Οι Εύζωνες «ψηφίζουν»... Δένδια

Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης της ηγετικής ομάδας της ΝΔ μετά την αρχηγική εμφάνιση Δένδια

NewsRoom 16/04/2021 | 18:33

Η αρχηγική εμφάνιση που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μπροστά στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και μάλιστα στην «έδρα του αντιπάλου», έχει προκαλέσει ένα κύμα υποστήριξης στον κ. Δένδια, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ προβάλλεται ως η εναλλακτική πρόταση για αρχηγία εντός της ΝΔ.

Η πρωτοφανής για τα διπλωματικά δεδομένα αντιδικία που είχαν Δένδιας και Τσαβούσογλου κυριαρχεί σήμερα στην ελληνική επικαιρότητα. Άλλωστε, ακόμη και το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να «καπελώσει» την πρωτοβουλία Δένδια, διαρρέοντας από πηγές ότι ο υπουργός Εξωτερικών είχε λάβει ρητές εντολές να αντιδράσει τοιουτοτρόπως σε περίπτωση που προκληθεί δημόσια από τον τούρκο ομόλογό του.

Από την... «φιλο-Δενδιακή» μόδα της ημέρας πάντως δεν ξέφυγαν ούτε οι «γείτονες» του πρωθυπουργού στην Ηρώδου Αττικού, το σώμα των Ευζώνων δηλαδή, οι οποίοι διατηρούν έναν πολύ δραστήριο επίσημο λογαριασμό στο Twitter.

Σε μια πρωτοφανή ανάρτηση λοιπόν, η Προεδρική Φρουρά έδειξε να «ψηφίζει» Δένδια και μάλιστα λόγω «ύψους».

«Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έχει ΥΨΟΣ 1,92. Θα μπορούσε να είναι και Εύζων», αναφέρει η ανάρτηση, συνοδευόμενη από δύο ελληνικές σημαίες και τη φωτογραφία του Νίκου Δένδια.

Η δημόσια σύγκρουση στην Άγκυρα

Στον αέρα επιχείρησε να τινάξει χθες τις κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε το λόγο αμέσως μετά τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια τις οποίες χαρακτήρισε προκλητικές αναφορικά με τις θέσεις που εξέφρασε ο κ. Δένδιας για το Αιγαίο αλλά και τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

«Δεν έκανα καμία δήλωση προκλητική στην ομιλία μου. Ο αξιότιμος υπουργός όμως έκανε. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τέτοιες δηλώσεις, διότι όπως ισχυριστήκατε, η Τουρκία παραβιάζει δικαιώματά της Ελλάδας στο Αιγαίο», απάντησε ο Τσαβούσογλου στα όσα είπε ο κ. Δένδιας και συνέχισε: «Δεν μπορεί να μην αποδέχεστε ανθρώπους που δηλώνουν Τούρκοι. Αυτό είναι καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν θα πρέπει αυτό το δικαίωμά τους να καταπατείται. Ως προς της προσφυγής στη Χάγη, το τι λέει η Κομισιόν, δεν αφορά το διεθνές δικαστήριο». Ο κ. Τσαβούσογλου κατηγόρησε τη χώρα μας και για παράνομες επαναπροωθήσεις.

Ο Νίκος Δένδιας πήρε εκ νέου τον λόγο προκειμένου να απαντήσει, λαμβάνοντας την άδεια του Τσαβούσογλου και παρά το γεγονός ότι οι σύμβουλοι του τούρκου υπουργού θέλησαν να μην το επιτρέψουν.

«Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής: Η Τουρκία έχει παραβιάσεις το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της Θάλασσας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», απάντησε ο κ. Δένδιας και τόνισε: «Το θέμα της μειονότητας το λέει η Συνθήκη της Λωζάνης και την έχει υπογράψει».

Παρασκήνιο στην Αθήνα: Προειδοποίηση «Καραμανλικών» προς Μητσοτάκη η στάση Δένδια στην Τουρκία;

Έντονη συζήτηση έχει προκαλέσει στις πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους και στην Αθήνα η on camera αντιπαράθεση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλουτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα.

Και αυτό διότι όλο το προηγούμενο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση απαντούσε σε όσους εξέφρασαν επιφυλάξεις για αυτή τη συνάντηση, λόγω των τουρκικών προκλήσεων, ότι η Αθήνα δεν τρέφει αυταπάτες και ότι το μόνο το οποίο επιδιώκει είναι να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Τώρα, μετά τα όσα διημείφθησαν μεταξύ των δύο υπουργών εξωτερικών μπροστά στις κάμερες, ο φιλικός προς την κυβέρνηση Τύπος στην Ελλάδα διαρρέει ότι ο Ν. Δένδιας είπε όσα είπε σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεμπροστιάζοντας τον Τούρκο ομόλογό του.

Για κάποιους δηλαδή η στάση Δένδια, όχι μόνο δεν ήταν σε συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά αποτέλεσε και ένα ηχηρό μήνυμα ισχυρών κύκλων μέσα στη Νέα Δημοκρατία προς τον σημερινό πρωθυπουργό, να μην τολμήσει να προχωρήσει σε γραμμή Σημίτη ειδικά στο Αιγαίο.