Newsroom

Newsroom

Oι εκδηλώσεις της εβδομάδας: Μάνος Κατράκης, Αττίκ και θερινό σινεμά

Θέατρο, σινεμά, συζητήσεις και εκδηλώσεις για όλη την εβδομάδα. Οι δικές μας προτάσεις! 

b 26495 icro medium

Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών στην Πειραματική 

H Πειραματική Σκηνή-1, πιστή στο ανοιξιάτικο ραντεβού της με νέες ομάδες και καλλιτέχνες της πόλης, διευρύνει και συμπληρώνει τον θεματικό άξονα του ρεπερτορίου της εστιάζοντας στην πόλη της Αθήνας και στις αλλαγές που συντελούνται, με την ελπίδα να συμβάλει στην αναζήτηση του σύγχρονου ρόλου της. Είναι η Αθήνα η πόλη που αγαπάμε ή μια πόλη που φοβόμαστε; Η πόλη που αποδέχεται ή που αποστρέφεται το «διαφορετικό»; Η πόλη που ευνοεί με ίσες ευκαιρίες ή μια πόλη οχυρωμένων θυλάκων;

ΙΝFO

Από 22/5, έως 2/6, www.n-t.gr

Επιστήμη στο μπαρ

Το Pint of Science μετά την πολύ επιτυχημένη πορεία του σε 25 χώρες, 300 πόλεις, μεταξύ αυτών Αθήνα και Θεσσαλονίκη, φέτος θα ταξιδέψει για πρώτη φορά στη Σέριφο, στον Βόλο και στο Ηράκλειο. Πρόκειται για μια πρωτότυπη και ξεχωριστή γιορτή επιστήμης που διοργανώνεται από το 2015 ανά την υφήλιο μέσα σε μια «κανάτα μπίρας» με στόχο να φέρει κοντά τους επιστήμονες και την κοινωνία με τρόπο απλό και άμεσο, στο οικείο περιβάλλον ενός μπαρ.

INFO

20-22/5

Τα ρούχα αφηγούνται

Με στόχο την ανάδειξη του ενδύματος ως φορέα της κοινωνικής διαλεκτικής όπου συμπυκνώνονται μνήμες και διασταυρώνονται πολιτισμικές καταβολές και αξίες, το ρούχο αφηγείται την προσωπική του βιογραφία στην έκθεση «Ενδυματογραφία. Aπό το σπίτι στο ταξίδι», με ενδύματα τα οποία σχεδίασαν τελειόφοιτοι σπουδαστές του τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ενδυσης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας υπό την καθοδήγηση των καθηγητριών τους Βενετίας Κουτσού και Ελευθερίας Στόικου.

INFO

Εως 30/6, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Είσοδος ελεύθερη

Αττίκ στην αγγλικανική εκκλησία

Ενα σύγχρονο καμπαρέ με τραγούδια και ιστορίες των Αττίκ, Σουγιούλ, Κυπαρίσση, Γιαννίδη, Ζαχαρόπουλου, Γιώργη Χριστοδούλου κ.ά. Ο Γιώργης Χριστοδούλου με όχημα την αφήγηση των σύγχρονων παραμυθάδων ξεναγεί το κοινό στο Παρίσι και την Αθήνα του Αττίκ. Η παράσταση που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών και ενθουσίασε κοινό και κριτικούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έρχεται για ένα βράδυ στον ταιριαστό χώρο της αγγλικανικής εκκλησίας στην Αθήνα.

INFO

22 /5, στις 21.00, Φιλελλήνων 27

Εκθεση του αρχείου του Μάνου Κατράκη

Ο Δήμος Πειραιά παρουσιάζει στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά την έκθεση του Μάνου Κατράκη. Η συλλογή του ηθοποιού δωρίστηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά από τη σύζυγο του καλλιτέχνη το 1994. Περιλαμβάνει υλικό από την προσωπική και την επαγγελματική του ζωή: φωτογραφίες, χειρόγραφα, επιστολές, σκηνικά αντικείμενα και κοστούμια. Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο.

ΙΝFO

Εως 30/10, Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Φίλωνος 29, Πειραιάς

«Θα ανοίξω την πόρτα ίσια, ολόισια στη φωτιά»

H γκαλερί State of Concept παρουσιάζει την ομαδική έκθεση, με τίτλο «Θα ανοίξω την πόρτα ίσια, ολόισια στη φωτιά». Δανειζόμενη τον τίτλο της από έναν στίχο του ποιήματος της Κατερίνας Γώγου η έκθεση έχει ως αφετηρία της την φιγούρα των γυναικών ανταρτισσών στις αλληλένδετες ιστορίες του γιουγκοσλαβικού και του ελληνικού αντιφασιστικού αγώνα καθώς και του μεταπολεμικού κλίματος του Ψυχρού Πολέμου. Η έκθεση διερευνά το περίπλοκο κοινωνικό τοπίο των σχέσεων Ελλάδας και Γιουγκοσλαβίας, δύο χωρών που βρίσκονταν σε παρόμοιες αλλά ιστορικά διαφοροποιημένες πολιτικές θέσεις, στην ημιπεριφέρεια της Ευρώπης.

ΙΝFO

Εως 7/9, State of Concept, Τούσα Μπότσαρη 19, Αθήνα

«Η γυναίκα μέσα στο τσέλο»

Υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) τελεί η θεατρική παράσταση «Η γυναίκα μέσα στο τσέλο» από τη θεατρική ομάδα του Νίκου Τουλιάτου Ηχοποιοί. Η γυναίκα της παράστασης δίνει τη δική της μάχη για την επιβίωση και ταυτόχρονα εκθέτει την οπτική της γωνία για τα λεπτά όρια ανάμεσα στην άμυνα, την αυτοδικία και την εκδίκηση. Η είσοδος για γυναίκες θύματα έμφυλης βίας είναι δωρεάν κατόπιν συνεννόησης.

INFO

20, 27/5, 21.00, Το Μπαράκι της Διδότου

Μικρά:

-«Eyes of Light» – Εικαστικές εγκαταστάσεις ως αποτελέσματα των εργαστηρίων βιωματικής – θεραπευτικής φωτογραφίας, που υλοποιούνται στους συλλόγους υποστήριξης καρκινοπαθών Αλμα Ζωής και ΚΕΦΙ (Τεχνόπολη, έως 24/5)

-1ο Ευρωπαϊκό φεστιβάλ τέχνης και αναπηρίας στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (21, 22/05)

-Το Park Your Cinema επιστρέφει στο Ξέφωτο του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την «Ωραία Κοιμωμένη» και τον «Μάγο του Οζ» (25, 26/5, 21.00)

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…