Οι Έλληνες αξίζουμε όντως καλύτερα…

«Πότισαν την ελληνική κοινωνία με μίσος, με εθνικιστικά ψέματα που τους βόλευαν για να κερδίσουν τις εκλογές. Αν αυτό δεν είναι ζημιά για την Δημοκρατία τότε δε ξέρω τι είναι»

4228912 1

Κεντροευρωπαίοι φίλοι που βρέθηκαν τέτοιες μέρες πέρυσι στην Θεσσαλονίκη με ρωτήσανε λίγο φοβισμένοι αν η χώρα περνάει την δική της Αραβική Άνοιξη και πότε θα πέσει η κυβέρνηση. Δε τους πολυαδίκησα γιατί, απ’ όταν ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις για την επίλυση του ονόματος της γειτονικής χώρας επί κυβερνήσεως Συριζα ζούσαμε στη δίνη του παραλόγου και δυστυχώς όσο πλησιάζαμε προς την επικύρωση της συμφωνίας τα πράγματα γίνανε και επικίνδυνα. 

Λεκτικές επιθέσεις και προπηλακισμοί σε βουλευτές του Συριζα στη Βόρεια Ελλάδα, επιθέσεις με μολότοφ στα σπίτια των βουλευτών Μπέττυς Σκούφα και Χρήστου Καραγιαννίδη, επίθεση σε γυμναστήριο συγγενούς του υποψήφιου Ευρωβουλευτή Αλέξανδρου Νικολαΐδη, επίθεση από πλήθος διαδηλωτών στον Γιάννη Μπουτάρη.. Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είπε οτι δέχτηκε 1100 επιστολές και εκατοντάδες απειλητικά τηλεφωνήματα, σφαίρες και κάθε είδους πυρομαχικά, μέχρι και αντιαεροπορικά, σακούλες γεμάτες αίματα.
Η Νεα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση τότε με τρομακτική ανευθυνότητα δεν καταδίκαζε αυτές τις επιθέσεις αλλά έριχνε λάδι στη φωτιά όταν αποκαλούσε τους βουλευτές του Συριζα,  τον Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Εξωτερικών προδότες, στελέχη και βουλευτές του κόμματος στα κανάλια μιλούσαν για ‘επιζήμια προδοτική συμφωνία‘ την οποία η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει μόλις γίνει κυβέρνηση. Στελέχη της Νεας Δημοκρατίας βρίσκονταν στα συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη χωρίς να βλέπουν πουθενά ακροδεξιούς και τραμπούκους της Χρυσής Αυγής. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ την προηγούμενη μόλις χρονιά είχε πει: «Μια βαριά σκιά όμως πέφτει πάνω στην Βόρεια Ελλάδα. Είναι η συμφωνία για το Σκοπιανό που υπέγραψαν, ερήμην της ελληνικής Βουλής, ερήμην του ελληνικού λαού οι κύριοι Τσίπρας, Κοτζιάς και Καμμένος. Μια συμφωνία-ντροπή που εκχωρεί για πρώτη φορά τη “Μακεδονική ταυτότητα” και τη “Μακεδονική γλώσσα” στους γείτονές μας. Ακόμα πιο ντροπιαστική είναι η χυδαία προσπάθεια της κυβέρνησης να χαρακτηρίσει όσους διαφωνούν και διαμαρτύρονται κατά της συμφωνίας ως ακροδεξιούς (…) Θέλω λοιπόν εδώ, από την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες. Η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει αυτήν τη συμφωνία. Είτε τώρα είτε στην επόμενη Βουλή. Κι αν τελικά η συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή τότε θα πρέπει και η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή». 

Λίγους μήνες αργότερα, αρχές του 2019 στη συζήτηση στην Βουλή για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε:
«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε υπογραφεί και, βέβαια, δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε φτάσει στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση. Γιατί αποτελεί εθνική ήττα, που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού. Και εθνικό λάθος, που προσβάλλει την αλήθεια και την Ιστορία της χώρας (..) 
«Δεν δίστασα να διαφωνήσω ανοιχτά ακόμη και με ισχυρούς εταίρους όπως η Καγκελάριος Μέρκελ. Της μίλησα καθαρά, όπως καθαρά μιλώ και στους Έλληνες. Προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον. Και, τέλος, καταθέσαμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης πριν την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, καλώντας τους πάντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είπαμε την αλήθεια. Ασκήσαμε κριτική. Αντιπροτείναμε λύσεις. Ενημερώσαμε τους εταίρους μας. Πολεμήσαμε για τις εθνικές μας θέσεις. Αξιοποιήσαμε θεσμικά όλα τα δημοκρατικά μας όπλα. Και δείξαμε ποιοι υπηρετούν το εθνικό συμφέρον και ποιοι προτάσσουν το κομματικό».

