Newsroom

Newsroom

Οι εκδηλώσεις της εβδομάδας: Φεστιβάλ βιβλίου στο Ζάππειο, Γούντστοκ στη Μονή Λαζαριστών

Οι δικές μας προτάσεις για αυτή την εβδομάδα: θέατρο, σινεμά, χορός, εκδηλώσεις. 

48o festival vivliou

48ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο

Από τις 30 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου οι υπαίθριοι χώροι του Ζαππείου θα φιλοξενήσουν χιλιάδες τίτλους βιβλίων. Το κεντρικό αφιέρωμα του 48ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2019 είναι «Η λογοτεχνία επί σκηνής», επικεντρωμένο στην άρρηκτη σχέση της λογοτεχνίας με το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη μουσική και πώς αυτή διαμορφώνεται ανά τους αιώνες. Στο πλαίσιο του αφιερώματος και σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Θέατρο Τέχνης θα υπάρχουν διαδραστικές συζητήσεις, ομιλίες, στρογγυλά τραπέζια και θεατρικά δρώμενα, ώστε οι επισκέπτες να κατανοήσουν τους λόγους της τεράστιας απήχησης των λογοτεχνικών έργων στους καλλιτεχνικούς κύκλους των θεατρικών, κινηματογραφικών και μουσικών σκηνών.

INFO

Εγκαίνια: 2/9, ώρα 20.00, ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Πέμ.: 18.00-22.30, Παρ. & Σάββ.: 18.00-23.00, Κυρ.: 10.30-15.00 & 18.00-22.30

«Αναψυκτήριο – Τα Ωραία Εξάρχεια»

Το φεστιβάλ «Αναψυκτήριο – Τα Ωραία Εξάρχεια» επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στην καρδιά των Εξαρχείων με μουσική και βιβλία. Για δεύτερη συνεχιζόμενη χρονιά οι μουσικοί, τα βιβλία και ανεξάρτητοι εκδοτικοί οίκοι στην πρώτη γραμμή σε μια συνάντηση πολιτισμού για ν’ ακουστεί δυνατά πως η πλατεία Εξαρχείων είναι τόπος ελεύθερης συνάντησης, έκφρασης και δημιουργικής χαράς. Την Πέμπτη 29/8 στην πλατεία Εξαρχείων θα εμφανιστούν οι μουσικοί Νίκος Γιακουμάκης, Βασίλης Ράλλης, Penny Dreadful, Mr. Highway Band. Την Παρασκευή 30/8 οι Envy Never Dies, Their Methlab, Dr. Flipout’s One Can Band, Nikolas Razastar. To Σάββατο 31/8 οι Incirrina, Μπαλάντες για Φόνους, Dance with Invisible Partners, Bag of Nails, Δημήτρης Πουλικάκος, Γυμνά Καλώδια. Την Κυριακή οι Schizo Constelation, Nomik, New Zero God, Αέρα Πατέρα.

ΙΝFO

Οι συναυλίες ξεκινούν κάθε βράδυ στις 20.00

4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου

Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα σύνορα» έρχεται για ακόμη μία χρονιά με στόχο «να φέρει τον κόσμο στο Καστελλόριζο και να μεταφέρει το Καστελλόριζο στον κόσμο!». Από τις 25 Αυγούστου έως και την 1η Σεπτεμβρίου το «Πέρα από τα σύνορα» θα αποτελέσει τόπο συνάντησης για κορυφαίους δημιουργούς ιστορικού και κοινωνικοπολιτικού ντοκιμαντέρ, αλλά και για εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών από την Ελλάδα και τον κόσμο. Το «Πέρα από τα σύνορα» πλαισιώνεται και φέτος από ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.

INFO

www.beyondtheborders.gr

Μέσα από τον φακό των προσφύγων

Εως το τέλος του μήνα η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης φιλοξενεί την κινητή έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Αθήνα, η νέα μου γειτονιά», με φωτογραφίες προσφύγων από τη ζωή τους στην Αθήνα, μαζί με αφηγήσεις τους γύρω από καίρια θέματα που τους απασχολούν. Οι αφηγήσεις προέκυψαν από μια σειρά ερευνητικών συνεντεύξεων που συντόνισε η ομάδα του συνΑθηνά με σκοπό να διερευνηθούν οι εμπειρίες και οι καθημερινές πρακτικές των προσφύγων στην πόλη. Το οπτικό υλικό της έκθεσης έχει παραχθεί μέσω των εργαστηρίων φωτογραφίας που πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο στην Αθήνα από την ομάδα του «ἄï λάβ ἄθενς πρότζεκτ», την πρωτοβουλία Urban Layers καθώς και από τα μαθήματα οπτικοακουστικής έκφρασης και γλωσσών του Curing the Limbo που επιμελείται το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

INFO

curingthelimbo.gr & synathina.gr

To Γούντστοκ στη Μονή Λαζαριστών

Ενα διήμερο προβολών, συναυλιών και εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί στη Μονή Λαζαριστών με κεντρικό θέμα το θρυλικό μουσικό φεστιβάλ Γούντστοκ. Την Τετάρτη 28/8 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Γούντστοκ» (1970), με παράλληλο σχολιασμό από τον Νίκο Θεοδωράκη και μουσική επιμέλεια από τον Νίκο Ντουνούση. Μία μέρα μετά θα προβληθεί η ταινία «Ετσι πήραμε το Γούντστοκ» (2009) και θα ακολουθήσει ζωντανή μουσική.

