Οι διάδοχοι της Μελίνας ψήφισαν «ναι» στην εξαγωγή αρχαιοτήτων στο εξωτερικό!

Ποιος να το φανταζόταν ότι το κόμμα που διαδέχτηκε το ΠΑΣΟΚ ( ΚΙΝΑΛ το οποίο και σήμερα αποτελεί τμήμα του ) της Μελίνας, θα ψήφιζε μαζί με τη ΝΔ υπέρ της … εξαγωγής αρχαιοτήτων και τον μακροχρόνιο ( δεκαετίες ) δανεισμό τους στο εξωτερικό!

NewsRoom 12/12/2020 | 10:04

Αντί δηλαδή να επιστραφούν οι κλεμμένες αρχαιότητες στον τόπο τους, εμείς θα εξαγάγουμε προς “δανεισμό” αρχαία και μάλιστα για 25 και χρόνια, ουσιαστικά βγάζοντας στο σφυρί την εθνική μας ταυτότητα και τον πολιτισμό μας.

Με 179 ψήφους, με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ πέρασε χθες τη νύχτα το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για την Αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και άλλες διατάξεις, παρά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε. Στο επίκεντρο της έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, βρέθηκε κυρίως η επίμαχη διάταξη για τον μακροχρόνιο δανεισμό αρχαιοτήτων σε μουσεία του εξωτερικού, η οποία εγκρίθηκε, με 179 ψήφους υπέρ έναντι 120 κατά, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπέρ ψήφισαν 157 βουλευτές από τη ΝΔ και 22 από το ΚΙΝΑΛ. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, υπεραμύνθηκε για άλλη μια φορά, τόσο του νομοσχεδίου όσο και της τροπολογίας για την εξαγωγή με δανεισμό, ελληνικών αρχαιοτήτων, κάνοντας λόγο, «για εκσυγχρονισμό ενός απηρχαιωμένου θεσμικού πλαισίου» αλλά και για «τολμηρό μεταρρυθμιστικό αναπτυξιακό σχέδιο που θα προωθήσει με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες όρους και προϋποθέσεις, την αξιοποίηση του σημαντικού πολιτιστικού πλούτου της χώρας προς όφελος της οικονομίας».

Η ρύθμιση, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αφορά κατ’ αρχάς στο Μουσείο Μπενάκη, το οποίο θα δημιουργήσει παράρτημα των συλλογών του σε νέο κτίριο που κατασκευάζεται στο Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης. Ο προβλεπόμενος χρόνος δανεισμού είναι τα 25 έτη με δυνατότητα παράτασης για άλλα 25 χρόνια.

Η κ. Μενδώνη έκανε αποδεκτή την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής η παράταση του δανεισμού «να ανανεώνεται ανά πενταετία και έως 25 χρόνια». «Εσείς προφανώς προτιμάτε οι αρχαιότητες να μένουν στις αποθήκες αφανείς κι άγνωστες αντί να λειτουργούν ως πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό», είπε η υπουργός Πολιτισμού, απευθυνόμενη προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης οι οποίοι διαφωνούν με την εν λόγω ρύθμιση. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για το συγκεκριμένο άρθρο.

Αλγεινή εντύπωση από τα θερμά λόγια, υπέρ της συγκεκριμένης ρύθμισης, από τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος τη συνέδεσε με το αίτημα για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα επισημαίνοντας πως ενισχύει την επιχειρηματολογία μας και … καταχειροκροτήθηκε από την πλευρά της ΝΔ

Κατηγορηματικά αντίθετα με τη διάταξη δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 κάνοντας λόγο για ξεπούλημα των αρχαιολογικού πλούτου της χώρας.

Πηγή: Faq