Newsroom

Newsroom

Oι «αλχημείες» από τον ΕΟΔΥ για κρούσματα και θανάτους έφερε αντιδράσεις

Αντί για αναλυτική αναφορά σε κρούσματα και θανάτους με απόλυτους αριθμούς, κάνουν αναγωγή στο εκατομμύριο

eody syntagma

Προβληματική μπορεί να χαρακτηριστεί  η πρώτη εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, καθώς η κυβέρνηση έκρινε πώς έπρεπε να λήξη τον συναγερμό (κάνοντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο για χάρη του τουρισμού) την ώρα που το 6ο κύμα πανδημίας είναι σε πλήρη εξέλιξη

Στην πρώτη έκθεση λοιπόν, με βάση τον νέο τρόπο ανακοινώσεων των επιδημιολογικών δεδομένων που η κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα συσκοτίζοντας την πραγματική κατάσταση σε μια συγκυρία που το 6ο επιδημικό κύμα εξαπλώνεται σημαντικά και αύξησε πολύ τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, δεν υπάρχει αναφορά σε απόλυτους αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων αλλά αναγωγή στο εκατομμύριο.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι για την εβδομάδα από τις 4/7 έως τις 10/7 «καταγράφηκαν 16 θάνατοι ασθενών COVID-19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού» και «13.623 κρούσματα COVID-19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού».

Για να βρει κάποιος πόσοι πραγματικά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την περασμένη εβδομάδα, θα πρέπει να ανατρέξει στην ημερήσια έκθεση της 3ης Ιουλίου, να βγάλει τη διαφορά, να διαιρέσει με το 7 για να δει ότι μέσα σε 7 μέρες έχασαν τη ζωή τους 194 άνθρωποι, δηλαδή κατά μέσο 27 νεκροί τη μέρα.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 13.623 κρούσματα COVID-19 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού (18% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 17% των λοιμώξεων. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων ανέρχεται σε 4.058.998 εκ των οποίων 51.6% γυναίκες.

Με την ίδια μέθοδο διαπιστώνεται ότι τα ημερήσια κρούσματα την περασμένη εβδομάδα, ανέρχονται σε περίπου 22.755 ημερησίως.

Τα λύματα δείχνουν αύξηση ιικού φορτίου στις μισές περιοχές 

Αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν την εβδομάδα 4 έως 10 Ιουλίου, σε σχέση με την εβδομάδα 27 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε έξι από τις δώδεκα (6/12) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, σταθεροποίηση σε δύο από τις δώδεκα (2/12) περιοχές και μείωση σε τέσσερεις από τις δώδεκα (4/12) περιοχές του ΕΔΕΛ.

Καθαρά αυξητικές ήταν οι τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στη Λάρισα (+132%), στο Βόλο (+96%), στην Αλεξανδρούπολη (+92%), στην Ξάνθη (+85%) και στη Θεσσαλονίκη (+32%), ενώ οριακή αύξηση παρατηρήθηκε στην Πάτρα (+12%). Πτωτικές τάσεις διαπιστώθηκαν στον Άγιο Νικόλαο (-54%) και στα Χανιά (-51%), ενώ οριακή μείωση παρατηρήθηκε στο Ηράκλειο (-27%) και στην Περιφέρεια Αττικής (-14%). Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στα Ιωάννινα (+1%) και στην Κέρκυρα (+7%).

Στην Περιφέρεια Αττικής, τις τελευταίες εβδομάδες, το ιικό φορτίο παρουσίασε σταδιακή αύξηση η οποία κορυφώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα – κυρίως λόγω των παραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5 – και αυτήν την εβδομάδα σταθεροποιείται.

Το ιικό φορτίο στην πόλη της Θεσσαλονίκης αυξήθηκε συνολικά κατά 550% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, ωστόσο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο εβδομαδιαίος ρυθμός αύξησης του ιικού φορτίου εμφανίζει πτωτική τάση.

Σάλος στο Twitter

Η δημοσίευση της έκθεσης έχει προκαλέσει πλήθος ειρωνικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πλήθος χρηστών του διαδικτύου ξεσπά στο Twitter κατά του οργανισμού, ο οποίος επέλεξε να μετατρέψει σε πραγματικό σταυρόλεξο την εβδομαδιαία ανακοίνωση σχετικά με την επιδημιολογική επιτήρηση του κορονοϊού στη χώρα.

 

 

 

 

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη