Newsroom

Newsroom

Οι δορυφόροι δείχνουν τα… γεμάτα φράγματα της Κρήτης

Με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο και με την επιστημονική… βούλα διαπιστώνει κανείς ότι τα φράγματα της Κρήτης γεμίζουν και είναι βάσιμες πλέον οι ελπίδες ότι το ερχόμενο καλοκαίρι δεν θα πούμε, για ακόμα μια φορά, το νερό νεράκι, εφόσον γίνει ορθή χρήση.

aposelemis

Tο Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης και Εφαρμογών σε Αστικό και Φυσικό Περιβάλλον (http://rslab.gr), του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του ITE έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο, όπου απεικονίζεται το φράγμα Αποσελέμη και η έκταση νερού που έχει ανά μήνα και είναι ξεκάθαρο ότι φέτος έχει στους κόλπους του πολλά περισσότερα κυβικά νερού από τον Ιανουάριο του 2018.

Μάλιστα, ενδέχεται να υπάρξει συνεργασία με τοπικούς φορείς στο μέλλον, προκειμένου να πραγματοποιούνται ποσοτικές εκτιμήσεις με τη βοήθεια των δορυφορικών καταγραφών.

Το εργαστήριο με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων υψηλής διακριτικής ικανότητας, έχει την επιχειρησιακή δυνατότητα σχεδόν καθημερινής παρακολούθησης της πλήρωσης των φραγμάτων της Κρήτης.

Στις εικόνες από το φράγμα Αποσελέμη, το φράγμα Βαλσαμιώτη και το φράγμα Μπραμιανών στην Ιεράπετρα, μπορεί να διακρίνει κανείς σημαντικές διαφορές σε σχέση με το προηγούμενο καλοκαίρι.

Ο ερευνητής του Εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης στο Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών του ΙΤΕ, δρ. Δημήτρης Πουρσανίδης, αναφέρει πως έγινε μία οπτική ανάλυση – παρακολούθηση της χωρικής κατανομής της επιφάνειας των νερών, ενώ υπάρχει δυνατότητα από πλευράς Εργαστηρίου να υλοποιούνται υπολογισμοί για την ογκομέτρηση των φραγμάτων, δηλαδή στα κυβικά μέτρα νερού που έχει ανά πάσα στιγμή το εκάστοτε φράγμα.

Το εργαστήριο είχε επίσης το περασμένο καλοκαίρι καταγράψει εικόνες από την καταστροφή στο Μάτι στην Αττική αλλά και τον Αποκόρωνα στα Χανιά, όπου είχαν σημειωθεί πυρκαγιές.

Οι επιστήμονες του ΙΤΕ έχουν πρόσβαση σε δορυφορικά δεδομένα πολύ υψηλής χωρικής και χρονικής ανάλυσης. Αυτά τους επιτρέπουν να διαπιστώνουν αλλαγές τόσο στο φυσικό όσο και στο αστικό περιβάλλον, όπως τις καταπατήσεις και την αυθαίρετη δόμηση, αναφέρει ο υπεύθυνος του εργαστηρίου δρ. Νεκτάριος Χρυσουλάκης, διευθυντής Ερευνών του ΙΤΕ. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει στην κλιματική αλλαγή και στην επίδραση που έχουν οι ανθρώπινες δραστηριότητες στο φυσικό περιβάλλον.

Πηγή: patris.gr

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