Οι άνθρωποι που πεθαίνουν περήφανοι

Αυτό που γίνεται στη Χιλή έχει τη μεγαλοπρέπεια των ανθρώπων που διεκδικούν και την οδύνη του θανάτου τους: Η αστυνομία πυροβολεί στο ψαχνό. Και σκοτώνει.

ab76b2f539f7e49918581b0657eb12cf

Η Λατινική Αμερική υπήρξε πάντοτε ένα ιδιαίτερο παράδειγμα: Ούτε ακριβώς δημοκρατία, ούτε ακριβώς Τρίτος Κόσμος, ούτε ακριβώς πλούσια γη, ούτε ακριβώς τίποτα. Το πεταμένο ξαδέρφι της κραταιής Αμερικής, των Ηνωμένων Πολιτειών που πήραν τα πάντα: Τα λεφτά τους, τα δημοκρατικά τους πολιτεύματα και το όνομά τους κατ’ αποκλειστικότητα. Είναι η Αμερική και οι Λατίνοι. Άλλοι κόσμοι. Χωρίς μεγάλα όνειρα. Κόσμοι που τους χωρίζει ένα τείχος πάνω στα σύνορά τους. Κι η αδικία. Αυτό που συμβαίνει στη Χιλή είναι οδύνη και θαύμα.

Η κανονική ιστορία αυτού του κομματιού της γης. Ούτε ακριβώς χούντα, οπωσδήποτε όχι δημοκρατία. Φτώχια και καταπίεση, απαγόρευση κυκλοφορίας, πείνα. Πείνα, η κινητήρια δύναμη του ξεσηκωμού.

Τώρα κοιτάζουμε από απόσταση την ώρα που οι χιλιανοί συγγενείς μας μετρούν νεκρούς και μάχες. Θέλουν να φύγει η βάρβαρη κυβέρνηση που τους εξοντώνει. Χθες βγήκαν στους δρόμους του Σαντιάγκο περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Παρά τη σκληρή καταστολή, αυτοί συνεχίζουν.. Μας έει συνηθίσει σε τέτοια θαύματα η Λατινική Αμερική. Ας πάμε πίσω μόλις 10 χρόνια, στην Αργεντινή. Τότε που οι γυναίκες βγήκαν με τις κατσαρόλες τους στις πλατείες ουρλιάζοντας για φαγητό, ζητώντας ζωή. Καμία Εβίτα Περόν δεν θα μπορέσει ποτέ να γίνει μεγαλύτερη αργεντίνικη φιγούρα από αυτές τις γυναίκες που ξεκίνησαν μία εξέγερση.

Και σίγουρα θα θυμάστε πως η εξέγερση εκείνη πέρασε έναν ολόκληρο ωκεανό κι έφτασε και στην Ευρώπη, στις δικές μας πλατείες, εκείνες τις ημέρες της λαχτάρας και της βαρβαρότητας, το ξύλο που φάγαμε, τις ανάσες που κόπηκαν από τα δακρυγόνα, την καταστολή, την καταστολή, την καταστολή. Κι ακριβώς επειδή η ιστορία χρειάζεται χρόνο να φέρει αποτελέσματα, ναι, εκείνες οι πλατείες ήταν ένα κίνημα που πέτυχε. Δεν κέρδισε απαραίτητα όπως το φανταζόμασταν, αλλά πέτυχε.

Το ιστορικό παράδειγμα μας δείχνει πως η Λατινική Αμερική ξεκινά κι οι υπόλοιποι ακολουθούμε. Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Χιλή, λοιπόν. Με την ελπίδα να μπορέσουν σύντομα να πάρουν ανάσα οι σύντροφοί μας.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…