Newsroom

Newsroom

Οι Βρετανοί… άλλαξαν γνώμη για το Brexit

Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση

Αν διεξαγόταν σήμερα δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα τάσσονταν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Survation που διενεργήθηκε για το Channel 4 και μεταδόθηκε τη Δευτέρα.

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, οι ψηφοφόροι σε περιοχές όπου το Brexit επικράτησε με διαφορά έχουν πλέον αλλάξει γνώμη. Ειδικότερα, το 54% του εκλογικού σώματος θα τασσόταν σήμερα υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, έναντι 46% που θα εκφραζόταν υπέρ της αποχώρησης. Σημειώνεται ότι στο δημοψήφισμα του 2016 το Brexit επικράτησε με 51,9%, έναντι της παραμονής στην ΕΕ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση το προβάδισμα της παραμονής στην ΕΕ είναι αξιόλογο, καθώς οι περισσότερες έρευνες δεν καταγράφουν σημαντικές μεταβολές στην κοινή γνώμη σε σχέση με το 2016. Από την άλλη, είναι γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις είχαν πέσει έξω στις εκτιμήσεις τους το 2016, καθώς περίμεναν πως θα επικρατούσε η παραμονή στην ΕΕ.

Επιπλέον, ακόμα κι αν η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ξεπεράσει τις συγκρούσεις στο εσωτερικό του Συντηρητικού Κόμματος και μπορέσει να κλείσει συμφωνία για το Brexit, η έρευνα της Survation κατέδειξε ότι το 33% θα την απέρριπτε, ενώ μόλις το 26% θα την αποδεχόταν. Αν η Μέι δεν μπορέσει να συνάψει μια συμφωνία, το 36% του δείγματος θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία, το 35% ότι πρέπει να μείνει στην ΕΕ, και το 19% πιστεύει πως η διαδικασία πρέπει να καθυστερήσει ώστε να κλειστεί συμφωνία.

Αν από την άλλη η Μέι κλείσει μια συμφωνία, το 43% τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος ώστε οι πολίτες να αποφασίσουν αν την δέχονται ή εάν θέλουν η χώρα να μείνει στην ΕΕ, ενώ το 37% απορρίπτει αυτή την επιλογή.

Πάντως, η Μέι έχει αποκλείσει επανειλημμένα κάθε ενδεχόμενο να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα για το ζήτημα. Εξάλλου, ο προκάτοχός της, Ντέιβιντ Κάμερον, είχε ξεκαθαρίσει πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα ήταν τελεσίδικο και ότι δεν θα οργανώνονταν άλλα δημοψηφίσματα. Από την άλλη, όμως, πολλοί είναι αυτοί που επισημαίνουν πως το όραμα της Τερέζα Μέι για το Brexit είναι διαφορετικό από αυτό για το οποίο ψήφισαν οι Βρετανοί πολίτες, και άρα θα πρέπει και πάλι το όποιο σχέδιο της πρωθυπουργού για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ να λάβει την έγκριση των πολιτών μέσω νέου δημοψηφίσματος.

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…