Οι δανειστές αλυσοδένουν τρεις γενιές Ελλήνων

Την ίδια ώρα που στην Αθήνα το οικονομικό επιτελείο και οι τροϊκανοί ελεγκτές συνεχίζουν σήμερα για 175η ημέρα τις συζητήσεις…

troika maximoy 1

Την ίδια ώρα που στην Αθήνα το οικονομικό επιτελείο και οι τροϊκανοί ελεγκτές συνεχίζουν σήμερα για 175η ημέρα τις συζητήσεις για την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου με επίκεντρο το πρωτογενές πλεόνασμα, την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, τις απολύσεις και την “εργαλειοθήκη” του ΟΟΣΑ, στο παρασκήνιο οι δανειστές απεργάζονται το νέο σχέδιό τους για το χρέος της χώρας. Σχέδιο το οποίο θα κρατά ομήρους τρεις γενιές Ελλήνων καθώς θα αναγκάζονται να δουλεύουν -όσοι θα δουλεύουν- αποκλειστικά για να επιβιώνουν και για να πληρώνουν για 50 χρόνια τόκους στις τράπεζες. Αυτόν τον ζόφο διάρκειας μισού αιώνα προοιωνίζεται η επιμήκυνση της αποπληρωμής των ομολόγων στα 50 χρόνια που ανέφερε προχθές σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, πόσο μάλλον όταν αυτή η επιμήκυνση θα συνοδεύεται και από μια μακρόχρονη επιτροπεία εκ μέρους των δανειστών…

