Οι Βρετανοί αποφασίζουν για Brexit ή Bremain

Στις κάλπες για το ιστορικό δημοψήφισμα που θα κρίνει την παραμονή όχι, του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσέρχονται από το πρωί περισσότερα από 46 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στη Βρετανία.

576c337c1dc5246e1e8b4575

Μετά από μία πολωτική προεκλογική περίοδο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί στο νήμα. Καμία από τις δύο εκστρατείες, του Bremain και του Brexit, δεν είναι αρκετά βέβαιη για το αποτέλεσμα ώστε να προβεί σε κάποια πρόβλεψη.

Ωστόσο, την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν συντριπτικά οι πιθανότητες των γραφείων στοιχημάτων, λίγες ώρες αφού άνοιξαν οι κάλπες.

Η Betfair δίνει 88% πιθανότητα επικράτησης στο Bremain, και μόλις 12% πιθανότητα νίκης του Brexit. Πρόκειται για σαφή ενίσχυση του στρατοπέδου της παραμονής μέσα σε διάστημα λίγων ωρών, καθώς η προηγούμενη εκτίμηση του Betfair έδινε πιθανότητα 84% στο «μέσα».

Το μεγάλο πρακτορείο στοιχημάτων William Hill υπολόγισε την πιθανότητα νίκης της παραμονής στο 81%, αν και στη νεότερη πρόβλεψή του αναθεωρεί στο 78%.

Οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν, σήμερα, αφού άνοιξαν οι κάλπες, δείχνουν νίκη της παραμονής με τέσσερις έως δέκα μονάδες.

Τα εκλογικά κέντρα θα κλείσουν τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος, ενώ τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από βαρυσήμαντες περιφέρειες αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα 2:00 με 6:00 τα ξημερώματα. Το τελικό αποτέλεσμα θα δοθεί το πρωί της Παρασκευής ενώ δεν θα υπάρξουν exit polls. Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας θα παρουσιαστούν δύο νέες δημοσκοπήσεις.

Στα ψηφοδέλτια βρίσκεται το ερώτημα: «Θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση;».


Αναποφάσιστοι και συμμετοχή τα κρίσιμα μεγέθη

«Κλειδιά» για το αποτέλεσμα, που θα επηρεάσει το μέλλον τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και το ευρωπαϊκού οικοδομήματος, η στάση των αναποφάσιστων και η συμμετοχή. Τα ποσοστά των αναποφάσιστων κυμαίνονται από 9% έως 16%. ΕπιπΕάν οι νέοι, η πιο φιλοευρωπαϊκή ηλικιακή ομάδα, συμμετάσχουν μαζικά, η πλάστιγγα θα γείρει υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. Άλλωστε, οι δύο καμπάνιες εστίασαν στους αναποφάσιστους το τελευταίο 24ωρο.


Κάμερον: Ψηφίστε παραμονή για μία καλύτερη Βρετανία

Ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε: «Βγείτε και ψηφίστε παραμονή για μία μεγαλύτερη, καλύτερη Βρετανία μέσα σε μία μεταρρυθμισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση». Ο Βρετανός πρωθυπουργός, θα δεχτεί μεγάλες πιέσεις να παραιτηθεί σε περίπτωση επικράτησης του Brexit, αν και ο ίδιος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τον πρωθυπουργικό θώκο.

Ο κύριος εκφραστής του Brexit και επίδοξος πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, κάλεσε τους υποστηρικτές της εξόδου να κινητοποιηθούν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία να το τακτοποιήσουμε».

Παρέμβαση Φρανσουά Ολάντ

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εκτίμησε ότι θα πρέπει «να υπάρξει μια επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος» όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο προκειμένου να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

Είναι «μια μεγάλη ημέρα για την Ευρώπη γιατί η Ευρώπη, αναπόφευκτα, θα αλλάξει όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της βρετανικής ψηφοφορίας», υπογράμμισε ο Ολάντ.

Τάχθηκε υπέρ μιας Ευρώπης που θα μπορεί «να διασφαλίζει καταρχήν την προστασία, την ασφάλεια, την άμυνά της» και την επιτήρηση των συνόρων της «ώστε να μην χρειαστεί να ξαναζήσουμε αυτό που βιώσαμε με το προσφυγικό».


