Οι αιτήσεις για άσυλο "παγώνουν" την επαναπροώθηση

Σε φαύλο κύκλο φαίνεται πως εξελίσσεται το προσφυγικό. Από τη μια μεριά, οι «εγκλωβισμένοι» πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα ξεπερνούν τους 52.000 ενώ συνεχίζονται καθημερινά οι νέες αφίξεις προσφύγων στα νησιά.

5703aae41dc5246d5c8b462a

Από την άλλη μεριά, οι αιτήσεις ασύλου αυξάνονται κατακόρυφα, καθώς όσοι βρίσκονται στην Ελλάδα επιλέγουν αυτόν τον τρόπο στοχεύοντας να μην επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.

Στους 52.451 υπολογίζονται οι πρόσφυγες σήμερα σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Στα νησιά παραμένουν 6.232 άτομα, εκ των οποίων οι 339 είναι νέες αφίξεις.

Ειδικότερα, στην Αττική φιλοξενούνται 14.471 πρόσφυγες ενώ μόνο στο λιμάνι του Πειραιά οι πρόσφυγες υπολογίζονται σε 4.725. Στην κεντρική Ελλάδα ο αριθμός ανέρχεται σε 2.542 και στη νότια Ελλάδα (δήμος Ανδραβίδας) σε 326. Η πλειονότητα των προσφύγων βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα (28.880), από τους οποίους οι 11.290 παραμένουν στο camp της Ειδομένης και οι 1.264 στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου.

Ζητούν άσυλο ώστε να μην επιστρέψουν στην Τουρκία

Κατακόρυφα έχει αυξηθεί ο αριθμός των αιτήσεων για άσυλο που κατατίθενται στις αρμόδιες υπηρεσίες από όσους πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στην Ελλάδα. Η διαδικασία επαναπροώθησης των μεταναστών στα πλαίσια της συμφωνίας της ΕΕ – Τουρκίας, φαίνεται πως με τον τρόπο αυτό «παγώνει».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, οι δηλώσεις βούλησης παροχής ασύλου από τους μετανάστες που βρίσκονται υπό περιορισμό στα hot spots της Λέσβου και της Χίου έχουν αυξηθεί ραγδαία.

Το γεγονός αυτό φαίνεται πως ήδη «πονοκεφαλιάζει» τις αρχές δεδομένου ότι οι προσφυγικές ροές στα νησιά συνεχίζονται καθημερινά και προστίθενται στον ήδη μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα και ζητούν άσυλο.

Αξίζει να σημειωθεί πως εξαιτίας της ραγδαίας αυτής αύξησης στις αιτήσεις ασύλου ακυρώθηκαν 12 προγραμματισμένες επανεισδοχές 1.000 συνολικά μεταναστών το τριήμερο Δευτέρα 4 με Τετάρτη 6 Απριλίου. Έτσι, έγινε τελικά η επανεισδοχή μόνο 136 ατόμων από τη Λέσβο και 66 από τη Χίο.

Επισημαίνεται πως η «ευρωπαϊκή ενίσχυση» πρόκειται να έρθει στη χώρα την Τετάρτη και θα αποτελείται από περίπου 30 εμπειρογνώμονες. Αυτοί θα συνδράμουν στο έργο των ελληνικών αρχών για την εξέταση του τεράστιου όγκου δουλειάς που έχει συγκεντρωθεί.

Δεν φεύγουν από τον Πειραιά πρόσφυγες και μετανάστες

Εντωμεταξύ, άκαρπες παραμένουν και σήμερα οι προσπάθειες των αρμόδιων φορέων να πείσουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να μετακινηθούν από το λιμάνι του Πειραιά σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας, καθώς η δυσπιστία για την κατάσταση των χώρων που θα τους μεταφέρουν φαίνεται να αποτελεί το βασικότερο εμπόδιο αυτήν τη στιγμή.

Έως το μεσημέρι κανένας μετανάστης και πρόσφυγας δεν είχε επιδείξει ενδιαφέρον για να επιβιβασθεί σε κάποιο από τα πούλμαν που βρίσκονται από το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ πρόσφυγες ανέφεραν ότι θα ήθελαν να πάνε σε μία άλλη δομή φιλοξενίας, αρκεί οι συνθήκες διαβίωσης να είναι καλύτερες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έως τέλος της εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης θα είναι έτοιμος ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά, όπου ήδη έχουν στηθεί προκάτ οικίσκοι, στους οποίους πρόκειται να μετακινηθεί ένας μεγάλος αριθμός ατόμων.

Επίσης, για λόγους ασφαλείας πρόκειται να ζητηθεί από τους πρόσφυγες που μένουν σε σκηνές στον χώρο αναμονής επιβατών στη πύλη Ε3 να μετακινηθούν σε άλλο σημείο.

Στο χώρο της Ε3, όπου δεξιά και αριστερά έχουν στηθεί σκηνές, βρίσκεται ο μικρότερος αριθμός προσφύγων, σε σχέση με τα άλλα σημεία του λιμανιού. Ακόμη, οι αρμόδιοι φορείς ζήτησαν από τους μετανάστες που έχουν στρατοπεδεύσει κάτω από υπαίθριους σταθμούς επιβατών, να μετακινηθούν προς την πέτρινη αποθήκη.

Ο Νταβούτγλου «έστειλε» 78 Σύρους στη Γερμανία

Με ρυθμούς χελώνας φαίνεται πως κινείται η διαδικασία προώθησης των προσφύγων σε ευρωπαϊκό έδαφος. Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός, μόλις 78 σύροι πρόσφυγες εστάλησαν στη Γερμανία στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Νωρίτερα, κυβερνητικός αξιωματούχος στην Άγκυρα δήλωσε ότι η Τουρκία θα δεχθεί αύριο στο έδαφός της 200 «παράτυπους» μετανάστες από τα ελληνικά νησιά.

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…