Newsroom

Newsroom

Oι εκδηλώσεις της εβδομάδας: Από τον Παζολίνι στο φεστιβάλ μπύρας

Οι δικές μας προτάσεις για τις επόμενες μέρες: θέατρο, χορός, κινηματογράφος, εκδηλώσεις. 

παζολινι

Η Sun Ra Arkestra στο ΚΠΙΣΝ

Η θρυλική πρωτοποριακή jazz ορχήστρα Sun Ra Arkestra έρχεται στην Αθήνα για μία συναυλία στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της εορταστικής ευρωπαϊκής περιοδείας για τα 95α γενέθλια του σαξοφωνίστα και μουσικού διευθυντή της Μάρσαλ Αλεν. Συνδυάζοντας στοιχεία όπως η free jazz, τα αφρικανικά κρουστά, το κλασικό big band swing, η ηλεκτρονική μουσική, η θεατρική έκφραση και μια ιδιαίτερη κοσμολογική φιλοσοφία, η Sun Ra Arkestra ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1950 από τον Sun Ra, πρωτοπόρο της τζαζ και του ρεύματος του αφροφουτουρισμού.

Μετά τον θάνατο του Sun Ra το 1993 η Sun Ra Arkestra συνεχίζει υπό τη διεύθυνση του άλτο σαξοφωνίστα Μάρσαλ Αλεν, ο οποίος ανέλαβε τη μουσική διεύθυνση του συγκροτήματος το 1995. Ως μέλος της Arkestra, ο Αλεν άνοιξε νέα μονοπάτια στο κίνημα της free jazz των αρχών της δεκαετίας 1960, ασκώντας τεράστια επίδραση στους μεγάλους πρωτοπόρους της αβανγκάρντ.

Info

14/10, 20.30

«Το χαμόγελο της Τζοκόντα»

Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον παρουσιάζουν την έκθεση σύγχρονης τέχνης «Το χαμόγελο της Τζοκόντα – Πέντε αιώνες καλλιτεχνικής ιδιοποίησης». Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, κολάζ και εγκαταστάσεων. Επιμέλεια: δρ Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος & Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης. Οργάνωση: δρ Γ.Δ. Καρβουνάκη.

Info

Εως 23/11, είσοδος ελεύθερη

Διάλεξη για το Μπαουχάους

Στο πλαίσιο της 100ής επετείου από την ίδρυση της σχολής Μπαουχάους διοργανώνεται ομιλία της Γερμανίδας ομότιμης καθηγήτριας Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής και της Πόλης στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μπράουνσβαϊγ Κάριν Βίλχελμ με θέμα «Επιστροφή στις ρίζες: O Walter Gropius και η ίδρυση του Bauhaus στη Βαϊμάρη και στο Ντεσάου». Η διάλεξη πραγματεύεται ορισμένες πτυχές των κοινωνικοπολιτικών και αρχιτεκτονικών συζητήσεων οι οποίες διαμόρφωσαν αποφασιστικά τα πρώιμα χρόνια του Μπαουχάους στη Βαϊμάρη, υπό την επίδραση του αρχιτέκτονα και ιδρυτή της σχολής Βάλτερ Γκρόπιους. Η ομιλία θα διεξαχθεί στα γερμανικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά και στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Info

ΚΠΙΣΝ, 17/10, 19.00

Athens Craft Beer Festival

Στην πρώτη διοργάνωση του Athens Craft Beer Festival συμμετέχουν 34 μικροζυθοποιίες (με κάποιες να κάνουν την παρθενική τους εμφάνιση σε φεστιβάλ), 25 ελληνικές και 9 ξένες, από τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Δανία, την Ισπανία, την Κροατία, την Ουγγαρία, τη Σερβία, τη Σουηδία και την Τσεχία, που έρχονται στην Ελλάδα ειδικά για το φεστιβάλ. Τις μπίρες θα σερβίρουν οι ίδιοι οι μικροζυθοποιοί, οι οποίοι θα είναι εκεί για να συναντήσουν το κοινό και να συζητήσουν μαζί του. Στον υπαίθριο χώρο θα υπάρξουν μουσικές εκδηλώσεις, τρία food trucks και μια μικρή αγορά με αναμνηστικά είδη.

