Newsroom

Newsroom

Οι δικαστές καλούν τον Μλάντιτς να καταθέσει στη δίκη του Κάρατζιτς

Μαζί στην ίδια αίθουσα στο Δικαστήριο της Χάγης αναμένεται να εμφανιστούν εντός της εβδομάδας οι Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς,…

mladic karadzic

Μαζί στην ίδια αίθουσα στο Δικαστήριο της Χάγης αναμένεται να εμφανιστούν εντός της εβδομάδας οι Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς, που κατηγορούνται για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, καθώς φέρονται να έχουν σχεδιάσει και εκτελέσει μία πολιτική εθνοκάθαρσης κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας, εξαιτίας της οποίας έχασαν τη ζωή τους περίπου 100.000 άνθρωποι, ενώ άλλα 2 εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Αμφότεροι βέβαια αρνούνται τις κατηγορίες αυτές, όπως αρνούνται και την ευθύνη για το μακελειό στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995, όταν και εκτελέστηκαν εν ψυχρώ 8.000 μουσουλμάνοι, άνδρες και αγόρια.

Ο Μλάντιτς αρχικά είχε αρνηθεί να καταθέσει στη δίκη του Κάρατζιτς, επικαλούμενος προβλήματα υγείας, έλλειψη χρόνου και το γεγονός ότι ουσιαστικά καλείτο να καταθέσει εναντίον του εαυτού του, όμως, όπως αναφέρουν οι Irish Times, λίγο πριν τα Χριστούγεννα οι δικαστές έστειλαν υπόμνημα με το οποίο καλούν τον Μλάντιτς να καταθέσει.

Οι δικηγόροι του Μλάντιτς ζητούν την επανεξέταση του υπομνήματος, και παράλληλα την άμεση ιατρική αξιολόγηση του πελάτη τους, όμως οι δικαστές υποστηρίζουν πως τα ζητήματα που θέτουν οι δικηγόροι του έχουν ήδη διευθετηθεί, κι έτσι καλούν ήδη σήμερα τον Μλάντιτς ως μάρτυρα, αν και παραμένει αμφίβολο το αν θα κάνει την εμφάνισή του.

Αν πράγματι εμφανιστεί ο Μλάντιτς, θα είναι η πρώτη φορά που οι δύο «Χασάπηδες της Βοσνίας» θα συνυπάρξουν στον ίδιο χώρο μετά τις συλλήψεις τους.

Αν εμφανιστεί, βέβαια, το πιθανότερο είναι ότι θα αρνηθεί να απαντήσει πολλές κρίσιμες ερωτήσεις, αν και ο Κάρατζιτς θα ήλπιζε σε μία κατάθεση που θα κατέρριπτε τις κατηγορίες για κοινή εγκληματική επιχείρηση των δύο ανδρών.