Οι «Ανάπηροι της Εύφορης Κοιλάδας»

Τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να χαρακτηρίσει ή να επικρίνει κανείς ένα άτομο με αναπηρία για μια κουβέντα, μια πράξη ή έστω μια δήλωση/ανάρτηση που κάνει. Αυτό συμβαίνει όχι από αλτρουισμό, συμπόνια, οίκτο ή λύπηση αλλά από θαυμασμό για τους αγώνες και τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει άνθρωποι με κινητικές και άλλες δυσκολίες. Αυτοί και οι οικογένειές τους πασχίζουν αρχικά να επιβιώσουν και κατ’ επέκταση να αντιμετωπίσουν ένα αφιλόξενο περιβάλλον, το οποίο καθολικά είναι πεδίο ανισότητας και αδικίας.

artworkgarden1

Προχθές έγινε ολόκληρο θέμα με την ανάρτηση του υποψήφιου ευρωβουλευτή της νεοφιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας, Στέλιου Κυμπουρόπουλου και κυρίως με την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη. Ο Πολάκης τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει αρκετές φορές την υποκρισία και την κενότητα των αντιπάλων του αλλά και τις δημόσιες σχέσεις ορισμένων συντρόφων του. Κάποιες φορές με ειρωνικές μαντινάδες, αλληγορίες και μεταφορές ενοχλεί την «αισθητική» της αστικής τάξης, της οποίας η δίαιτα περιλαμβάνει σούσι και σκάνδαλα. Κάποιες άλλες φορές με αποκαλύψεις και καταγγελίες ο Πολάκης κάνει αυτή την ίδια αστική τάξη να ξεχνά τους «τρόπους» και την «καταγωγή» της.

Από την άλλη οι δημόσιες σχέσεις ορισμένων μελών του Σύριζα «φθείρονται» με τον τρόπο που μιλάει και αναπνέει ο Πολάκης. Το έχουμε πει πολλές φορές και θα το πούμε άλλη μία. Ο Πολάκης είναι η πιο αυθεντική φωνή που έχει ο Σύριζα και σαν αισθητική και σαν ουσία. Όμως σε αυτή την περίπτωση ο Πολάκης ούτε μαντινάδες είπε ούτε ειρωνικός ήταν. Αυτό όμως που όξυνε τα πάθη και αντέδρασαν οι υποκριτές της νεοφιλελεύθερης ΝΔ και «ντρόπιασε» ορισμένους του Σύριζα είναι το γεγονός, ότι ο Πολάκης όχι μόνο κυριολεκτούσε αλλά πολύ περισσότερο… ότι ήταν ακριβής.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος σε μια ανάρτησή του εξέφρασε μια προσωπική γνώμη. Πιο συγκεκριμένα είπε «Δεν θέλησα ποτέ μόρια, επιδόματα, χάρες. Ίσες ευκαιρίες διεκδικώ. Διεκδικώ αυτό που δεν υπάρχει». Μάλιστα. Ο Στέλιος λοιπόν παραπονέθηκε ότι θέλει να έχει ίσες ευκαιρίες. Θέλει δηλαδή αξιοκρατία και ισότητα. Ένα αρχικό σχόλιο είναι ότι πρέπει να ενημερώσουμε το Στέλιο ότι ζούμε σε καπιταλιστική κοινωνία και όχι σε κομμουνιστική ή σοσιαλιστική. Ο καπιταλισμός, και μάλιστα ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός,  που πρεσβεύει το κόμμα στο οποίο είναι υποψήφιος, δεν ενδιαφέρεται ούτε για αξιοκρατία ούτε για ισονομία ούτε για ισότητα. Αυτά είναι κομμουνιστικά. Ένα δεύτερο σχόλιο είναι… ο Στέλιος και η υποκρισία του. Ενώ η αρχική ανάρτηση έδειχνε αξιοπρέπεια και δυναμισμό στη συνέχεια, μετά την απάντηση του Πολάκη, επικαλείται το συναίσθημα του κόσμου. Μας κάνει λοιπόν να αναρωτιόμαστε αν όλες οι αναρτήσεις είναι του Στέλιου. Ένα τρίτο σχόλιο είναι ότι ο Πολάκης με την απάντησή του στενοχώρησε το Στέλιο. Δεν έπρεπε όμως να στενοχωρηθεί ο Στέλιος, γιατί ο Πολάκης του μίλησε ισότιμα με όλους. Σε όλους έτσι απαντάει ο Πολάκης. Τον αντιμετώπισε πιο ισότιμα από όλους. Ένα τέταρτο σχόλιο αφορά όλους εκείνους τους «φιλεύσπλαχνους» που τα έβαλαν με τον Πολάκη, γιατί απάντησε στο Στέλιο. Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής της νεοφιλελεύθερης ΝΔ, άρα είναι δημόσιο πρόσωπο, άρα θα υπόκειται ισότιμα και ισάξια, δίκαια ή άδικα στη δημόσια κριτική. Όχι όποτε συμφέρει είναι ΑμεΑ και όποτε συμφέρει δεν είναι.