Info

Ελληνικός Κόσμος, Κτίριο 56, 18-20/10

Ο Νίκολας Χρηστάκης στην Αθήνα

Tο Public και οι εκδόσεις Κάτοπτρο διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου του Νικόλα Α. Χρηστάκη «Προσχέδιο». Μαζί του συζητούν η δημοσιογράφος Μαριλένα Αστραπέλλου και ο καθηγητής του Παντείου Γιώργος Ευαγγελόπουλος. Ο Νικόλας Α. Χρηστάκης, MD, PhD, MPH, είναι ιατρός και κοινωνικός επιστήμονας. Είναι καθηγητής κοινωνικής και φυσικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale (φέρει τον τίτλο «καθηγητής Sterling» – ο υψηλότερος ακαδημαϊκός βαθμός στο Yale), όπου κατέχει θέσεις στα τμήματα της Κοινωνιολογίας, της Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας, της Στατιστικής και Επιστήμης Δεδομένων, της Βιοϊατρικής Μηχανικής και της Ιατρικής. Στο παρελθόν έχει διεξαγάγει έρευνα και επί πολλά χρόνια έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Harvard και στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Το 2009 το περιοδικό «Time» τον συμπεριέλαβε στον κατάλογο των εκατό ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη. Το 2009 και το 2010 το περιοδικό «Foreign Policy» τον συμπεριέλαβε στον κατάλογο των εκατό πλέον σημαινόντων στοχαστών στον κόσμο.

Info

Αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη (κτίριο Πειραιώς), 15/10, στις 19.00

Η δολοφονία του Παζολίνι

Μέσα σε μία ώρα ο θεατής θα βρεθεί στην Οστια ντελ Μάρε, στο σημείο όπου βρέθηκε άγρια δολοφονημένος ο Παζολίνι, ξετυλίγοντας το κουβάρι της ζωής όπου τα πλάνα των ταινιών του αφηγούνται την πορεία του αιρετικού καλλιτέχνη. Θραύσματα και αναμνήσεις, οι έρωτες, οι ταινίες, τα γραπτά του, η μητέρα και ο πατέρας, οι δίκες του αναρίθμητες και πάντα εκείνος αθώος. Στην παράσταση παρελαύνουν οι σημαντικότερες στιγμές του δημιουργού, οι εχθροί, οι φίλοι του, η Κάλλας, η Μπέτι, η Μαγκάνο, η Σουσάνα, ο Νινέτο, ο Σβεν, όλοι τους καλεσμένοι και ταυτόχρονα παγωμένοι να αναρωτιούνται ποιος σκότωσε τον Παζολίνι. Η παράσταση «Παζολίνι» βασίζεται στο βιβλίο του Γιάννη Σολδάτου «Οταν ο Παζολίνι συνάντησε το αγόρι που του πρόσφερε τον θάνατο» και σε ντοκουμέντα, αρχεία, κείμενα και συνεντεύξεις του ίδιου του σκηνοθέτη. Δραματουργική επεξεργασία – σκηνοθεσία: Αγγελική Καρυστινού. Ερμηνεύει ο Ενκε Φεζολλάρι.

Info

Θέατρο Αυλαία, 19 & 20/10

10o Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

Το Balkans Beyond Borders Short Film Festival εμπνεόμενο από την κίνηση προσκαλεί το κοινό σε ένα πλούσιο τετραήμερο γεμάτο ταινίες μικρού μήκους, βιωματικά εργαστήρια, φωτογραφικά διαδραστικά events και ανοιχτές συζητήσεις, ειδικά αφιερώματα και παράλληλες δράσεις σε συνεργασία με οργανισμούς και φορείς από διαφορετικούς τομείς. Το φεστιβάλ, που περιλαμβάνει 30 βαλκανικές παραγωγές και συμπαραγωγές, πλαισιώνεται από μια ομάδα συνεργατών που εγγυώνται την αρτιότητά του: την Biennale of Western Balkans, το Youthmakers Hub, την ΑμΚΕ KINITRO, τη HandsUp και το Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ με την υποστήριξη του δικτύου πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net και της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Info

