Newsroom

Newsroom

Οι Empty Frame στο koutipandoras.gr: "Το πιο βασικό είναι να κάνουμε τη μουσική που αγαπάμε"

Oι Empty Frame δημιουργήθηκαν το 2005. Αυτή την περίοδο, δουλεύουν το υλικό για τον τρίτο τους δίσκο και κάνουν δημιουργικά σχέδια για τη χρονιά που έρχεται. Με αφορμή την εμφάνιση τους στο Let me Know Festival στις 17 Οκτωβρίου, μιλούν στο koutipandoras.gr για τη μουσική που αγαπάνε, τον "κανόνα" που έχουν να γράφουν μόνο για αυτά που τους αρέσουν, τα πράγματα που τους εμπνέουν και την πολιτική κατάσταση σήμερα. "Τα κομμάτια μας περιλαμβάνουν προσωπικές, αλλά και ομαδικές εμπειρίες, έρωτες, σκέψεις, απώλεια, κοινωνικό προβληματισμό, πολιτικό εκνευρισμό και άλλα πολλά", μας λένε. 

empty frame

Oι Empty Frame δημιουργήθηκαν το 2005. Αυτή την περίοδο, δουλεύουν το υλικό για τον τρίτο τους δίσκο και κάνουν δημιουργικά σχέδια για τη χρονιά που έρχεται. Με αφορμή την εμφάνιση τους στο Let me Know Festival στις 17 Οκτωβρίου, μιλούν στο koutipandoras.gr για τη μουσική που αγαπάνε, τον “κανόνα” που έχουν να γράφουν μόνο για αυτά που τους αρέσουν, τα πράγματα που τους εμπνέουν και την πολιτική κατάσταση σήμερα. “Τα κομμάτια μας περιλαμβάνουν προσωπικές, αλλά και ομαδικές εμπειρίες, έρωτες, σκέψεις, απώλεια, κοινωνικό προβληματισμό, πολιτικό εκνευρισμό και άλλα πολλά”, μας λένε. 

-Ποια είναι η ιστορία των Empty Frame; 

H ιστορία των Empty Frame είναι η ιστορία μιας παρέας φίλων που τους αρέσει η μουσική και που ταίριαξαν τόσο καλά μουσικά, που μετά από δέκα χρόνια ακόμα αγαπάνε να δημιουργούν μαζί όσο και στην πρώτη τους πρόβα. Ίσως και περισσότερο. Ένα συγκρότημα που ξεκίνησε από το μηδέν, αλλά έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει μια ξεχωριστή διαδρομή! Χωρίς ίντριγκες, χωρίς αυτοκαταστροφή, χωρίς τίποτα, μόνο συναισθήματα και νότες. Γενικά καθόλου καλό υλικό για ταινία!

– Πιστεύετε πως αυτή την εποχή η μουσική “ταξιδεύει” πιο εύκολα μέσω του διαδικτύου;  Χρησιμοποιείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως “εργαλείο”;

Η αλήθεια είναι ότι πλέον πολύ πιο εύκολα μπορείς να βγάλεις τη μουσική σου και να την προσφέρεις στο κοινό, πράγμα πολύ καλό, χωρίς να σημαίνει ότι ξαφνικά έχουν όλοι τις ίδιες ευκαιρίες προβολής. Υπάρχει όμως η δυνατότητα να σε βρει αυτός που θα ενδιαφερθεί πραγματικά κι αυτό είναι πολύ βασικό. Έχουμε μια σελίδα στο facebook  (facebook.com/emptyframeband) την οποία χρησιμοποιούμε για προώθηση της δουλειάς μας κι έχουμε και λογαριασμό στο twitter (@EmptyFrameBand ) που πρέπει να έχουμε χρησιμοποιήσει ελάχιστες φορές, αλλά… ναι είμαστε και εκεί.

