Newsroom

Newsroom

Oι εκδηλώσεις της εβδομάδας: «Οι Άλλοι», Πλανήτες και τέχνη με αναπηρία

Οι δικές μας προτάσεις για τις επόμενες μέρες: θέατρο, χορός, σινεμά και εκδηλώσεις. 

5cfe592f825e6312701c5ec3

«Οι άλλοι» του Περικλή Μεράκου 

Εκθεση φωτογραφίας του σπουδαίου φωτογράφου Περικλή Μεράκου θα φιλοξενηθεί στον πρώτο όροφο του Athens Heart Mall. «Οι άλλοι» είναι το πρότζεκτ µε το οποίο σκοπεύει να αναδείξει άτοµα και οµάδες σε διάφορες χώρες του κόσµου που κινούνται έξω από τα όρια της πολιτικής ορθότητας. Κάθε φωτογραφία του µοιάζει µε συναρµογή της εκλέπτυνσης του αισθητισµού µε την τραχύτητα του ρεπορτάζ: ο Περικλής Μεράκος δεν εκβιάζει την αποτύπωση του ωραίου· αναζητά πτυχές του ωραίου στην πραγµατικότητα.

INFO

1-11/11, Athens Heart Mall, Πειραιώς 180, Ταύρος

«Αχ, η ξενιτιά…»

Η μουσική – θεατρική παράσταση του καλλιτεχνικού σχήματος «ΩΔΗπόρος» παρουσιάζεται ξανά στο κινηματοθέατρο Αστόρια στο Ηράκλειο. Πρόκειται για οδοιπορικό στην ελληνική μετανάστευση από το 1900 έως σήμερα με 33 γνωστά τραγούδια και αυθεντικά οπτικά ντοκουμέντα. Αμερική, Καναδάς, Αυστραλία, Γερμανία, Βέλγιο και Νότιος Αφρική υπήρξαν οι βασικοί σταθμοί των Ελλήνων μεταναστών, χωρίς να ξεχνάμε τις απέραντες θάλασσες και τα λιμάνια των ναυτικών.

INFO

6,7/11, 21.00, Κινηματοθέατρο Αστόρια, Ηράκλειο

Ημέρα των Νεκρών

Στο Abanico για 20ή συνεχή χρονιά γιορτάζεται η Ημέρα των Νεκρών στην Αθήνα με στόχο να συμβάλει στην επιβίωση αυτής της μοναδικής μεξικανικής γιορτής. Φέτος διεξάγεται σε συνεργασία με την πρεσβεία του Μεξικού, τον Σύλλογο Μεξικανών στην Ελλάδα, τη συλλογικότητα Balam και τη Μεξικανή τραγουδίστρια Martha Moreleón. Οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο.

INFO

29/10-2/11, Abanico, Κολοκοτρώνη 12

Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στην Αθήνα

Μια συμβολική εκδήλωση μνήμης πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο «Νίκος Τεμπονέρας» στον Ταύρο με τίτλο «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων στην Αθήνα». Στην εκδήλωση θα μιλήσουν εξειδικευμένοι ιστορικοί και αφηγητές που θα εξιστορήσουν βιωματικά τις μαρτυρίες τους για τον διωγμό στην Αθήνα. Εκτός του οπτικοακουστικού υλικού που θα προβληθεί, η Μουσική Γωνιά του Δήμου θα τραγουδήσει κομμάτια από την «Επιφάνια» του Γιώργου Σεφέρη και από το αφηγηματικό έργο «Μαουτχάουζεν» του Ιάκωβου Καμπανέλη σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

ΙNFO

29/10, 19.00, Αμφιθέατρο «Νίκος Τεμπονέρας», Αγίας Σοφίας 16, Ταύρος

«Οδός οφθαλμιατρείου»

Παρουσίαση του μυθιστορήματος του Ευαγγέλου Αυδίκου «Οδός οφθαλμιατρείου» στο Polis Art Cafe. Το μυθιστόρημα είναι μια προσπάθεια για συνομιλία με τον ποιητή και πεζογράφο Κώστα Κρυστάλλη. Η συζήτηση για τον ρόλο της λογοτεχνίας βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ η εποχή μας παρουσιάζει αρκετά κοινά στοιχεία με τα τέλη του 19ου αιώνα.

INFO

1/10, 20.00, Polis Art Cafe, Πεσμαζόγλου 5

Η Αργεντινή τραγουδάει για την Ελλάδα

Εκεί όπου η Ακρόπολη συνομιλεί με τον Μπόρχες και ο Γκαρντέλ με τον Βαμβακάρη σμίγει η έμπνευση της Αργεντινής συγγραφέα Μάρτα Σίλβια Διος Σανζ και της τραγουδίστριας τάνγκο από το Μπουένος Αϊρες Πατρίσια Μαλάνκα, δημιουργώντας μια γέφυρα πολιτισμού μεταξύ των δύο λαών.

INFO

2/11, 21.30, El Convento Del Arte, Βιργινίας Μπενάκη 7 Μεταξουργείο

Ταξιδεύοντας την Τέχνη

H ARTogether – Τέχνη Ατόμων Με και Χωρίς Αναπηρία σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει την περιοδεύουσα έκθεση «Ταξιδεύοντας την τέχνη». Η έκθεση έρχεται να δώσει τη δική της απάντηση στο ερώτημα «Πώς θα ήταν αν η τέχνη ταξίδευε ελεύθερα πέρα από συμβάσεις, προκαταλήψεις, όρια και εμπόδια;». Τα έργα 25 εικαστικών με αναπηρία συνδιαλέγονται με τα χειρόγραφα 25 λογοτεχνών, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τα πρώτα.

INFO

Εως 1/11, 09.00 – 17.00, Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

«Πλανήτες» στη Θεσσαλονίκη

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τους «Πλανήτες», μια εναλλακτική πρόταση γνωριμίας του διαστήματος για όλη την οικογένεια μέσα από τον συνδυασμό εικόνας και ήχου. Με όχημα τη διάσημη συμφωνική σουίτα του Χολστ, μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος μέσω των συμβολισμών και των συναισθημάτων της μουσικής του Αγγλου δημιουργού.

INFO

1/11, 20.00, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Επίσης:

Η Μαρίζα Κωχ και η Νένα Βενετσάνου παρουσιάζουν στη μουσική σκηνή Σφίγγα τη μουσική – θεατρική εκδοχή του αυτοβιογραφικού βιβλίου της Μαρίζας Κωχ: «Το ξανθό κορίτσι της Σαντορίνης» (2/11)

Εγκαίνια της Πολυγλωσσικής Βιβλιοθήκης / Πολυπολιτισμικού Κέντρου στην Κυψέλη από την ομάδα We Νeed Βooks (1/11, 19.00)

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο σε συνεργασία με ομάδα συλλεκτών και με τη στήριξη της Playmobil παρουσιάζει την έκθεση: «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση σε διοράματα Playmobil» (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, πλατεία Κολοκοτρώνη)

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…