Newsroom

Newsroom

Οι επιστήμονες της Γιουχάν δηλώνουν ότι δεν είναι η «πηγή» του ιού… Ωστόσο δεν το διαψεύδουν

Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, που κατηγορείται ότι ευθύνεται για την πανδημία του νέου κορονοϊού βρίσκεται στο στόχαστρο κρατών και ηγετών εδώ και μέρες

AP 20062332906554

Βρίσκεται εδώ και λίγες εβδομάδες στο στόχαστρο της Ουάγινγκτον: το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, που κατηγορείται ότι ευθύνεται για την πανδημία του νέου κορονοϊού, μελετά ορισμένους από τους πιο επικίνδυνους παθογόνους οργανισμούς στον κόσμο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο διαβεβαίωσε πριν από λίγες ημέρες ότι υπάρχουν «τεράστια στοιχεία» που δείχνουν ότι ο ιός διέφυγε από ένα εργαστήριο στην πόλη Γουχάν, στην κεντρική Κίνα, όπου εντοπίσθηκε για πρώτη φορά στο τέλος του Δεκεμβρίου 2019, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Πεκίνου.

Η κινεζική τηλεόραση χαρακτήρισε «παράλογες» τις αιτιάσεις, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε λόγο για υποθέσεις χωρίς αποδείξεις.

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα στην πλειονότητά της θεωρεί ότι ο κορονοϊός Sars-Cov-2 μεταφέρθηκε στον άνθρωπο μέσω ενός ζώου. Και οι κινεζικές αρχές έσπευσαν να προβάλουν ως πηγή της επιδημίας την αγορά της Γουχάν, όπου πωλούνται άγρια ζώα.

Τι κάνουν οι ερευνητές;

Μελετούν τις ιογενείς νόσους.

Πιο πρόσφατα, τον Φεβρουάριο , οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας δημοσίευσαν σε επιστημονική επιθεώρηση μελέτη με το συμπέρασμα ότι το γονιδίωμα του νέου κορονοϊού είναι κατά 80% αντίστοιχο με εκείνου του ιού του SARS, από το οποίο προήλθε η επιδημία του 2003-2004, και κατά 96% με έναν κορονοϊό που απαντάται στις νυχτερίδες.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου έχουν δημοσιεύσει δεκάδες έρευνες και άρθρα με θέμα τις σχέσεις ανάμεσα στις νυχτερίδες και την εμφάνιση ασθενειών στην Κίνα.

Κατά την άποψη πολλών επιστημόνων, ο νέος κορονοϊός προήλθε χωρίς αμφιβολία από τις νυχτερίδες. Εικάζουν ότι μπορεί να πέρασε στον άνθρωποι μέσω ξενιστή προερχόμενου από το ζωικό βασίλειο, όπως ο παγκολίνος.

Αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι το ινστιτούτο της Γουχάν συμμετείχε το 2015 σε διεθνή έρευνα, μαζί με πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια, κατά την οποία δημιουργήθηκε ένας παθογόνος παράγοντας για να αναλυθεί η επικινδυνότητα ενός ιού παρόμοιου με τον SARS.

Τι εγκαταστάσεις διαθέτει;

Το ινστιτούτο έχει στην κατοχή του την μεγαλύτερη συλλογή στελεχών ιών στην Ασία, 1.500 διαφορετικών ειδών, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από την ιστοσελίδα του.

Διαθέτει επίσης ένα εργαστήριο P4 (για παθογόνους οργανισμούς τύπου 4, της υψηλότερης επικινδυνότητας). Αυτός ο τύπος εργαστηρίου είναι μία εγκατάσταση υψίστης ασφαλείας, που μπορεί να φιλοξενεί στελέχη γνωστών ιών – όπως ο Εμπολα.

Περί τα 30 εργαστήρια P4 υπάρχουν στον κόσμο. Η κατασκευή του εργαστηρίου της Γουχάν, που λειτούργησε το 2018, ξεκίνησε ως γαλλοκινεζικό εγχείρημα, για να εξελιχθεί σταδιακά σε κινεζικό έργο. Φιλοδοξία του ήταν η ταχύτερη αντίδραση στην εμφάνιση μολυσματικών ασθενειών.