– Ποια είναι τα σχέδια σας για τη χρονιά που έρχεται

Μιας και η προηγούμενη χρονιά ήταν η χρονιά των soundtracks, με το soundtrack της τηλεοπτικής σειράς «Ηρωίδες» και το soundtrack της χορευτικής παράστασης «Hands», λέμε φέτος να επιστρέψουμε στα συνηθισμένα για εμάς μονοπάτια. Δηλαδή να αρχίσουμε να δουλεύουμε υλικό για τον τρίτο μας δίσκο και να κάνουμε αρκετά live, ξεκινώντας με τη συμμετοχή μας στο Let Me Know! Festival στις 17 του Οκτώβρη. Δεν αποκλείεται να υπάρξει αρκετά σύντομα και μια κυκλοφορία – έκπληξη, αλλά δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε περισσότερα.

– Ποια είναι η πιο ιδιαίτερη στιγμή της μπάντας σας που δεν θα ξεχάσετε ποτέ;

Υπάρχουν πάρα πολλές. Μία από τις αγαπημένες μας είναι η στιγμή που στην παρουσίαση του δεύτερου δίσκου μας στο Τριανόν, όπου δεν έπεφτε καρφίτσα κυριολεκτικά, άνοιξε ξαφνικά η οροφή του σινεμά και βρεθήκαμε να παίζουμε για λίγο τα καινούρια μας κομμάτια κάτω από τα αστέρια. Γενικά ήταν μια μαγική βραδιά για τους Empty Frame. Επιπλέον, όταν ανοίξαμε για τον Sivert Hoyem στο Gagarin ήταν εντυπωσιακό που ο ίδιος και η μπάντα του κατέβηκαν να μας δουν και να μας ακούσουν. Πολιτισμός…

– Γιατί αγαπάτε τόσο τις ζωντανές εμφανίσεις; Τι συναισθήματα σας δημιουργούνται πάνω στη σκηνή;

Η σκηνή είναι εκεί όπου ανήκει ο μουσικός και αυτό πιστεύουμε ως καλλιτέχνες και, κυρίως, ως θεατές/ακροατές. Οι ζωντανές εμφανίσεις είναι το σημείο συνάντησης με το κοινό, που παραμένει ο απόλυτος κριτής, αλλά και με τον εαυτό σου και τις δυνατότητές σου. Εκεί είσαι πραγματικά γυμνός, πλήρως εκτεθειμένος αλλά και παντοδύναμος. Δίνεις ένα κομμάτι από την ψυχή σου και αυτό είναι το αποκορύφωμα της δημιουργικότητάς σου.

– Ποιοι είναι οι κανόνες που αποδέχεστε στη μουσική σας;

Να παίζουμε και να γράφουμε μουσική πάντα με βασικό κριτήριο το τι αρέσει σε εμάς, να παίρνουμε αποφάσεις όλοι μαζί και να μην ακουμπάμε μπύρες πάνω στους ενισχυτές!

–  Χρησιμοποιείτε ενορχηστρώσεις με έγχορδα ως μέρος των συνθέσεών σας. Θεωρείτε πως αυτό είναι και το στοιχείο που σας ξεχωρίζει;

Από την αρχή που ξεκινήσαμε, η χρήση των εγχόρδων ήταν ένα θεμελιώδες στοιχείο του συγκροτήματος. Αυτό που μας ξεχωρίζει είναι  ότι, ενορχηστρωτικά, τα έγχορδα είναι βασικά όργανα κάθε σύνθεσης κι όχι κάτι συνοδευτικό που απλά παίζει στο background.

– Πηγή έμπνευσής σας είναι η ζωή, οι άνθρωποι, η κοινωνική πραγματικότητα;

Όλα τα παραπάνω, αλλά και τα «αντίθετά» τους. Δεν υπάρχουν όρια ή «πατέντες». Τα κομμάτια μας περιλαμβάνουν προσωπικές, αλλά και ομαδικές εμπειρίες, έρωτες, σκέψεις, απώλεια, κοινωνικό προβληματισμό, πολιτικό εκνευρισμό και άλλα πολλά.

