Newsroom

Newsroom

Οι αθλιότητες του Στουρνάρα για το Hot Doc στην Επιτροπή (ΒΙΝΤΕΟ)

Με το ερώτημα αν περιποιεί τιμή για τη Βουλή η αναφορά στο Hot Doc αρκέστηκε να απαντήσει ο Στουρνάρας, όταν ο Νίκος Νικολόπουλος του ζήτησε να τοποθετηθεί -όχι μέσω της ΤτΕ όπως συνηθίζει- για τα ρεπορτάζ του περιοδικού που αφορούσαν τον ίδιο.

57fdfe2f1dc524606a8b4598

Συγκεκριμένα, ο ανεξάρτητος βουλευτής, παίρνοντας το λόγο κατά την εξέταση του διοικητή της ΤτΕ στην Επιτροπή για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, ανέφερε έναν προς έναν τους τίτλους των ρεπορτάζ του Hot Doc που αφορούσαν τον εξεταζόμενο.

Ο κ. Στουρνάρας στην αρχή έκανε πως δεν καταλάβαινε ή καλύτερα πως δεν ήθελε να καταλάβει. Στη συνέχεια ρωτούσε: «Τι διαβάζετε;», χάνοντας τη ψυχραιμία του και επανερχόμενος ξανά ρώτησε: «Περιποιεί τιμή στη Βουλή να αναφέρεστε σε αυτό το περιοδικό;».

Στην αναφορά του βουλευτή στην περίπτωση του διορισμού του Γιάννη Πεχλιβανίδη, ο Σοτυρνάρας αφού είπε ότι δεν το διόρισε, θέλησε να… προφυλάξει τον κ. Νικολόπουλο «στα πλαίσια των καλών φιλικών σχέσεων».

Οι αθλιότητες του Γιάννη Στουρνάρα για το Hot Dot απέδειξαν πως για άλλη μια φορά αποφεύγει να αναμετρηθεί με την ουσία και να δώσει απαντήσεις σε όσα του καταλογίζονται. Οι αξιολογικές κρίσεις μέσω ερωτημάτων για λόγους εντυπωσιασμού στην Επιτροπή της Βουλής ή η ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ΤτΕ είναι οι μόνες απόπειρες του να τοποθετηθεί δίχως όμως να απαντά στα επίδικα.

Πάντως, για το αν αποτελεί τιμή η αναφορά του Hot Doc στη Βουλή, ας ρωτήσει τον Παπασταύρου της λίστας Λαγκάρντ και των Panama Papers, τον οποίο όπως παραδέχτηκε τραπεζώνει συχνά – πυκνά στην τράπεζα. 

Οι διάλογοι: 

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Στουρνάρα, είστε ο δεύτερος σωτήρας. Πριν λίγες μέρες, ήταν εδώ ο κ. Προβόπουλος και μας είπε ότι εκείνος μας έσωσε, ούτε λίγο ούτε πολύ. Μάλιστα, είπε, «δοξάστε με» στο τέλος της ομιλίας. Πριν λίγα λεπτά είπατε ότι εσείς σώσατε το σύστημα. Μάλιστα, είπατε ότι είναι ευτυχείς οι ξένοι και σας βαθμολογούν και με άριστα. Είναι δυστυχείς οι Έλληνες όμως.

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Όχι εμένα, κύριε Νικολόπουλε, συγγνώμη. Την Τράπεζα της Ελλάδος. Προσέξτε, έχει μεγάλη διαφορά αυτό.

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μιας και της Τραπέζης της Ελλάδος ηγείστε εσείς σήμερα, δεν δίνετε, όπως μας είπατε πουθενά απολογία παρά μόνο –είδα ότι ορκιστήκατε με θρησκευτικό όρκο- στον Θεό φαντάζομαι. Άκουσα λίγο πριν ότι κι εσείς δεν εξαιρείστε και άρα κι εσείς κι εγώ και στον εισαγγελέα…

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Πάλι εισαγγελέας, κύριε Νικολόπουλε.

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί σας φοβίζει; Σας φοβίζει;

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Καθόλου.

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι μπράβο.