Παρότι οι προθέσεις των τροϊκανών είναι να “αλυσοδέσουν” τη χώρα και με τρίτο Μνημόνιο και με 50ετή επιμήκυνση του χρέους, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να χαλαρώσουν τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούν επίμονα για πολιτικές που αφανίζουν κοινωνία και οικονομία στη χώρα μας. Τελευταίο δείγμα αποτελεί ο εξαναγκασμός της κυβέρνησης από τους Π. Τόμσεν, Μ. Μορς και Κλ. Μαζούχ να μην “πειράξει” το πρωτογενές πλεόνασμα, παρά μόνο να διαθέσει ως “κοινωνικό μέρισμα” κάποιο μικρό μέρος του, ενδεχομένως έως του ύψους των 300 εκατ. ευρώ το πολύ, και αυτό τμηματικά και -κυρίως- μόνο κατόπιν προηγούμενης έγκρισης των δανειστών.
Αυτή η υπαναχώρηση ήταν το πρώτο ουσιαστικό βήμα οπισθοχώρησης που πραγματοποίησε η Αθήνα στον υπό εξέλιξη γύρο συνομιλιών. Και, όπως όλα δείχνουν, προετοιμάζεται και για άλλες υποχωρήσεις. Ας σημειωθεί πως, εκτός από το λεγόμενο “κοινωνικό μέρισμα”, η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν και στις προθεσμίες για τις τράπεζες.
Συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε εν τέλει μια πιο “μετριοπαθή” πρόταση στους τροϊκανούς για το θέμα της προθεσμίας που θα δοθεί στις τράπεζες για να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες. Ενώ η κυβέρνηση ζητούσε σε πρώτη φάση προθεσμία έως το τέλος του 2015, στη συνέχεια υπέβαλε νέα πρόταση για διορία έως και τον Αύγουστο του 2015, ενώ δεν αποκλείεται να υπαναχωρήσει και για τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους.
Ωστόσο, παρά τις υποχωρήσεις αυτές, δεν εθεωρείτο έως χθες καθόλου βέβαιο το αν οι συνομιλίες με τους επικεφαλής ελεγκτές με την τρόικα θα έχουν τελειώσει απόψε, όπως άφηνε όλες τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση να εννοηθεί. Περισσότερο παραπέμπει η αισιόδοξη, όπως αποδεικνύεται, αυτή πρόβλεψη σε ευσεβή πόθο, αφενός λόγω της επιδιωκόμενης άμεσης έγκρισης για την αποδέσμευση της νέας δόσης και αφετέρου για να προλάβει η κυβέρνηση μια άλλη ημερομηνία, πριν από το Eurogroup της 1ης Απριλίου και τη δόση, δηλαδή την 21η Μαρτίου.
Εάν όλα “έκλειναν” ομαλά την ερχόμενη Παρασκευή, δηλαδή με ολοκλήρωση των συνομιλιών κυβέρνησης και τρόικας και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, τότε η Αθήνα θα μπορούσε να ελπίζει βάσιμα τουλάχιστον σε μια αναβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s σε θετικό πρόσημο ώστε να βελτιωθεί έτσι κάπως η εικόνα στην αγορά (και με την έκδοση “κλειστού” ομολόγου να βρίσκεται σταθερά στο πίσω μέρος του εγκεφάλου των οικονομολόγων της κυβέρνησης).
Στο μεταξύ, παντοιοτρόπως συνεχίζουν να σφίγγουν τη θηλιά στον λαιμό της χώρας οι δανειστές της εντείνοντας ακόμη περισσότερο πιέσεις και εκβιασμούς. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, διατυπώνουν σοβαρές αντιρρήσεις στο ενδεχόμενο να επιχειρήσει η ελληνική κυβέρνηση την επιστροφή της στις αγορές μέσα στο τρέχον έτος. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο λόγος για τον οποίο οι δανειστές αντιδρούν στα ελληνικά σχέδια περί επιστροφής στις αγορές μέσα στο 2014 δεν είναι άλλος από το ότι, εάν η Ελλάδα επιστρέψει σε αυτές, τότε θα χαλαρώσει η Αθήνα τα προγράμματα που της έχουν ανατεθεί από τους τροϊκανούς για την οικονομία.
Επιπλέον το πρακτορείο επισημαίνει πως η τρόικα ανησυχεί ότι η Αθήνα είναι επίφοβο “να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος” εάν επιχειρήσει να παρεκκλίνει από τους όρους του οικονομικού προγράμματος που της επιβλήθηκαν.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν μάλιστα οι αναλυτές της Royal Bank of Scotland: “…Η τρόικα πλέον αντιλαμβάνεται το εξής: Όταν η Ελλάδα είχε έλλειμμα 10%, η τρόικα είχε όλη τη διαπραγματευτική δύναμη και επέμενε για την εφαρμογή της λιτότητας, όχι τόσο για την ανάγκη υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Μια επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μπορεί να σημάνει το εξής: Ορισμένες από τις πιο σκληρές μεταρρυθμίσεις μπορεί να μην εφαρμοστούν ποτέ”.
Και ενώ οι συνομιλίες συνεχίζονται, το Eurogroup έχει θέσει μια πιο ελαστική διορία για την επίτευξη συμφωνίας, όχι για απόψε, αλλά για την ερχόμενη Τετάρτη, παραμονή της Συνόδου Κορυφής, ενώ κύκλοι του ΔΝΤ έκαναν από προχθές το βράδυ λόγο για άτυπη προθεσμία έως αύριο Δευτέρα.
Το υπερβολικά (“εξωπραγματικά” για κάποιους) φιλόδοξο πλάνο να έχουν τελεσφορήσει ως απόψε οι απανωτές συσκέψεις και συναντήσεις υπουργών με την Τρόικα, προκειμένου να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία για την κάλυψη των προαπαιτούμενων για την επόμενη δόση, προκύπτει και από το ότι θα πρέπει να έχει κλείσει η συμφωνία ώστε όλα τα προαπαιτούμενα, και ειδικά εκείνα με τις κεφαλαιακές ανάγκες τραπεζών, τη λίστα του ΟΟΣΑ και τα φορολογικά, να ψηφιστούν σε ένα πολυνομοσχέδιο εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Ωστόσο, παραμένουν ακόμη ανοικτά διάφορα ζητήματα, όπως:
* Τα δημοσιονομικά μέτρα για το 2015.
* Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
* Το θέμα του γάλακτος, των βιβλίων και των φαρμάκων (“εργαλειοθήκη” ΟΟΣΑ).
* Οι ομαδικές απολύσεις.
* Η κινητικότητα στο Δημόσιο.
* Οι ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις.
Στο μεταξύ αμετακίνητοι ήθελαν να δείχνουν έως και χθες στις θέσεις τους για αλλαγές στα εργασιακά και απολύσεις στο Δημόσιο τόσο η κυβέρνηση όσο και οι επικεφαλής της τρόικας, ωστόσο οι κυβερνητικοί τονίζουν ότι “υπάρχει η θέληση να τα βρούμε”.
Ειδικά για το θέμα των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, κυβερνητικός παράγοντας επισήμανε ότι δεν νοείται να ζητά η τρόικα μετά από τόσες αλλαγές στην αγορά εργασίας, και ενώ υπάρχει μια ισορροπία, νέα απελευθέρωση. Σύμφωνα, επίσης, με τον ίδιο, ούτε η απαίτηση της τρόικας για κατάργηση των τριετιών από το 2017 έχει φύγει από την ατζέντα των συνομιλιών. Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων το 2015 η τρόικα δεν έχει αποσύρει τη σχετική απαίτηση, αλλά η ελληνική πλευρά προσπαθεί να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών ότι είναι ένα μέτρο που δεν μπορεί να γίνει δεκτό και ακόμη περισσότερο να ψηφιστεί από τη Βουλή, διότι θα προξενήσει, όπως τονίζεται, γενικότερη αναστάτωση σε ένα σύνολο 600.000 υπαλλήλων. ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ – Αυγή

