Οι αρχαιοφύλακες ζητούν να κλείσουν τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι

Οι αρχαιοφύλακες ζητούν «να υπάρξει άμεση εντολή» για αναστολή λειτουργίας των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων λόγω της επιδημίας του κορονοϊού. 

NewsRoom 11/03/2020 | 17:21

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «η ΠΕΥΦΑ μεταφέροντας την μεγάλη ανησυχία των εργαζομένων-αρχαιοφυλάκων σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους, ζητά να υπάρξει άμεση εντολή για την αναστολή της λειτουργίας τους. Την στιγμή που το κράτος λαμβάνει μέτρα πρόληψης, τόσο για τη διασπορά του ιού, αλλά και την προστασία των εργαζομένων σε πολλές  δομές και υπηρεσίες του Κράτους, θεωρούμε ότι το ίδιο πρέπει να γίνει άμεσα και για τα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους. Σας υπενθυμίζουμε ότι οι φύλακες αρχαιοτήτων έρχονται σε επαφή με επισκέπτες από όλες τις Χώρες του κόσμου» καταλήγει η ανακοίνωση. 

Στην ίδια γραμμή και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Με ανακοίνωση του ο ΣΕΑ καλεί «την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. να επιδείξει άμεσα αντανακλαστικά σε μια επείγουσα κατάσταση και να προστατεύσει τόσο τους εργαζομένους όσο και τους επισκέπτες, αποφασίζοντας την αναστολή λειτουργίας των Μουσείων της επικράτειας, για συγκεκριμένο διάστημα, ανάλογα και με τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων». 

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΕΑ το μεσημέρι της Τετάρτης 11 Μαρτίου είναι η εξής: «Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων μεταφέρει  προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. την έντονη ανησυχία των συναδέλφων, μελών του Σ.Ε.Α., καθώς και του συνόλου των εργαζομένων στα Μουσεία της χώρας, εξαιτίας του κορονοϊού,  ενός φαινομένου το οποίο εξαπλώνεται σταδιακά σε όλη τη χώρα.  

Υπενθυμίζουμε ότι ειδικά στα λεγόμενα μεγάλα Μουσεία, ακόμα και υπό τις παρούσες συνθήκες, συγκεντρώνεται σε στενό χώρο μεγάλος αριθμός επισκεπτών. Την κατάσταση δυσχεραίνει περισσότερο το γεγονός ότι πολλοί από τους τελευταίους είτε ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες είτε κατάγονται από χώρες στις οποίες παρατηρείται έξαρση του φαινομένου. Για το λόγο αυτό, καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. να επιδείξει άμεσα αντανακλαστικά σε μια επείγουσα κατάσταση και να προστατεύσει τόσο τους εργαζομένους όσο και τους επισκέπτες, αποφασίζοντας την αναστολή λειτουργίας των Μουσείων της επικράτειας, για συγκεκριμένο διάστημα, ανάλογα και με τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων». 

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.