INFO

Ωρα έναρξης 21.00

Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου

Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι ο ποιητής, πεζογράφος, στιχουργός και συλλέκτης Μάνος Ελευθερίου έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στον ελληνικό πολιτισμό. Στενοί δεσμοί, πολύχρονη φιλία και πάρα πολλά τραγούδια από το ξεκίνημά του συνδέουν τον Γιώργο Νταλάρα με τον Μάνο. Μαζί με τον καλό του φίλο και συνεργάτη Μίλτο Πασχαλίδη ετοίμασαν και παρουσιάζουν τα ωραιότερα τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου σε δύο συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στην Καβάλα και το Θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκη.

INFO

Σάββατο 31/8 – Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, Κυριακή 8/9 – Θέατρο Γης

Ωρα έναρξης: 21.00

11ο Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας

Για τρεις μέρες, από τις 26 έως τις 28/8, πραγματοποιείται το 11ο Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας, που φέτος θα είναι πιο διευρυμένο από ποτέ. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα εμφανιστούν οι Σωκράτης Μάλαμας, Γιάννης Αγγελάκας, Παύλος Παυλίδης, Villagers of Ioannina City, Nightstalker, Social Waste και έξι ακόμη, ενώ οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν σε παράλληλες δραστηριότητες, όπως αθλήματα στο ποτάμι, αναρρίχηση, καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, εκθέσεις, γκράφιτι, dirt bikes, ολοήμερα πάρτι, bazaar, εργαστήρια για παιδιά, χορευτικά workshops, προβολές κ.λπ.

INFO

Αποθήκες ΑΣΟ Παμίσου (δίπλα στο φράγμα Παμίσου), ώρα έναρξης: 18.00

Ο Δημήτρης Μαραμής στην Κρήτη

Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής, προσκεκλημένος του Φεστιβάλ «Κρήτη, Μία ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί 2019» του Δήμου Ηρακλείου, θα παρουσιάσει σε δύο διαφορετικές βραδιές τέσσερα μουσικά έργα του μέσα στα οποία θα ακουστεί σε πρώτη εκτέλεση «Ο κρητικός πόλεμος», ανάθεση του φεστιβάλ. Στις 26/8 θα παρουσιαστεί στον ναό του Αγίου Πέτρου των Δομινικανών το ελεγειακό έργο του συνθέτη «Η μουσική που κάνει τη σιωπή και κλαίει» για οχτώ φωνές και έγχορδα, ενώ δύο μέρες μετά, στο πλαίσιο των 350 χρόνων από την παράδοση του Χάνδακα στους Οθωμανούς, θα παρουσιαστεί στο Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης το έργο του συνθέτη «Κρητική τριλογία».

INFO

Ωρα έναρξης: 20.30

Διάλεξη για τον Λύτρα

Το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου, οργανώνει διάλεξη της Γλαύκης Γκότση, δρα Ιστορίας της Τέχνης, με τίτλο «Από το τοπίο στο περιβάλλον: η Τήνος στη ζωγραφική του Νίκου Λύτρα». Μέσα από την παρουσίαση και ανάλυση των έργων του θα συζητηθούν οι εικαστικές εκδοχές του νησιού που προτείνει ο ζωγράφος στο συγκεκριμένο ιστορικό πλαίσιο και θα αναζητηθούν οι σχέσεις της εικονογραφίας των πινάκων του με άλλες παραστάσεις και εικόνες του τηνιακού και του ευρύτερου νησιωτικού χώρου.

INFO

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, 25/8, στις 20.00

Επίσης: 

Η γκαλερί Nord στις Σπέτσες παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Foti Kllogjeri με τίτλο «Summer Travellers» (έως 9/9)

Ο Φοίβος Δεληβοριάς με τη συνοδεία του Κωστή Χριστοδούλου στα πλήκτρα και του Σωτήρη Ντούβα στα κρουστά εμφανίζεται στο Μουσείο Ελιάς και ελληνικού λαδιού του ΠΙΟΠ στη Σπάρτη (25/8, 21.00)

Ο φορέας πολιτιστικών δράσεων Restart διοργανώνει την ομαδική εικαστική έκθεση «Stroggyli-128» στην Aqua Gallery της Σαντορίνης (είσοδος ελεύθερη)δικέ

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…