Newsroom

Newsroom

Οι βίοι και τα πάθη των αγίων Πρεκαρίων

Στη χώρα μας προς το παρόν δεν λατρεύεται ο άγιος Πρεκάριος. Όμως σας πληροφορώ πως δεν είναι μόνο ένας. Άγιοι όλων των ηλικιών, φύλων και φυλών. Νέοι άγιοι, βγαίνουν από τα σπίτια των γονιών τους με τα νεύρα σπασμένα για να πάνε στη «δουλειά» και να επιστρέψουν το απόγευμα πάλι στα σπίτια των γονιών τους με τα νεύρα σπασμένα από τον εργοδότη τους.

πεκαριος

Γράφει η Τζώρτζια Ρασβίτσου*

Τσακισμένη αξιοπρέπεια από τη βοήθεια των γονιών: «Πότε πια θα παντρευτείς, άγιε»; Τσακισμένη αξιοπρέπεια από την εκμετάλλευση των εργοδοτών: «Τούτη την Κυριακή δουλεύουμε, ε;». Χαρακτηριστική η κίνηση των αγίων της οκτάωρης ορθοστασίας να δένουν τα χέρια πίσω και πάνω από τη μέση τους για να στηρίξουν το κορμί τους από την κούραση.

Ένα σκαμπό γίνεται ευχή, ένα ποτήρι νερό γίνεται όνειρο και ένας καφές η ουτοπία των αγίων των μεγάλων αλυσίδων ηλεκτρονικών συσκευών, των μεγάλων βιβλιοπωλείων και των λοιπών μεγάλων -είων. Τα σαράβαλα μηχανάκια των αγίων της κατ’ οίκον παράδοσης τρέχουν σαν παλαβά κάνοντας ελιγμούς για να προλάβουν να παραδώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες παραγγελίες. Με δύο ευρώ την ώρα δεν βγαίνει μεροκάματο. Περισσότερες παραδόσεις, περισσότερα φιλοδωρήματα. «Πάρε σβάρνα τη ζωή σου και τρέχα, άγιε, να προλάβεις!»

Άγιοι όχι και τόσο νέοι, σκαρφαλωμένοι κουβαλούν στον ώμο τους μια ολόκληρη οικογένεια. Οι άγιοι της σκαλωσιάς. Στα μεγάλα έργα και στα μικρά. «Δεν έχει αλλάξει τίποτα, άγιε. Έτσι γινόταν πάντα. Γλιστράς και σκοτώνεσαι». Το έργο πρέπει να προχωρήσει στην ντάλα και στο χιόνι. Έτσι αποφάσισαν οι σκηνοθέτες.

Πολλές οι ιστορίες από τα πάθη των αγίων. Ευελιξία στην εργασία, ευελιξία στον μισθό, δοκιμαστικές περίοδοι εργασίας, ημιαπασχόληση, απλήρωτες άδειες μητρότητας, εργασιακή ανασφάλεια, φόβος και απαγόρευση απεργίας, απολύσεις.

Δημιούργημα του νέου εργασιακού κατεστημένου, η διογκούμενη νέα τάξη των αγίων που οι περισσότεροι είναι αποφασισμένοι, πουλώντας και τη μάνα τους, να αρπάξουν την πρώτη ευκαιρία ελπίζοντας σε μια κανονικότητα που τη λένε αποκατάσταση.

Το σκηνικό έχει στηθεί: οι δρόμοι θα γεμίζουν, οι δυνάμεις καταστολής θα αγριεύουν, οι νοικοκυραίοι θα τρέμουν, οι διανοούμενοι θα μπερδεύονται ανάμεσα στο άσπρο – μαύρο, σωστό και λάθος μαζί και οι επιτήδειοι ευχαριστημένοι από την ευλογία των αγίων πρεκαρίων θα πετούν από τη χαρά τους σταυρουδάκια (πολλές φορές αγκυλωτά), καθώς θα γίνονται ακόμα πλουσιότεροι.

* Η Τζ. Ρασβίτσου είναι συμβολαιογράφος

Πηγή: Αυγή

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Καιρός: Τελικά έχουμε όντως καύσωνα – Η απάντηση Μαρουσάκη με το «διάγραμμα αλήθειας»

καιρός καύσωνα

Καιρός: Τελικά έχουμε όντως καύσωνα – Η απάντηση Μαρουσάκη με το «διάγραμμα αλήθειας»

Ο καιρός είναι κάτι παραπάνω από ζεστός, υπάρχει ωστόσο και η ερμηνεία του Κλέαρχου Μαρουσάκη