«Είμαστε περήφανοι για τη στάση μας. Και γι’ αυτό μπορούμε να κοιτάζουμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες στα μάτια. Γιατί βάλαμε πάνω από όλα την πατρίδα και τους Έλληνες.”

«Πρέπει όλοι να γνωρίζουν τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα. Αν, λοιπόν, η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί, τότε δεν θα μπορεί να ακυρωθεί, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο. Το Διεθνές Δίκαιο καθιστά δυσμετάβλητη κάθε τροποποίησή της. Και τυχόν παραβίασή της μπορεί να σημάνει διεθνή απομόνωση και Διεθνές Δικαστήριο για τη χώρα μας. Και το βάρος που θα αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση θα είναι τεράστιο (..) γι’ αυτό ακριβώς και όλα κρίνονται σήμερα. Όχι αύριο. Η ώρα της ευθύνης είναι τώρα. Όχι αύριο. Οι υπεύθυνοι κρίνονται εδώ. Όχι αλλού.”

Από το βήμα της ΔΕΘ φέτος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να επεκταθεί στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αφού περιορίστηκε να χαρακτηρίσει για άλλη μια φορά τη συμφωνία «εθνικά επιζήμια», θέλησε να κλείσει το θέμα περί «αλλαγών στη Συμφωνία των Πρεσπών» από την κυβέρνησή του, λέγοντας πως «είχαμε πει ότι, αν η Συμφωνία κυρωθεί, πάρα πολύ δύσκολα μπορεί να αλλάξει. Ούτε η ίδια η Συμφωνία προβλέπει διαδικασίες τροποποίησής της, παρά μόνο έλεγχο της εφαρμογής της. Να είστε απολύτως σίγουρος ότι θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί ως προς την εφαρμογή αυτής της Συμφωνίας που τη θεωρούμε κακή, αλλά τη βρήκαμε, την κληρονομήσαμε».

Παράλληλα, υπουργοί του κόμματός του φαίνεται να έχουν μια πιο θετική διάθεση. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο συνέδριο του Economist, είπε ότι δεν αμφισβητεί την πρόθεση κανενός ότι η συμφωνία των Πρεσπών επετεύχθη για καλό σκοπό, για να ενισχύσει τη σταθερότητα στη περιοχή και τις γεωπολιτικές σταθερές ώστε να μην υπάρξουν ανατροπές.”

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στις τουριστικές ροές, το εμπόριο και τις επενδύσεις μεταξύ των δύο χωρών και εκτίμησε ότι τα πολιτικά ζητήματα αντιμετωπίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη συμφωνία των Πρεσπών, αφήνοντας χώρο για σύσφιγξη οικονομικών σχέσεων.”

Είναι τρομακτικός ο κυνισμός με τον οποίο η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε να παίξει με ένα τόσο σοβαρό εθνικό ζήτημα. Ακούστηκαν τόσα ψέματα, τόσες ιστορικές ανακρίβειες και ρατσιστικοί χαρακτηρισμοί για τους κατοίκους της γειτονικής χώρας. Νομιμοποίησαν το ιστορικό ψέμα, τα βολικά εθνικιστικά αφηγήματα, χάιδεψαν επικίνδυνα ακροδεξιά αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας. Βάφτισαν διαδηλωτές τραμπούκους που χτυπούσαν και έβριζαν όποιον διαφωνούσε. Έκρυψαν τεχνηέντως την αλήθεια από τους πολίτες, λέγοντας ψέματα για το περιεχόμενο της Συμφωνίας και αποκρύπτοντας τις ευθύνες και τα σοβαρά λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αποκρύφθηκε η ανεπαρκέσταστη διπλωματική πολιτική της χώρας μας τα προηγούμενα χρόνια ως προς την ονομασία της γείτονος χώρας ακόμα και πριν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Πότισαν την ελληνική κοινωνία με μίσος, με εθνικιστικά ψέματα που τους βόλευαν για να κερδίσουν τις εκλογές (αλλά και για να μη τα σπάσουν με την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος τους).
 

Αν αυτό δεν είναι ζημιά για την Δημοκρατία τότε δε ξέρω τι είναι. Και φοβάμαι ότι τα απόνερα της ζημιάς αυτής δεν τα έχουμε δει ακόμη.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…