Οι «Δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού» του Σκορσέζε καλύτερη ταινία της χρονιάς

Η χρονιά τελειώνει αλλά για την τελευταία ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε, τα καλά μόλις τώρα αρχίζουν: η Ένωση Κριτικών της Νέας Υόρκης την ανέδειξε ως την καλύτερη ταινία της χρονιάς.

δολοφονοι φεγγαριου

Το φιλμ που είναι παραγωγής Apple και βασίζεται στο ομότιτλο best-seller μυθιστόρημα του συγγραφέα και δημοσιογράφου του New Yorker Ντέιβιντ Γκραν, τιμήθηκε από τους κριτικούς της Νέας Υόρκης ως το κορυφαίο για το 2023. Η 26η δημιουργία του Μάρτιν Σκορσέζε που προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού στο φετινό φεστιβάλ των Κανών, επικράτησε των δύο βασικών ανταγωνιστών της «Οπενχάιμερ» και «May December».

Είναι βέβαιο πως και τα τρία φιλμ θα βρεθούν στην οσκαρική κούρσα σε λίγες βδομάδες. Αξίζει να επισημανθεί ότι τα τελευταία χρόνια η ταινία που επιλέγουν οι περίπου 50 κριτικοί της Νέας Υόρκης, συνήθως είναι κι εκείνη που κερδίζει στο τέλος το βαρύτιμο οσκαρικό έπαθλο.

Το «Οπενχάιμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν τιμήθηκε με το βραβείο της καλύτερης σκηνοθεσίας, ενώ το «May December» απέσπασε το βραβείο του κορυφαίου σεναρίου (Σάμι Μπερτς, Άλεξ Μεκάνικ) μαζί με το βραβείο Β αντρικού ρόλου για την ερμηνεία του 32χρονου Τσαρλς Μέλτον, ο οποίος υποδύεται στο φιλμ του Τοντ Χέινς το νεαρό σύζυγο της Τζούλιαν Μουρ. Το αντίστοιχο γυναικείο βραβείο κέρδισε η Ντα Βάιν Τζόι Ράντολφ για το «The Holdovers» του Αλεξάντερ Πέιν, που επίσης αναμένεται να έχει ισχυρή παρουσία στα όσκαρ.

Στους πρώτους ρόλους η εκπληκτική Λίλι Γκλάντστόουν («Οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού») δείχνει να βρίσκεται όλο και πιο κοντά στο χρίσμα του φαβορί για το αντίστοιχο βραβείο της Ακαδημίας, ενώ καλύτερος άντρας ηθοποιός αναδείχτηκε από τους νεοϋορκέζους κριτικούς, ο 37χρονος γερμανός Φραντς Ρογκόφσκι, βασικός ερμηνευτής στις περισσότερες ταινίες του Κρίστιαν Πέτζολντ, για το «Passages» του Αϊρα Σακς.

Τον τίτλο του καλύτερου animation της χρονιάς απέσπασε το «The Boy and the Heron» του ιάπωνα θρύλου Χαγιάο Μιγιαζάκι, ενώ η φωτογραφία του ελβετού Χόιτε βαν Χόιτεμα (υποψήφιος για όσκαρ φωτογραφίας το 2017 με την «Δουνκέρκη») τιμήθηκε για την εξαίρετη δουλειά του στο «Οπενχάιμερ».

Τέλος ως καλύτερη διεθνής ταινία για το 2023 ψηφίστηκε όπως αναμενόταν η αριστουργηματική «Ανατομία μιας πτώσης» της Ζιστίν Τριέ, που όπως φαίνεται θα έχει έντονη παρουσία και σε αρκετές οσκαρικές κατηγορίες και καλύτερο ντεμπούτο ψηφίστηκαν οι ειαίσθητες «Περασμένες ζωές» της Σελίν Σονγκ.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…