– Τι πιστεύετε για την πολιτική κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα; Υπάρχει τρόπος να αλλάξει προς το καλύτερο;

Τα περιθώρια είναι σίγουρα πολύ στενά. Σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής, δυστυχώς, το πλαίσιο έχει ήδη διαμορφωθεί και μάλιστα (στις περισσότερες των περιπτώσεων) από άλλους και όχι από εμάς. Από εκεί και πέρα, όσο ουτοπικό κι αν ακούγεται, υπάρχει ένα μεγάλο πεδίο πολιτικής δράσης σε επίπεδο κοινωνίας. Στις πλατείες, τις διαδηλώσεις, τις απεργίες, τις δομές αλληλεγγύης που οργανώνονται και λειτουργούν χωρίς «πατέρες», εμπνευστές και προστάτες. Και φυσικά να μην θυμούνται όλοι τη «σημασία» της πολιτικής μόνο κάθε φορά που έχουμε εκλογές σε αυτή τη χώρα.

– Θεωρείτε ότι η αντιμετώπιση της πολιτείας σε σχέση με τους πρόσφυγες είναι η σωστή; Τι γνώμη έχετε για τις δομές αλληλεγγύης που έχουν δημιουργηθεί από τους πολίτες; 

Είναι αλήθεια ότι οι ενέργειες της πολιτείας έχουν υπάρξει στο παρελθόν από σπασμωδικές έως εντελώς αποτυχημένες. Βέβαια, μην ξεχνάμε ότι το βάρος είναι πολύ μεγάλο για μια χώρα μικρή και, συν τοις άλλοις, εντελώς χρεοκοπημένη. Αλλωστε, η Ευρώπη, στο σύνολό της, δεν δείχνει την απαραίτητη διάθεση να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το θέμα.

Πάντως, η άμεση κινητοποίηση χιλιάδων συμπολιτών μας και η δημιουργία πρωτοβουλιών και δομών δείχνουν ότι η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά σε μια χώρα που βασιλεύουν οι «παρτάκηδες» δεν έχει εξαφανιστεί. Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε σίγουρα. Μακριά, όμως, από το δηλητήριο που στάζουν με την πρώτη ευκαιρία οι «πάντα πρόθυμοι» ρατσιστές και φασίστες και, δυστυχώς, στην Ελλάδα έχουμε αρκετούς.

– Πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση για τα νέα συγκροτήματα με τις δισκογραφικές εταιρίες κτλ; Υπάρχει προοπτική;

Εντάξει οι δισκογραφικές είναι μια αρκετά πικραμένη ιστορία που εντάσσεται στο γενικότερο προβληματικό πλαίσιο του καλλιτεχνικού χώρου. Οι Empty Frame είμαστε παρόντες δέκα χρόνια και έχουμε ζήσει διάφορες καταστάσεις, έχουμε χάσει αρκετά, αλλά έχουμε πετύχει και πολλά. Το πιο βασικό είναι να κάνουμε τη μουσική που γουστάρουμε και να καταφέρνουμε να παρουσιάζουμε μαζί με άλλους καλλιτέχνες τη δουλειά μας συλλογικά. Από εκεί και πέρα ο κόσμος ξέρει να εκτιμάει και πλέον μπορεί να «ψαχτεί» πολύ πιο εύκολα.

– Τι θα θέλατε να αλλάξει οπωσδήποτε στην Ελλάδα τη χρονιά που έρχεται;

Να αλλάξει ο εγωιστικός και ενίοτε αντιαισθητικός τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι την έννοια της λέξης «αλλαγή».

Info: 

Χυτήριο, Ιερά Οδός 44, Γκάζι

17 Οκτωβρίου 2015

Τιμή εισόδου: €5, €6 (προπώληση), €8 (πόρτα)

Πληροφορίες: τηλ. 210 3412313 – 6951787821

Oι Empty Frame είναι οι: Vavagiannis Antonis, Vasiliadis Babis, Fetsis Panagiotis, Kallimanis Christos, Solomos Nikos, Pantzari Kaiti

Συνέντευξη στην Ηλέκτρα Ζαργάνη

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…