Οι αλλαγές που εξετάζει το ΥΠΟΙΚ στη φορολογία των ΙΧ – Με την εμπορική αξία οι φόροι

Στη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα αναλάβει να μελετήσει το καθεστώς φορολόγησης των οχημάτων (τέλος ταξινόμησης, τεκμήρια διαβίωσης, φόρος πολυτελείας) και τα τέλη που επιβάλλονται σε Ι.Χ. αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες φαίνεται να προχωρά το Υπουργείο Οικονομικών κατόπιν απόφασης Τσακαλώτου.

56f164bb1dc52474528b4a6c

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών είναι η κατάργηση του κριτηρίου του κυβισμού, που σήμερα αποτελεί τη βάση για τη φορολόγηση των οχημάτων.

Αυτό θα αντικατασταθεί από την εμπορική αξία που θα αποτελέσει το «κλειδί» για τον υπολογισμό του τέλους ταξινόμησης, των τεκμηρίων διαβίωσης και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης. Για τα τέλη κυκλοφορίας θα εξεταστεί ένα νέο σύστημα υπολογισμού τους.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός συστήματος φορολόγησης της αγοράς αυτοκινήτου βάσει της πραγματικής αξίας του, καθώς με τα σημερινά δεδομένα για δύο αυτοκίνητα ίδιου κυβισμού αλλά με μεγάλη διαφορά στην τιμή αγοράς τους καταβάλλονται οι ίδιοι φόροι και τέλη κυκλοφορίας.

Η ειδική επιτροπή θα πρέπει να παραδώσει τις προτάσεις της στα αρμόδια υπουργεία μέχρι τις 29 Απριλίου, ενώ το νέο μοντέλο φορολόγησης των Ι.Χ. που θα αποφασιστεί θα ενεργοποιηθεί εντός του 2016.

Τί φαίνεται να προβλέπει το σχέδιο για το τέλος Ταξινόμησης

Καταργείται το κριτήριο του κυβισμού των οχημάτων ως βάση για τη φορολόγησή τους. Ο υπολογισμός του τέλους ταξινόμησης θα γίνεται με βάση τη λιανική τιμή (προ φόρων), με προοδευτική αναπροσαρμογή των συντελεστών του τέλους ταξινόμησης.

Δηλαδή, η φορολόγηση των καινούργιων αλλά και εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων θα απορρέει από την αξία λιανικής του κάθε μοντέλου που θα δηλώνει ο κάθε εισαγωγέας στην Υπηρεσία Αξιών του Τελωνείου.

Αυτό εκτιμάται ότι θα επιφέρει μείωση της τιμής στα χαμηλού κυβισμού και χαμηλής αξίας και αύξηση στα ακριβά αυτοκίνητα μεσαίου και υψηλού κυβισμού. Σήμερα τα καινούργια αυτοκίνητα κατά την εισαγωγή τους φορολογούνται βάσει της εργοστασιακής τους αξίας αλλά και του κυβισμού του κινητήρα με συντελεστές 5% έως 50% επιπλέον του ΦΠΑ.

Τί θα γίνει με τα τέλη Κυκλοφορίας

Μετά τις μικρές παρεμβάσεις που έγιναν στα τέλη κυκλοφορίας του 2016, σχεδιάζονται αλλαγές στο σύστημα υπολογισμού των τελών του επόμενου έτους.

Στο υπουργείο θέλουν τα τέλη κυκλοφορίας να συνδέονται με την αξία των οχημάτων, αλλά σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες αυτό αποτελεί δύσκολη εξίσωση καθώς η αξία των αυτοκινήτων μειώνεται σημαντικά κάθε χρόνο, οπότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολος ο υπολογισμός της απομείωσης των τελών.

Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές να μεταφέρει το φορολογικό βάρος από τα φτηνά Ι.Χ. στα πιο ακριβά αυτοκίνητα.

Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης

Σήμερα τα τεκμήρια διαβίωσης υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό του αυτοκινήτου και τα έτη παλαιότητας. Το σύστημα αυτό θα αλλάξει και τα τεκμήρια θα υπολογίζονται με βάση τη λιανική τιμή των Ι.Χ. και συντελεστές που θα οδηγούν σε απομείωση της αξίας του.

Ανάλογη αναπροσαρμογή θα γίνει και στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που επιβάλλεται στα Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών και υπολογίζεται σε ποσοστό 5% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης για Ι.Χ. έως 2.500 κ.ε. και σε ποσοστό 13% επί της τεκμαρτής δαπάνης διαβίωσης για τα Ι.Χ. άνω των 2.500 κ.ε.

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…