Νίκη του Remain προεξόφλησαν οι ευρωαγορές

Σημαντικά κέρδη εμφάνισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν ότι η Βρετανία θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,23% στις 6.328 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο κατά 1,85% στις 10.257 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη κατά 1,96% στις 4.466 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται ανοδικά κατά 1,47% στις 346,34 μονάδες.

Η αισιοδοξία των επενδυτών εδράζεται στις σημερινές δημοσκοπήσεις των Ipsos και Populus, σύμφωνα με τις οποίες, το Remain συγκεντρώνει 52% και 55% έναντι 48% και 45%, αντίστοιχα, του Brexit.

Προβληματισμός και ανησυχία στο Βέλγιο

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατούν στo Βέλγιο με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην «επόμενη μέρα» ενός ενδεχόμενου Brexit. Οι εκτιμήσεις των περισσότερων Βέλγων αναλυτών αναφέρουν ότι κανείς δεν θα βγει νικητής από ένα Brexit.

Σε ό,τι αφορά τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, η De Standaard σημειώνει ότι «δεν ωφελεί σε τίποτα να αρχίζει να ξηλώνει κανείς το ευρωπαϊκό πουλόβερ». Την Ευρώπη «να κρατάει την αναπνοή της» ‘βλέπει’ στο κεντρικό της θέμα η De Tijd.

Η Soir αναλύει τις επιπτώσεις από ενδεχόμενο Brexit, σενάρια «εξόδου», καθώς και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «συχνά πέφτουν έξω». Στο κύριο άρθρο της, η εφημερίδα επισημαίνει ότι το ρίσκο που ανέλαβε ο Κάμερον, για λόγους πρωτίστως εσωκομματικούς, ήταν τελικά πολύ μεγαλύτερο από όσο είχε αρχικά φανταστεί.


Μαχαίρωσαν άνδρα έξω από εκλογικό κέντρο

Ενας άνδρας μαχαιρώθηκε έξω από εκλογικό κέντρο του Χάντερσφιλντ, με αποτέλεσμα η διαδικασία της ψηφοφορίας να μεταφέρεται σε άλλο κτίριο. Όπως γράφει η «Mirror», ο άνδρας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, χωρίς, ωστόσο, να κινδυνεύει η ζωή του. Πηγές της αστυνομίας αναφέρουν πως δεν θεωρείται πιθανή η σύνδεση του περιστατικού με πολιτικά κίνητρα, ενώ συνελήφθη ένας 19χρονος ως ύποπτος.


Φωτιά στον σταθμό του μετρό Bank στο Λονδίνο

Σε εκκένωση του σταθμού μετρό του Λονδίνου, Bank, προχώρησαν οι αρχές, μετά από φωτιά που ξέσπασε και προκάλεσε πανικό σε όσους βρίσκονταν εντός του. Εκπρόσωπος της Transport of London επιβεβαίωσε την πυρκαγιά και την εκκένωση του σταθμού που βρίσκεται δίπλα από την κεντρική τράπεζα Αγγλίας με τους πυροσβέστες να σπεύδουν στο σημείο.

Η γυναίκα που θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος στην Βρετανία θα γίνει από την επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής, Τζένυ Γουότσον, στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Μάντσεστερ, την Παρασκευή το μεσημέρι. Είναι η μόνη αντίστοιχη αξιωματούχος στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας που έχει επιβλέψει από την ίδια θέση δυο εθνικής εμβέλειας δημοψηφίσματα, καθώς συμμετείχε και στο δημοψήφισμα για την Ουαλία το 2011.


Η 52χρονη επικεφαλής έχει μια μακρόχρονη παρουσία στο κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών και για πάνω από 20 χρόνια συμμετέχει ενεργά σε ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως στην Liberty, στο Charter88, στο Victim Support και στην Fawcett Society. Τοποθετήθηκε στην θέση αυτή το 2009, με μισθό 100 χιλιάδες λίρες ετησίως (130.000 ευρώ) αφού πρώτα είχε προεδρεύσει σε ανεξάρτητες αρχές ελέγχου, όπως η Επιτροπή για τις Ίσες Ευκαιρίες, στην Επιτροπή για των Κώδικα Λειτουργίας των Τραπεζών και στην Επιτροπή για τη Διαχείριση Ραδιενεργών Αποβλήτων.