Ας πάμε όμως στα πιο σοβαρά. Ο Στέλιος δε θέλει ούτε μόρια ούτε επιδόματα. Ο Στέλιος με άλλα λόγια υποβαθμίζει τόσους και τόσους αγώνες ατόμων με αναπηρία, να κερδίσουν ό,τι και οι άλλες κοινωνικές ομάδες. Μόρια και επιδόματα παίρνουν και οι πολύτεκνοι και οι εργάτες και άλλοι εργαζόμενοι και οι ευπαθείς ομάδες και οι κάτοικοι που έχασαν τις περιουσίες τους από φυσικές καταστροφές και οι φοιτητές και οι μαθητές και γενικά σε ένα καπιταλιστικό κράτος κάποιοι αγώνες δικαιώθηκαν και κάποιοι αγώνες συνεχίζονται. Τα ίδια θέλει να κάνει και ο αρχηγός του Στέλιου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κρύβεται πίσω από την οχλαγωγία που δημιουργήθηκε για να μην αντιμετωπίσει τον Τσίπρα. Θέλει να κόψει ό,τι οι αγώνες του λαού κατέκτησαν με κόπο και αίμα. Τα ίδια θέλει και η Βόζεμπεργκ, που έκανε ένα διάλειμμα από τα ψώνια της στο Κολωνάκι, για να μιλήσει για ανθρωπιά. Το ίδιο θέλει και ο Κύρτσος, που με τους όμοιούς του έχουν τόσα χρέη από θαλασσοδάνεια και παρόλα αυτά τολμάει να μιλάει για πολιτική χυδαιότητα. Με αυτούς συμπορεύεται ο Στέλιος.

Ο Στέλιος είναι lumpen, γιατί με την υποψηφιότητά του περιφρόνησε την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκει. Είναι σαν κάποιος εργάτης (ή γιατρός) να παλεύει για τα δικαιώματα του κλάδου του ή της κοινωνικής του τάξης και όταν τον φωνάξει ο Κυριάκος για υποψήφιο, να θεωρεί τα κεκτημένα άχρηστα και περιττά. Ο Στέλιος ίσως ξέχασε τι προκάλεσε ο Κυριάκος, ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Λοβέρδος και οι άλλοι «φιλεύσπλαχνοι» και «αλτρουιστές» στα άτομα με αναπηρία κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ας ρωτήσει τους χιλιάδες ΑμεΑ, που δεν τους έκανε την «τιμή» για την Ευρωβουλή ο Κυριάκος, αν θέλουν τα μόρια και τα επιδόματα. Ας ρωτήσει όλους αυτούς που κάθονται και κοιτούν όλη μέρα ένα παράθυρο, έχοντας χάσει το κουράγιο τους για τη ζωή, αν θέλουν εκείνοι και οι οικογένειές τους ένα επίδομα για να ζήσουν.

Ο Πολάκης τον έδειξε σαν τον «ανάπηρο της εύφορης κοιλάδας», που αδιαφορεί για τους υπόλοιπους ανθρώπους με αναπηρία. Την ανθρωπιά δεν την έχασε ο Πολάκης αλλά ο Στέλιος. Η μεγαλύτερη «αναπηρία» του Στέλιου Κυμπουρόπουλου είναι η συνεργασία του με το Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Μαυρουδή (Μάκη) Βορίδη. Ας αναρωτηθεί λοιπόν ο Στέλιος αν δεν υπήρχαν οι αγώνες του λαού, που τώρα περιφρονεί… πόσο καλή θα ήταν η «συνεργασία» του με τέτοια άτομα σε άλλες εποχές.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…