Ταινιοθήκη της Ελλάδος, 17-20/10, www.balkansbeyondborders.eu

Ο Νίκος Θρασυβούλου συνομιλεί με τον Νότη Μαυρουδή

Στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων «Συναντήσεις με συγγραφείς» στο καφέ του Ιανού, ο Νίκος Θρασυβούλου συνομιλεί με τον Νότη Μαυρουδή. Μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, σε πρώτο πρόσωπο, για την τέχνη, τον πολιτισμό, τη μουσική αλλά και για θέματα που αγγίζουν το κοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής μας, με τη συμμετοχή του κοινού. Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά και στο ianos.gr.

Info

26/10, 20.30, Είσοδος ελεύθερη

«Himmelweg», ένα παιχνίδι εξαπάτησης

Η Ελενα Καρακούλη παρουσιάζει στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη» την παράσταση «Himmelweg» του βραβευμένου Ισπανού συγγραφέα Χουάν Μαγιόργκα. «Ο δρόμος για τον ουρανό» συνδέεται με ένα ιστορικό γεγονός του Β΄ Παγκόσμιου Πόλεμου: σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης Εβραίων κοντά στην Πράγα στήνεται ένα παιχνίδι εντυπώσεων και εξαπάτησης. Η ναζιστική κυβέρνηση του Βερολίνου επιβάλλει σε επιλεγμένους κρατούμενους να δημιουργήσουν μια πλαστή εικόνα αξιοπρεπούς διαβίωσης για χάρη της κοινής γνώμης.

INFO:

Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00, Θέατρο «Τζένη Καρέζη», Ακαδημίας 3, Αθήνα

Το θέατρο στην κατοχική Αθήνα

Για τη θεατρική ζωή στη Κατοχή, το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν και το Θεατρικό Σπουδαστήριο του Βασίλη Ρώτα συζητούν η Δηώ Καγγελάρη, θεατρολόγος, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, και δύο «αυτόπτες μάρτυρες»: η συγγραφέας Αλκη Ζέη και ο σκηνοθέτης Μάνος Ζαχαρίας. Θα ακολουθήσει θεατρικό αναλόγιο με το μονόπρακτο «Το πιάνο. Κωμωδία για κούκλες» του Βασίλη Ρώτα, από ηθοποιούς της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

INFΟ:

13/10, 19.00 Εθνικό Θέατρο, Κτίριο Τσίλλερ – Αίθουσα Εκδηλώσεων, Αγίου Κωνσταντίνου 22-24

Επίσης: 

-Με τη δράση «Μια ματιά στη συντήρηση των χειρογράφων» η Εθνική Βιβλιοθήκη παρουσιάζει τεχνικές συντήρησης των χειρογράφων στις διάφορες μορφές τους, από τους περγαμηνούς κώδικες έως και τα σύγχρονα χειρόγραφα και αρχεία. 13/10, ώρες: 11.00, 12.00, 13.00

-Stock Images: Την πρώτη έκθεση φωτογραφίας αναθέτει ο οργανισμός ΝΕΟΝ στον φωτογράφο Πάνο Κοκκινιά. Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα Εργο στην Πόλη 2019, στο πλαίσιο του οποίου ο ΝΕΟΝ αναθέτει σε έναν καλλιτέχνη κάθε χρόνο τη δημιουργία έργου που εκτίθεται σε δημόσιο χώρο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. 16/10-3/11

-Ο εικαστικός επιμελητής Πάρης Καπράλος παρουσιάζει στην Chili Art Gallery την ατομική έκθεση της εικαστικού Πηνελόπης Βολτέρρα με τίτλο «Μακρόκοσμος». Είσοδος ελεύθερη

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…