Προβλήματα στο Μετρό του Λονδίνου λόγω κακοκαιρίας

Σοβαρά προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο του Λονδίνου, υπόγειο και επίγειο, παρουσιάζονται την τελευταία ώρα, με κομβικούς σταθμούς όπως το Γουοτερλού να έχουν γεμίσει από κόσμο που αναμένει με ανυπομονησία τον συρμό του για να πάνε να εξασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Τα σημαντικότερα προβλήματα έχουν εμφανιστεί (εκτός από τον σταθμό Μπανκ που έκλεισε λόγω φωτιάς) στους σταθμούς Κάνον Στριτ, Τσάρινγκ Κρος, Λόντον Μπριτζ και Βικτόρια. Επιβάτες αναρτούν εικόνες από τους σταθμούς και τους επιβάτες που έχουν «κολλήσει» σε αυτούς, μεταξύ τους και η δημοσιογράφος Σιένα Γουίλιαμς.

Πάνω από 80% η συμμετοχή

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για συμμετοχή που θα αγγίξει ακόμη και το 80% ανά περιοχή, ποσοστό υψηλότερο εδώ και αρκετά χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία.


Οι βροχές εμποδίζουν την ψηφοφορία

Τουλάχιστον δύο εκλογικά τμήματα αναγκάστηκαν να διακόψουν την διαδικασία ψηφοφορίας και να μεταφερθούν σε άλλον χώρο λόγω των βροχών που πλημμύρισαν τις αίθουσες όπου αυτά στεγαζόντουσαν. Οι καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν το Λονδίνο και τα νοτιοανατολικά μέρη της χώρας, οι πλημμύρες και οι μεγάλες ουρές δεν δείχνουν ωστόσο να πτοούν τους Βρετανούς, οι οποίοι κατά εκατομμύρια, συνεχίζουν να ψηφίζουν σε όλη την χώρα.


Υπέρμαχοι Brexit: Ψηφίζουν με μολύβια – Φοβούνται ότι θα σβήσουν τις ψήφους 

Δύο απίστευτα περιστατικά έχουν δει το φως της δημοσιότητας με πρωταγωνίστριες δύο γυναίκες και την αστυνομία.

Σύμφωνα με τον Independent η Τζάκλιν Τζάκσον από το Τσίτσεστερ διαμαρτυρήθηκε, επειδή στο εκλογικό τμήμα οι ψηφοφόροι είχαν στη διάθεσή τους μόνο μολύβια για να σημειώσουν την προτίμησή τους, υπονοώντας ότι η ψήφος τους μπορεί να παραποιηθεί.

Γι’ αυτό το λόγο παρέμεινε έξω από το εκλογικό τμήμα δανείζοντας το στιλό της στους πολίτες, ενώ ισχυρίστηκε ότι οι υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ κάλεσαν την αστυνομία καταγγέλλοντας το περιστατικό.


Μία αστυνομικός κατέγραψε το επεισόδιο με την Τζάκσον να την μαγνητοσκοπεί με το κινητό της τηλέφωνο. Η γυναίκα ενημέρωνε τακτικά τον λογαριασμό της στο Twitter, στον οποίο αναφέρει πως είναι υποστηρίκτρια του επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP με επικεφαλής τον Νάιτζελ Φάρατζ.

Στο βίντεο ακούγεται να λέει η Τζάκσον: «Ακόμα δεν ξέρω τι ψήφισαν οι κυρίες» με την αστυνομικό να απαντά: «Δεν σας αφορά τι ψήφισαν οι κυρίες», με την υποστηρίκτρια του Brexit να αιτιολογεί την παρουσία της στο σημείο λέγοντας: «Ήρθα εδώ και προσέφερα στον κόσμο στιλό γιατί υπάρχουν μόνο μολύβια στο εκλογικό τμήμα».

Όπως επισημαίνει ο Independent πολλοί υποστηρικτές του Brexit κάλεσαν του συμπολίτες τους να φέρουν μαζί τους στιλό πριν φτάσουν στα εκλογικά κέντρα σε περίπτωση που η κυβέρνηση σβήσει τις ψήφους τους επειδή θα είναι γραμμένες με μολύβι.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και μία ακόμα γυναίκα, η Λίντι Αμπεσίρα από το Ράινχαμ, η οποία τηλεφώνησε σε αστυνομικό τμήμα καταγγέλλοντας την ύπαρξη μολυβιών και όχι στιλό.

Σύμφωνα, πάντως, με τις τοπικές αρχές οι ψηφοφόροι αν δεν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το μολύβι που τους παρέχεται στο παραβάν, μπορούν να καταγράψουν την προτίμησή τους με το στιλό τους. 

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…