Newsroom

Newsroom

Οι εκδηλώσεις της εβδομάδας: Από την Αθήνα της κατοχής στις αφίσες του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Οι δικές μας προτάσεις για τις επόμενες μέρες: θέατρο, σινεμά, κινηματογράφος και εκδηλώσεις. 

Yannis Pappas Acropolis 1943 Benaki

Η Αθήνα της κατοχής 

Το Μουσείο Μπενάκη / Εργαστήριo Γιάννη Παππά, με αφορμή τη συμμετοχή στη διοργάνωση «12 Οκτωβρίου 1944: Η Αθήνα Ελεύθερη» οργανώνει στους χώρους του την έκθεση με τίτλο «Γιάννης Παππάς – Κατοχή». Ο Γιάννης Παππάς μετά την επιστροφή του από το μέτωπο και καθ όλη τη διάρκεια της Κατοχής, διέμεινε στο εργαστήριό του στου Ζωγράφου. Αναμετρούμενος με την εξαθλίωση και την απώλεια, αφοσιώθηκε στην πειθαρχημένη εργασία αναζητώντας ελπίδα και πνευματική ενάργεια. Πρόσωπα, εικόνες και τόποι της κατοχικής Αθήνας σε γύψο, λάδι και κάρβουνο, μαρτυρούν το βίωμα.

INFO:

Εως 31/5, Τρίτη, Παρασκευή, Κυριακή: 10:00 – 14:00,  Ανακρέοντος 38, Ζωγράφου

Σινεφίλ «ομοιοπαθητική»

Στο ατμοσφαιρικό Baumstrasse ο Φοίβος Δεληβοριάς δημιουργεί για είκοσι Δευτέρες μία άτυπη κινηματογραφική λέσχη διαλέγοντας 20 από τις σημαντικότερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Η μουσική, η μάζωξη, οι συστάσεις, ο προσωπικός πρόλογος του Φοίβου, οι συνθήκες προβολής και οι συζητήσεις που ακολουθούν –με τσάϊ φτιαγμένο από τα χεράκια της οικοδέσποινας Μάρθας Φριντζήλα- δημιουργούν μία ξεχωριστή ατμόσφαιρα.

INFO:

Από 4/11, Baumstrasse, Σερβίων 8 (2ος Οροφος), Βοτανικός,  Εγγραφές: [email protected]

Εικαστικός Κούνδουρος

Το 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει μία μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στο εικαστικό έργο του Νίκου Κούνδουρου. Μέσα από ζωγραφικά έργα (πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό) η έκθεση επιχειρεί μία χαρτογράφηση του εικαστικού κόσμου του σκηνοθέτη. Στην έκθεση περιλαμβάνονται, επίσης, ελαιογραφίες, σκίτσα, κοστούμια, μάσκες, επιστολές, ημερολόγια, σημειώσεις και προσωπικά αντικείμενα (ανάμεσά τους και η αγαπημένη του παλέτα με την αυτοπροσωπογραφία του).

INFO:

Εως 2/12, Πρώην Βρεφονηπιακός Σταθμός (Προβλήτα 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης)

15 χρόνια Εκδόσεις ΚΨΜ

Οι Εκδόσεις ΚΨΜ γιορτάζουν την επέτειο των 15 χρόνων τους διοργανώνοντας ένα τριήμερο μπαζάρ βιβλίου και μουσικές εκδηλώσεις στο βιβλιοπωλείο του πεζόδρομου Κιάφας 3 & Ακαδημίας. Οι εκδηλώσεις πλαισιώνονται από ρεμπέτικο και έντεχνο ρεπερτόριο με μπουζούκι και κιθάρα (με τους Πάνο Χαλαβαζή και Νίκο Γεωργίου), αλλά και συναυλία με τον αντισυμβατικό τραγουδοποιό Σπύρο Γραμμένο.

INFO:

7,8,9/11, πεζόδρομος Κιάφας 3 & Ακαδημίας

«Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου»

Το έργο της θεατρολόγου και ηθοποιού Νικολέτας Δάφνου «Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου», είναι εμπνευσμένο από το μιούζικαλ των Serji Belbel και Jordi Sanchez «Είμαι άσχημη». Πρόκειται για την ιστορία ενός άσχημου παιδιού με «όμορφη» καρδιά. Ένα έργο για την αυτοεκτίμηση, τα πρότυπα ομορφιάς από την παιδική ηλικία, τις ενδοσχολικές σχέσεις και το ρόλο της τηλεόρασης και των σόσιαλ μίντια στη σύγχρονη εποχή.

INFO:

3/11, 17:00, Θεατρικός Σταθμός Ηρακλείου, Εφέσου 9

Ζωγραφιστές κινηματογραφικές αφίσες

Ένα εικαστικό γεγονός με ατμόσφαιρα άλλων εποχών για τα 60 χρόνια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η Ζώγια, το ιστορικό καφέ της Θεσσαλονίκης που μετρά περισσότερα από 30 χρόνια ζωής στο κέντρο της πόλης, γιορτάζει με τον δικό της τρόπο το φεστιβάλ. Τα «Κινηματογραφικά Αφιερώματα Κατερίνης» αναβιώνουν την τέχνη της ζωγραφιστής αφίσας, δίνοντας πλήρη ελευθερία στους δημιουργούς. Ένα μέρος των αφισών που ζωγράφισαν οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες για τις ταινίες των κινηματογραφικών αφιερωμάτων «Λογοτεχνία και Κινηματογράφος» και «Κινηματογραφώντας (σ)την Κρίση» παρουσιάζονται στην έκθεση. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στον Αναστάσιο Γκόγκο (1925-1991), ζωγράφο και δημιουργό ζωγραφιστών κινηματογραφικών γιγαντοαφισών στην Κατερίνη.

INFO:

Εως 15/11, «Ζώγια», Βιβλίο, τσάι και συμπάθεια, Αλ. Σβώλου 54

Επίσης: 

– Το ατίθασο δίδυμο Xylouris White θα βρεθεί στην Αθήνα, στα πλαίσια της παγκόσμιας περιοδείας του για μία μοναδική εμφάνιση την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου στην ιστορική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».

– «¡Yallah! ¡Yallah!: Ποδόσφαιρο, Πάθος και Αντίσταση!». Ένα βραβευμένο ντοκιμαντέρ για την καθημερινή ζωή στην Παλαιστίνη από το BDS Greece και τη New Star.

– Το Vinyl Market είναι μία μεγάλη γιορτή για το βινύλιο με καινούργιες συλλογές δίσκων, συλλεκτικά κομμάτια και  νέες κυκλοφορίες (7,8,9/11, Τεχνόπολη).

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…