Κύριε Στουρνάρα, διάβασα προχθές δικιά σας δήλωση, που είπατε ότι θα πάτε κι εσείς στον εισαγγελέα…

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Έχει πάει η σύζυγός μου.

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα λεπτό. Εγώ λέω τη δική σας δήλωση. Είπατε «εγώ θα πάω στον εισαγγελέα». Και καλά κάνατε. Το λέω, αν και δεν θέλετε τη δική μου υπόδειξη. Αλλά για να μην περνούν κι έτσι, «Στα αζήτητα τέσσερα πορίσματα και έλεγχοι για τη σύζυγο του Στουρνάρα».

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Δεν υπάρχουν αυτά, κύριε Νικολόπουλε.

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα λεπτό. Θα το πείτε.

«Εκτός ελέγχου η σύζυγος Στουρνάρα όσο είναι Υπουργός…».

ΒΟΡΙΔΗΣ: Τι διαβάζετε;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το βλέπετε;

ΒΟΡΙΔΗΣ: Όχι, να μας το πείτε.

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» που έχουν κάνει παρόμοια. Δεν το έχω τώρα.

ΒΟΡΙΔΗΣ: Δεν διαβάζετε «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» όμως.

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Όταν ο καρκίνος βαφτίστηκε» κτλ, το ακούσαμε πριν.

«Ένας δημοσιοσχεσίτης στην κεφαλή της Τράπεζας της Ελλάδος». Θα τα καταθέσω.

«Ο Στουρνάρας διόρισε υπόδικο να διαχειρίζεται τα κόκκινα δάνεια…». Αυτό είναι πιο σχετικό τώρα.

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Τι είναι αυτό το περιοδικό που διαβάζετε τώρα, κύριε Νικολόπουλε;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το ξέρετε;

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Περιποιεί τιμή στη Βουλή να αναφέρεστε σε αυτό το περιοδικό;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, εάν οι πηγές του κι αν τα ρεπορτάζ…

ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Στουρνάρα, απαντήστε όταν γίνει η ερώτηση. Μην τοποθετείστε.

ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Είναι η άποψή του, κύριε Πρόεδρε.

ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχει άποψη ο κ. Νικολόπουλος. Αυτό να ακούσουμε. Να ολοκληρώσει την ερώτηση.

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά κάνει. Τον μάλωσα εγώ; Άκου λέει!

ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Τον μάλωσε ο Πρόεδρος.

ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εγώ, εγώ. Όταν του γίνει η ερώτηση, να τοποθετηθεί ο κ. Στουρνάρας.

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τον κ. Στουρνάρα όμως βεβαίως θα τον μαλώσω εάν είναι αλήθεια το ότι τον περασμένο Απρίλιο ο Γιάννης Στουρνάρας ως Διοικητής διορίζει κατόπιν διαγωνισμού ως διαχειριστή των κόκκινων δανείων τον υπό εκκαθάριση ελληνικών τραπεζών που ανήκουν στην Κεντρική Τράπεζα, ανάμεσα στις οποίες είναι η ΑΤΕ, ο PRO BANK, η PROTON BANK, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και πολλές συνεταιριστικές την εταιρεία, Διευθύνων Σύμβουλος της οποίας είναι ο τραπεζίτης Γιάννης Πεχλιβανίδης.

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Δεν τον διόρισα, κύριε Νικολόπουλε. Εμείς επιλέξαμε το consortium των εταιρειών. Η εταιρεία τον πήρε. Εμείς πήραμε τρεις εταιρείες. Το ποιους θα διορίσει η εταιρεία να το τρέξει, τι αφορά εμάς; Γι’ αυτό σας είπα, προσέξτε λίγο τη…

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι.

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: …για να σας προφυλάξω.

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εμένα; Γιατί να με προφυλάξτε. Σας δίνω τη δυνατότητα…

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Στο πλαίσιο των καλών φιλικών σχέσεων.

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, σας έδωσα και σήμερα μια δυνατότητα, κύριε Στουρνάρα –παρακαλώ να κατατεθούν αυτά- που την είχατε και σαν Υπουργός μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο που αποφεύγατε να απαντήσατε ή απαντούσατε με τον γνωστό τρόπο που απαντούν δυστυχώς οι περισσότεροι των Υπουργών.