Οι επιστήμονες έχουν χρέος να λένε την αλήθεια

Οι πληροφορίες ότι υπάρχει αντίθεση ανάμεσα σε μέλη της επιτροπής επιδημιολόγων και στην κυβέρνηση επιμένουν πιεστικά. Για την ώρα είναι μόνο πληροφορίες. 

5111816 1

Η κυβέρνηση προφανώς δεν τις επιβεβαιώνει, αντιθέτως τις διαψεύδει κατηγορηματικά, οι ειδικοί αποφεύγουν συστηματικά να μιλήσουν καθαρά. Μαθαίνουμε πάντως ορισμένα πράγματα από τα συμφραζόμενα των δηλώσεών τους στις καθημερινές εμφανίσεις τους στα τηλεοπτικά δίκτυα. Η κατάσταση αυτή σίγουρα βολεύει την κυβέρνηση, ωστόσο εκθέτει τους επιστήμονες. Μερικοί εξ αυτών δεν διστάζουν να λειτουργήσουν σε κάποιες περιπτώσεις ως εκπρόσωποι της κυβέρνησης για άγνωστους λόγους.

Υποψίες έχουμε, υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε, λείπουν όμως οι βεβαιότητες ώστε να καταλήξουμε σε ασφαλές συμπέρασμα. Πρέπει πάντως να συνειδητοποιήσουν ότι διατρέχουν τον κίνδυνο να υποστούν τα επίχειρα της εσκεμμένης σιωπής τους. Πρέπει να συμφιλιωθούν με την ιδέα ότι οι εξουσίες είναι αδίστακτες και όταν στριμώχνονται, αντί να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, επιχειρούν και συνήθως τα καταφέρνουν λόγω της ισχύος που έχουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης να κατασκευάσουν αποδιοπομπαίους τράγους για να μην εισπράξουν αυτές την οργή των πολιτών.

Μας λένε οι ειδικοί ότι η κατάσταση που επικρατεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν είναι καθόλου καλή. Ορατό διά γυμνού οφθαλμού. Μας λένε επίσης ότι αυτοί από καιρό είχαν επισημάνει το πρόβλημα και πρότειναν λύσεις. Δεν έχουμε λόγο να μην τους πιστέψουμε. Δεν μας λένε όμως ποιες λύσεις. Μας λένε ακόμη ότι περίμεναν το δεύτερο κύμα και ήταν σίγουροι πως θα είναι πολύ πιο επώδυνο για την κοινωνία συγκριτικά με το πρώτο. Καμία αμφιβολία περί αυτού. Αλλωστε αυτό υποστήριζαν οι αρμόδιοι επιστήμονες σε όλες τις χώρες του πλανήτη. Μας λένε, τέλος, ότι έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα δεν είναι δυνατόν να αυξηθούν τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς και να γίνουν πιο ανθρώπινες οι συνθήκες.

Ωστόσο: αν είχαν διαπιστώσει το πρόβλημα σε όλη την έκτασή του, αν είχαν εισηγηθεί δράσεις για να αντιμετωπιστεί, αν ούτε ο χρόνος εκδήλωσης του δεύτερου κύματος ούτε η ένταση του φαινομένου τούς αιφνιδίασε, τότε γεννάται το ερώτημα γιατί δεν επέμειναν στη λήψη των μέτρων που θεωρούσαν με επιστημονικά κριτήρια ότι είναι αναγκαία για να περιοριστεί η πανδημία; Γιατί δεν έκαναν γνωστές στους πολίτες τις προτάσεις τους; Θα πει κάποιος ότι δεν είναι δική τους δουλειά να λαμβάνουν μέτρα, παρά μόνο να εισηγούνται, ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει το πότε και το πώς. Σωστό. Ομως από τη στιγμή που η κυβέρνηση μας τσαμπουνάει μέρα-νύχτα ότι ακολουθεί κατά γράμμα τις συστάσεις των ειδικών και ότι δεν κάνει του κεφαλιού της, δικαιούται ο καθένας να σκεφτεί ότι η γραμμή που εφαρμόζεται έχει τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών.

