέφερα ένα ζήτημα πολύ σοβαρό, διότι αφορά παλαιότερους βουλευτές με πολυετή θητεία, πρώην υπουργούς, που εξομοιώνονται με τους δημοσίους υπαλλήλους και με τα έτη της αποχώρησής τους και μπαίνει ένα “γερό μαχαίρι” εκεί», συμπλήρωσε.

Τέλος, αναφέρθηκε και στον προϋπολογισμό της Βουλής.

«Η Βουλή είχε προϋπολογισμό 225 εκατομμύρια ευρώ το 2009 και τώρα έχει 132 εκατομμύρια, ενώ -όπως είπε- περίσσεψαν και 5 εκατομμύρια, τα οποία θα μπουν σε κωδικό του ΥΠΟΙΚ για ευάλωτες ομάδες.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και είναι λάθος από γενικεύσεις και συμψηφισμούς να βγαίνουν λάθος συμπεράσματα, πάνω σε επιμέρους ζητήματα που θα μπορούσαν να συζητηθούν ως τέτοια και που μπορεί να έχουν ενστάσεις, αλλά όχι να πηγαίνουμε σε γενικεύσεις και να χαϊδεύουμε μια αντί-πολιτική τάση που υπάρχει σε ένα μέρος της κοινωνίας και που αν αφεθεί χωρίς εξηγήσεις, χωρίς διέξοδο και χωρίς ευαισθησία οδηγεί σε τέρατα διαφόρων καταστάσεων», υπογράμμισε.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…