Το Ινστιτούτο διαθέτει επίσης από το 2012 ένα εργαστήριο P3, που μελετά λιγότερο επικίνδυνους ιούς, όπως οι κορονοϊοί.

Μία διαρροή είναι δυνατή;

Δύσκολο να ειπωθεί (πόσο μάλλον να αποδειχθεί)

Σύμφωνα με την Washington Post, η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Πεκίνο είχε σημάνει συναγερμό έπειτα από επίσκεψη στους χώρους του Ινστιτούτου το 2018 προειδοποιώντας τις αμερικανικές αρχές ότι τα μέτρα ασφαλείας στο Ινστιτούτο της Γουχάν είναι ανεπαρκή.

Το Ινστιτούτο δηλώνει ότι έλαβε στις 30 Δεκεμβρίου 2019 δείγματα του άγνωστου μέχρι τότε ιού που κυκλοφορούσε στην Γουχάν (ο οποίος στην συνέχεια βαφτίστηκε SARS-CoV-2, ότι απομόνωσε το γονιδίωμα στις 2 Ιανουαρίου και στην συνέχεια μεταβίβασε τις πληροφορίες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 11 Ιανουαρίου.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου του Ιολογίας Yuan Zhinming έχει διαψεύσει κατηγορηματικά ότι το εργαστήριό του είναι η πηγή του νέου κορονοϊού.

Σε συνέντευξή της στην επιθεώρηση Scientific American, η ερευνήτρια Shi Zhengli, κορυφαία κινέζα ιολόγος και υποδιευθύντρια του εργαστηρίου du P4, δήλωσε ότι η αλληλουχία του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 «δεν αντιστοιχεί σε κανέναν από τους κορονοϊούς νυχτερίδων που μελετώνται στο εργαστήριό της».

Τι γνωρίζουν οι επιστήμονες για το ιό;

Οι ερευνητές τονίζουν το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να στηρίζει την υπόθεση της διαφυγής του ιού από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν.

Ομως, καμία απόδειξη δεν υπάρχει επίσης για την προσφιλή στις κινεζικές αρχές εκδοχή ότι ο ιός εμφανίσθηκε στην αγορά της Γουχάν.

Αλλωστε, κινεζική μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο στην επιθεώρηση The Lancet συμπεραίνει ότι ο πρώτος ασθενής της Covid-19 δεν είχε καμία σχέση με την διαβόητη «υγρή» αγορά της Γουχάν.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Leo Poon του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί σε ένα πράγμα: ο νέος κορονοϊός δεν δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο. Συμφωνεί επίσης ότι πρέπει να ερευνηθεί και να διαπιστωθεί η προέλευση του ιού.

«Είναι σημαντικό θέμα για την δημόσια υγεία, διότι θέλουμε να μάθουμε πώς συνέβη και αν μπορούμε να διδαχθούμε από την εμπειρία αυτήν».

* Πηγή: ΑΠΕ

To αιχμηρό υπονοούμενο της Μαρίας Μπακοδήμου για την Ζήνα Κουτσελίνη: «Aντί να τοποθετηθεί, πήγε στο cheeseburger» (Video)

mpakodimou zina sxolio

To αιχμηρό υπονοούμενο της Μαρίας Μπακοδήμου για την Ζήνα Κουτσελίνη: «Aντί να τοποθετηθεί, πήγε στο cheeseburger» (Video)

Για την αποτυχημένη επίκληση στο συναίσθημα που έκανε η Ζήνα Κουτσελίνη μετά τον σάλο που…

Φωτιά-Ύδρα: Στη Βουλιαγμένη το σκάφος «Περσεφόνη» από όπου έπεσαν τα πυροτεχνήματα-Αναμένεται να συλληφθεί ο καπετάνιος του σκάφους

persefoni1

Φωτιά-Ύδρα: Στη Βουλιαγμένη το σκάφος «Περσεφόνη» από όπου έπεσαν τα πυροτεχνήματα-Αναμένεται να συλληφθεί ο καπετάνιος του σκάφους

Στη μαρίνα της Βουλιαγμένης καταπλέει το μεσημέρι του Σαββάτου το τουριστικό ενοικιαζόμενο σκάφος «Περσεφόνη» για…