Συμφώνησαν, δηλαδή, με την αύξηση της πληρότητας στα πλοία από το 65% στο 80% μέσα σε 24 ώρες; Συμφώνησαν, δηλαδή, να μη γίνονται τεστ στους τουρίστες που έρχονταν από χώρες με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο; Συμφώνησαν, δηλαδή, ότι η κατάσταση που επικρατούσε και επικρατεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν είναι θεραπεύσιμη; Κανένας εχέφρων άνθρωπος δεν θα μπορούσε να συναινέσει με τέτοιες ολέθριες επιλογές. Μόνον οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα έβαζαν την υπογραφή τους για να εξυπηρετήσουν τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που τους πίεζαν φορτικά. Υπήρχε διέξοδος για τους επιστήμονες; Αν όντως διαφωνούν, έχουν δυο επιλογές: είτε δημοσιοποιούν τις αντιρρήσεις τους είτε παραιτούνται. Διαφορετικά, θα είναι συνυπεύθυνοι, κι ας μην έλαβαν αυτοί τις αποφάσεις.

Ανάγωγα

Περιχαρής ο βουλευτής της Ν.Δ. Θ. Πλεύρης μάς ανακοίνωσε ότι επιτέλους το βιβλίο της Ιστορίας μιλάει για τη συμβολή του Ιωάννη Μεταξά στο έπος του 1940. Αναφέρει το όνομα χωρίς ιδιότητα.

Κύριε βουλευτά, ο Μεταξάς ήταν δικτάτορας. Για να μη δημιουργείται σύγχυση με το κονιάκ, καλό είναι να τα ξεχωρίζετε. Εκτός αν έχετε άλλη άποψη.

Πηγή:Efsyn

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

φωτοβολίδα Μανώλης

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

Τα νέα στοιχεία για την τραγωδία στην με τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή…

Ακρίτα για Καρυστιανού: «Σηκώνει στις πλάτες της τον λυγμό και τον θυμό ενός ολοκλήρου λαού»

Ακρίτα Καρυστιανού 1536x814 1

Ακρίτα για Καρυστιανού: «Σηκώνει στις πλάτες της τον λυγμό και τον θυμό ενός ολοκλήρου λαού»

Η Έλενα Ακρίτα με ανάρτησή της στήριξε για ακόμα μια φορά την Μαρία Καρυστιανού και…

«Θετικές» συζητήσεις για ανακωχή στη Γάζα, που έχει μετατραπεί σε «υπαίθριο νεκροταφείο»

γαζα γυναικα

«Θετικές» συζητήσεις για ανακωχή στη Γάζα, που έχει μετατραπεί σε «υπαίθριο νεκροταφείο»

Εντεινόμενες ανησυχίες πως θα ενσκήψει λιμός που «χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο»

Περίεργο…. δημοσίευμα για δήθεν «Πυρηνικό ριφιφί» στο ΑΠΘ : Διαψεύδει o Πρύτανης το δημοσίευμα ότι έγινε παραβίαση στη Σχολή Θετικών Επιστημών (video)

ΑΠΘ1

Περίεργο…. δημοσίευμα για δήθεν «Πυρηνικό ριφιφί» στο ΑΠΘ : Διαψεύδει o Πρύτανης το δημοσίευμα ότι έγινε παραβίαση στη Σχολή Θετικών Επιστημών (video)

Απόπειρα με αλυσοπρίονο σε χώρο σχολής του ΑΠΘ που βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας σύμφωνα με δημοσίευμα.…

Ρομπότ Σοφία: Η πρώτη συνέντευξη στην ελληνική τηλεόραση – «Δεν έχουμε επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο» (video)

Ρομπότ

Ρομπότ Σοφία: Η πρώτη συνέντευξη στην ελληνική τηλεόραση – «Δεν έχουμε επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο» (video)

«Είμαι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης αλλά δεν μπορώ να εξηγήσω ακριβώς τι είναι», ανέφερε το Ρομπότ…