Newsroom

Newsroom

Οι επιστήμονες απαντούν για το αν πρέπει να μπαίνουν οι ντομάτες στο ψυγείο

Μετά το ελαιόλαδο, οι ντομάτες είναι πιθανότατα η πιο βασική τροφή στην Μεσογειακή διατροφή. Εκτός από τα οφέλη τους στην υγεία μας, οι ντομάτες είναι νόστιμες και πολύ ευέλικτες στην χρήση τους σε κάθε συνταγή.

580b27a71dc5242d568b45da

 Οι περισσότεροι από εμάς τις βάζουμε στο ψυγείο για να μην χαλάσουν γρήγορα, αλλά η επιστήμη έχει να μας κάνει μια παρατήρηση επ’ αυτού…

Συγκεκριμένα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences έδειξε ότι οι ντομάτες χάνουν την γεύση τους, όταν αποθηκεύονται σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το να αποθηκεύουμε τις ντομάτες (οι οποίες είναι επί της ουσία φρούτα και όχι λαχανικά) σε οποιαδήποτε θερμοκρασία κάτω από τους 12 °C αναστέλλει τα ένζυμα που βοηθούν στην ανάπτυξη της γεύσης τους.

Για τις ανάγκες της σχετικής έρευνας, μια επιστημονική ομάδα από το πανεπιστήμιο της Φλόριντα στις ΗΠΑ επιχείρησε να ανακαλύψει για ποιον λόγο οι ντομάτες του εμπορίου έχουν πιο αδύναμη γεύση από εκείνες που ωριμάζουν ελεύθερα στο ήλιο. Αρχικά έβαλαν στο ψυγείο διάφορες ποικιλίες ντομάτας (εμπορίου αλλά και “χωραφιού”) για μία, ή τρεις, ή επτά ημέρες. Στη συνέχεια, τις έβγαλαν και τις άφησαν εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία δωματίου, για μια “περίοδο επαναφοράς” μίας ή τριών ημερών.

Αφότου δοκίμασαν διάφορους συνδυασμούς στην διάρκεια ψύξης και “επαναφοράς” για διάφορα είδη ντομάτας, τις διέθεσαν σε 76 εθελοντές καταναλωτές, οι οποίοι τις δοκίμασαν και τις βαθμολόγησαν ως προς την γεύση τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ντομάτες που έμπαιναν στο ψυγείο για μεγαλύτερο διάστημα, ήταν οι πιο άγευστες, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες που τις δοκίμαζαν.

Για το τελευταίο βήμα, οι ερευνητές μελέτησαν τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στις κρύες ντομάτες σε μοριακό επίπεδο, χρησιμοποιώντας στοιχεία από την αλληλουχία RNA της ντομάτας.

Οι περισσότερες ντομάτες περνούν από μια διαδικασία που δεν είναι… ιδανική για τη δημιουργία γεύσης, όπως αναφέρεται και σε σχετικό δημοσίευμα των New York Times. Συνήθως κόβονται πρόωρα από το χωράφι και υποβάλλονται σε επεξεργασία για να ωριμάσουν τεχνητά, προτού φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων και να μπορούν να διατηρηθούν εκεί ορισμένες μέρες, για να προλάβουν να πωληθούν στους καταναλωτές.

Πηγή: medicaldaily.com/iatropedia.gr

Απάντηση Άδωνι σε καταγγελίες Καλλιάνου: «Στην περίπτωση του πατέρα του τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα» (Video)

InCollage 20240424 163106834

Απάντηση Άδωνι σε καταγγελίες Καλλιάνου: «Στην περίπτωση του πατέρα του τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα» (Video)

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλάει για τις συνθήκες νοσηλείες του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου αλλά και…

Σεργουλόπουλος: Ξέσπασε σε νευρικό γέλιο με ατάκα σε καλεσμένη – «Έχεις… δουλέψει σε οίκο ανοχής;» (video)

Σεργουλόπουλος 1

Σεργουλόπουλος: Ξέσπασε σε νευρικό γέλιο με ατάκα σε καλεσμένη – «Έχεις… δουλέψει σε οίκο ανοχής;» (video)

«Δεν σας έχει τύχει να σας πιάσουν τα γέλια στην τηλεόραση ή στη σκηνή του…

Η αφρικανική σκόνη έφυγε αλλά τι άφησε πίσω: Τα 5 στοιχεία σύμφωνα με το μικροσκόπιο (εικόνες)

Σκόνη 1

Η αφρικανική σκόνη έφυγε αλλά τι άφησε πίσω: Τα 5 στοιχεία σύμφωνα με το μικροσκόπιο (εικόνες)

Τι περιείχε τελικά η αφρικανική σκόνη που μας ταλαιπώρησε και μας ταλαιπωρεί

ΗΠΑ: Μαζικές διαδηλώσεις για τη Γάζα σε δεκάδες Πανεπιστήμια – 93 συλλήψεις (Εικόνες/ Βίντεο)

AP24113863901084 1

ΗΠΑ: Μαζικές διαδηλώσεις για τη Γάζα σε δεκάδες Πανεπιστήμια – 93 συλλήψεις (Εικόνες/ Βίντεο)

Ενενήντα τρία άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας…

Σάττι: Αντί για το «Στούντιο 4»… κλείστηκε στο ασανσέρ της ΕΡΤ μαζί με τους συνεργάτες της (video)

Σάττι 3

Σάττι: Αντί για το «Στούντιο 4»… κλείστηκε στο ασανσέρ της ΕΡΤ μαζί με τους συνεργάτες της (video)

Η Μαρίνα Σάττι ήταν καλεσμένη στην εκπομπή της ΕΡΤ αλλά ένα απρόσμενο περιστατικό πήγε την…