Οι ελβετικές τράπεζες παραδέχονται ότι βοηθούν τη φοροδιαφυγή εις βάρος μας – Εμείς τί κάνουμε;

Του Γιάννη Παναγιωτόπουλου Χριστούγεννα είναι και μάλλον θα περάσει “στα ψιλά” η είδηση πως μια σειρά από ελβετικές τράπεζες έχουν…

swiss banks

Του Γιάννη Παναγιωτόπουλου

Χριστούγεννα είναι και μάλλον θα περάσει “στα ψιλά” η είδηση πως μια σειρά από ελβετικές τράπεζες έχουν δεχτεί να πληρώσουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ προκειμένου να αποφύγουν τυχόν διώξεις για τη βοήθεια που προσφέρουν σε Αμερικανούς πολίτες να φοροδιαφεύγουν. Δεν πρόκειται απλώς για έμμεση παραδοχή συστηματικής παρανομίας αλλά και για έμμεση δήλωση ότι αυτό θα συνεχιστεί στο διενεκές.

Κι αυτό γιατί το αμερικανικό κράτος, έχοντας εισπράξει τόσα χρήματα, ουσιαστικά παραιτείται από τον έλεγχο της δραστηριότητας των συγκεκριμένων τραπεζών στο έδαφός του κι άρα οι τράπεζες δε θα φοβούνται να συνεχίσουν να παράσχουν εργαλεία φοροδιαφυγής σε αμερικανούς πολίτες. Κι επειδή οι τράπεζες δεν κάνουν τίποτα που θα τις ζημιώσει, εξάγεται το συμπέρασμα πως τις συμφέρει να πληρώνουν ένα σκασμό λεφτά στις ΗΠΑ παρά να σταματήσουν να βοηθούν τους φοροφυγάδες.

Η διαρροή των καταθετών της HSBC Γενεύης από τον Ερβέ Φαλτσιανί, το ελληνικό τμήμα της οποίας (λίστα Λαγκάρντ) δημοσίευσε το HOT DOC τον Οκτώβριο του 2012, η λίστα Μπόργιανς από τη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία με πάνω από 10.000 λογαριασμούς Ελλήνων στην Ελβετία αλλά και η πρόσφατη λίστα με τις 500.000 συναλλαγές που παρέδωσε ο Φαλτσιανί στην ελληνική κυβέρνηση, δείχνουν αν μη τί άλλο πως τα κράτη και κατ’ επέκταση οι λαοί, ζημιώνονται με τεράστια ποσά εξαιτίας της τουλάχιστον επιθετικής επέκτασης των ελβετικών τραπεζών. 

Ναι, όλοι ξέρουμε πως έγιναν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι με συγκρούσεις και εκατομμύρια νεκρούς σε όλη την Ευρώπη αλλά εκεί “δεν άνοιξε ρουθούνι”. Κανείς δεν πειράζει “το χρηματοκιβώτιο του κόσμου”. Αυτό δεν αναιρεί ωστόσο πως είναι αντιδημοκρατικό κι ανήθικο οι ολιγάρχες των, και καλά, ευνομούμενων κρατών, να φοροδιαφεύγουν, μεταφέροντας στην Ελβετία τα χρήματα που έχουν συσσωρεύσει με το δικό μας κόπο. Την ίδια ώρα που εμείς, οι πολίτες, καλούμαστε να πληρώνουμε τις κρίσεις που οι ολιγάρχες δημιούργησαν.

 

ΝΝ: Ολοκληρωμένο πρόγραμμα ασφάλισης υγείας

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…