Κυβερνητική αδιαφορία για τους διανομείς: Με απλές συστάσεις προς τους εργοδότες «ξεμπέρδεψε» το υπουργείο Εργασίας

Ενώ οι διανομείς παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα οδηγώντας εκτεθειμένοι στην κακοκαιρία στους παγωμένους δρόμους της Ελλάδας, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε σε απλή σύσταση προς τους εργοδότες, αντί να απαγορεύσει τις διανομές με μηχανάκι.

διανομεας Medium

Μετά τις αμέτρητες καταγγελίες που δημοσιεύονται από χθες το βράδυ, με διανομείς να εμφανίζονται να σέρνουν τα μηχανάκια τους στο χιόνι και άλλους να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να μη γλιστρήσουν στην άσφαλτο που είχε μετατραπεί σε παγοδρόμιο, με αποτέλεσμα ακόμα και ένα τροχαίο ατύχημα με εργαζόμενο διανομέα σε παγωμένο δρόμο της Αθήνας, το υπουργείο Εργασίας βρήκε… τις κατάλληλες λέξεις για να σταματήσει την εργοδοτική αυθαιρεσία σε βάρος των διανομέων.

Ενώ το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού και Ξενοδοχείων του Νομού Αττικής να έχει αιτηθεί την απαγόρευση των διανομών με μηχανάκι κατά τη διάρκεια της «Μήδειας», επισημαίνοντας ότι κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα χιλιάδων εργαζομένων, απαιτώντας να παρθούν άμεσα μέτρα με ευθύνη του υπουργείου Εργασίας και των εργοδοτών, το υπουργείο απάντησε με μία ανακοίνωση γεμάτη… συμπόνια και απλές συστάσεις προς τους εργοδότες.

Στην ακόλουθη ανακοίνωσή του, το απόγευμα της Τρίτης, το υπουργείο Εργασίας κάνει απλές συστάσεις στους εργοδότες και δεν απαγορεύει τη μετακίνηση των διανομέων που κινούνται με δίκυκλα:

«Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε όλη τη χώρα, καθώς και το μεγάλο κοινωνικό έργο που προσφέρουν οι εργαζόμενοι διανομείς, συστήνει στους εργοδότες, στο πλαίσιο της υποχρέωσής τους να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους, να εφοδιάσουν τους διανομείς άμεσα με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας (κράνος, γάντια, αδιάβροχη στολή προστασίας, κ.λπ.), ώστε υπό αυτές τις καιρικές συνθήκες να διασφαλίζεται επαρκώς η υγεία και η ασφάλειά τους.

Προέχει η προστασία των εργαζομένων διανομέων, κυρίως δε κατά τις βραδινές ώρες που οι συνθήκες θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολες. Οι εργοδότες θα πρέπει να μεριμνούν ώστε να μην θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ειδικά υπό τις παρούσες καιρικές συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση οι όποιες καταγγελίες γίνουν στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για την παραβίαση των μέτρων ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων διανομέων θα εξεταστούν όλες με την απαιτούμενη αυστηρότητα».