Οι δέκα προτάσεις του ΟΟΣΑ για μεταρρυθμίσεις στην ελληνική αγορά

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προτείνει στην κυβέρνηση δέκα παρεμβάσεις στην αγορά που θα προκαλέσουν ένα κύμα μεταρρυθμίσεων. Αυτές αποσκοπούν στην αποψίλωση των ολιγοπωλίων που κρατούν ψηλά τις τιμές ανοίγοντας τον ανταγωνισμό στο χονδρεμπόριο νωπών τροφίμων και υγρών καυσίμων, στο χαμηλότερο κόστος φαρμάκων,

581edb1b1dc524fb1f8b457c

στη διασφάλιση καταναλωτικών δικαιωμάτων καθώς και στην προσέλκυση επενδύσεων καταργώντας διοικητικά εμπόδια, σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής».

Η γνωστή και ως «Εργαλειοθήκη Νο3» του ΟΟΣΑ βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με ρητή εντολή στα συναρμόδια υπουργεία για νομοθέτηση της πλειονότητας των προτάσεων.

Η έκθεση, εκτός απροόπτου, αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα αύριο Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα συνεδρίων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας από τον Ιάπωνα αναπληρωτή γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού Rintaro Tamaki.

Η έκθεση περιλαμβάνει την ανάλυση πέντε τομέων που κάλυψε το έργο του ΟΟΣΑ (ηλεκτρονικό εμπόριο, κατασκευές, μεταποίηση χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων, μέσα μαζικής ενημέρωσης και χονδρεμπόριο) και τις σχετικές συστάσεις του Οργανισμού για τη βελτίωση του ανταγωνισμού σε αυτούς.

Όπως αναφέρουν πηγές στην εφημερίδα, το 10% των συστάσεων αφορά σε απαρχαιωμένες διατάξεις που δεν ισχύουν πια και προκαλούν νομική αβεβαιότητα. Αυτές πλέον καταργούνται, ενισχύοντας την ασφάλεια δικαίου και διευκολύνοντας την απόδοση δικαιοσύνης. Επίσης, η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει περίπου το ένα τρίτο των νέων συστάσεων του ΟΟΣΑ.

Οι δέκα προτάσεις του Οργανισμού που φέρνουν τα πάνω κάτω στην αγορά και θα προωθηθούν στο πλαίσιο και της συμφωνίας με τους θεσμούς είναι:

1. Ιδιωτικές οργανωμένες αγορές χονδρεμπόριου κρέατος, λαχανικών, φρούτων και αλιευμάτων. Μέχρι σήμερα επιτρέπεται η ύπαρξη μόνο μίας κεντρικής αγοράς (κρέατος, φρούτων, λαχανικών και αλιευμάτων) σε Αθήνα (Ρέντη) και Θεσσαλονίκη και η ίδρυση νέων προβλέπεται μόνο με υπουργικές αποφάσεις, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του ΟΟΣΑ.

Προτείνει αλλαγή και η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, υιοθετεί τη σύσταση. Έτσι, διευρύνονται οι δυνατότητες δημιουργίας ιδιωτικών χονδρεμπορικών αγορών χωρίς να επηρεάζονται οι υπάρχουσες και ο δημόσιος χαρακτήρας τους.

2. Διαφάνεια στις συμβάσεις προμήθειας υγρών καυσίμων.

3. Νέοι «παίκτες» στην αγορά υγρών καυσίμων.

4. Φθηνότερα φάρμακα. Ως γνωστόν ισχύει ο λεγόμενος «κόφτης» του 15% ο οποίος αφορά στην ανώτατη μείωση που μπορεί να λάβει η τιμή των γενόσημων φαρμάκων κατά την προηγούμενη ανατιμολόγηση. Ο «κόφτης» διατηρείται, σύμφωνα με την υπόδειξη του ΟΟΣΑ, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόζεται στις περιπτώσεις όπου η προκύπτουσα τιμή του γενοσήμου θα είναι μικρότερη από εκείνη του αντίστοιχου off-patent φαρμάκου.

5. Δωρεάν εγγύηση στα προϊόντα. Σήμερα οι καταναλωτές σε κάθε αγορά τους έχουν διετή εγγύηση εκ του νόμου (νόμιμη εγγύηση). Δεν ήταν σαφές όμως από τη νομοθεσία αν οι έμποροι υποχρεούνται να προσφέρουν και πρόσθετη (εμπορική εγγύηση). Ο ΟΟΣΑ προτείνει αλλαγή των διατάξεων. Σύμφωνα με τη σύστασή του, αποσαφηνίζεται ότι όλα τα αγαθά καλύπτονται από δωρεάν διετή εγγύηση που υποχρεούνται να προσφέρει κάθε έμπορος. Ταυτόχρονα όμως οι έμποροι δεν είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν περεταίρω εγγύηση. Σε κάθε περίπτωση, θα διασφαλιστεί η πλήρης ενημέρωση του καταναλωτή σχετικά με την ύπαρξη ή όχι εμπορικής εγγύησης.

6. Ενίσχυση καταναλωτικών δικαιωμάτων. Η έννοια του καταναλωτή αποσαφηνίζεται με τις προτεινόμενες αλλαγές προσαρμοζόμενη στις σύγχρονες ανάγκες.

7. Ανάπτυξη ηλεκτρονικού εμπορίου. Καθιερώνονται διατάξεις που διέπουν τις συναλλαγές καταναλωτών-ηλεκτρονικών καταστημάτων. Ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου πέρυσι ξεπέρασε τα 4,5 δισ. ευρώ και βαίνει διαρκώς αυξανόμενος.

8. Απλούστευση αδειοδότησης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τη σχετική νομοθετική αλλαγή έχει ήδη προετοιμάσει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

9. Είσοδος επενδυτών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Διευκολύνεται η ανάπτυξη συνεργασιών και η αύξηση του μεγέθους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

10. Νέο πλαίσιο για τις εμπορικές εκθέσεις.

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

ΕΚΑΒ

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

Σοκάρει η ιατροδικαστική εξέταση της 85χρονης που βρέθηκε χωρίς κεφάλι στην Καρδίτσα

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

6028608

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

«Στην πολιτική δεν μπήκα στα 20, μπήκα στα 40 μου. Δεν είναι σκοπός για μένα…

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

6167994

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

Αθώα κρίθηκε η μητέρα της 12χρονης από τον Κολωνό από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών.…

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

image 1 2

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

«Εξεπλάγην από την απόφαση. Πρόκειται για τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο και μεγάλη δικαστική πλάνη».

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

δημος βερυκιοσ

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

Μια αρκετά σημαντική αποκάλυψη για τις παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου έκανε ο Δήμος Βερύκιος