Συναγερμός στην Κρήτη: Μεγάλη φωτιά κοντά στον ναύσταθμο στη Σούδα – Μήνυμα του 112 για εκκένωση (video)

εκτακτο

Συναγερμός στην Κρήτη: Μεγάλη φωτιά κοντά στον ναύσταθμο στη Σούδα – Μήνυμα του 112 για εκκένωση (video)

Στη Σούδα επιχειρούν συνολικά 55 πυροσβέστες με 17 οχήματα και 2 πεζοπόρα

Έλον Μασκ: To σχόλιο του στο Twitter για την Ελένη Τσολάκη – «Ένας πολύ όμορφος τρόπος να ξυπνάς στην Ελλάδα»

InCollage 20240423 092006837

Έλον Μασκ: To σχόλιο του στο Twitter για την Ελένη Τσολάκη – «Ένας πολύ όμορφος τρόπος να ξυπνάς στην Ελλάδα»

Ο ιδιοκτήτης του Twitter (X), Έλον Μασκ, φαίνεται να εντυπωσιάστηκε από τον τρόπο που παρουσίαζε…

«Καρφιά» από τον Αντώνη Κανάκη για Μητσοτάκη: «Τον καλέσαμε αλλά τελικά δεν ήρθε-Δεν μπορούσε να ελέγξει τις ερωτήσεις» (video)

Κανάκης

«Καρφιά» από τον Αντώνη Κανάκη για Μητσοτάκη: «Τον καλέσαμε αλλά τελικά δεν ήρθε-Δεν μπορούσε να ελέγξει τις ερωτήσεις» (video)

Αποκαλύψεις έκανε ο παρουσιαστής των Ράδιο Αρβύλα, καθώς όπως είπε, ο πρωθυπουργός, απέφυγε να πάει…

Μαλαισία: 10 νεκροί από σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων – Σοκαριστικό βίντεο ντοκουμέντο

Μαλαισία

Μαλαισία: 10 νεκροί από σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων – Σοκαριστικό βίντεο ντοκουμέντο

Οι 10 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους ήταν μέλη των πληρωμάτων των δύο ελικοπτέρων