Οι αγώνες που άλλαξαν από την πανδημία του κορονοϊού

Η Δήμητρα Κοροκίδα επιστρέφει στις ρίζες της. Το ταεκβοντό. Η χάλκινη παραολυμπιονίκης του Ρίο, μιλάει στο koutipandoras.gr για τους αγώνες παρα - πούμσε και την προσπάθειά της να γίνουν γνωστοί και δημοφιλείς σε όλους.

dimitra korokida agones tkd

Κοιτάζει την κάμερα. Χαιρετάει με τη χαρακτηριστική υπόκλιση που κάνουν οι αθλητές των πολεμικών τεχνών. Παίρνει θέση ετοιμότητας, μια βαθιά ανάσα και ξεκινάει. Οι γροθιές της είναι γρήγορες, Οι αποκρούσεις της δυναμικές. Δεν έχει χάσει την καλή τεχνική της. Αυτή που της χάριζε κάποτε το ένα μετάλλιο μετά το άλλο. 

Μέσα σε δύο λεπτά η άσκηση έχει τελειώσει. Επιστρέφει στην αρχική της θέση και υποκλίνεται. Είναι μια ένδειξη σεβασμού προς όλους εκείνους που θα δουν το βίντεό της, πέρα των κριτών των αγώνων στους οποίους συμμετέχει. Η Δήμητρα Κοροκίδα τα κατάφερε ξανά. Τέσσερα χρυσά μετάλλια σε τέσσερις διοργανώσεις. 

Όπως λέει η χάλκινη παραολυμπιονίκης του Ρίο στο koutipandoras.gr, το διάστημα των τελευταίων μηνών επιχειρεί να κάνει μια νέα αρχή. Να επιστρέψει δυναμικά στο χώρο του ταεκβοντό, ενός αθλήματος που αγαπάει και ασκεί εδώ και 30 χρόνια. Η ίδια το αποκαλεί «επιστροφή στις ρίζες της». 

Δεν έχει παραμελήσει τις προπονήσεις της στο παρα-μπάντμιντον ούτε όμως ξεχνά και τις απίστευτες στιγμές που βίωσε με τη σφαίρα, όταν ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Ρίο το 2016. 

Η Δήμητρα πήρε την απόφαση να ασχοληθεί ξανά σε αγωνιστικό επίπεδο – αφού ποτέ δεν το εγκατέλειψε σε επίπεδο άσκησης – με το ταεκβοντό. Έτσι, βρήκε τον απαραίτητο χρόνο ανάμεσα στο ασφυκτικό της πρόγραμμα για να προπονηθεί σε αυτό που λατρεύει. Τα πούμσε. Το τεχνικό κομμάτι του κορεάτικου αθλήματος. 

Σε αυτό άλλωστε έχει τρομερές διακρίσεις. Μετράει πολλά πανελλήνια πρωταθλήματα αλλά και σημαντικές ευρωπαϊκές διακρίσεις. Όπως μας εξηγεί: «Στα πούμσε ο αθλητής εκτελεί μια σειρά προκαθορισμένων τεχνικών και στάσεων προς κάθε κατεύθυνση χωρίς αντίπαλο».

Σήμερα, οι αγώνες για τη Δήμητρα είναι αρκετά διαφορετικοί σε σχέση με το παρελθόν. Αν και πρόκειται για τις ίδιες τεχνικές, τα ίδια βήματα και τις ίδιες ανάσες, το τροχαίο ατύχημα που είχε το 2005 άλλαξε ένας μέρος των αγώνων για εκείνη. 

Όπως μου είχε πει πριν από έναν χρόνο, σε συνέντευξη που μου είχε παραχωρήσει για το Documento, το τροχαίο ατύχημα μπορεί να την καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο αλλά δεν της στέρησε ποτέ τα όνειρα. Άλλωστε σ’ αυτά, όπως μου ανέφερε η ίδια, βλέπει πάντα τον εαυτό της να στέκεται όρθιο. 

Αγώνες εν μέσω πανδημίας

Η εμπειρία των αγώνων άλλαξε για τη Δήμητρα, όπως και για όλους τους αθλητές λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η ραγδαία εξάπλωσή του έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Δεν θα άφηνε λοιπόν ανεπηρέαστο τον αθλητισμό. Ανεξαιρέτως αθλήματος, οι αγώνες έχουν διαμορφωθεί υπό τις οδηγίες των επιστημόνων με στόχο την καλύτερη λύση ως προς την ασφάλεια της υγείας αθλητών, προπονητών, γονέων και γενικά του κοινωνικού συνόλου.

Στο πλαίσιο αυτών και επειδή σε αρκετές περιπτώσεις το ρίσκο μιας διοργάνωσης στην οποία θα μετέχουν εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες αθλητές είναι τεράστιο, γεννήθηκαν οι διαδικτυακοί αγώνες. 

Μέχρι σήμερα, έχουν διοργανωθεί με επιτυχία πάρα πολλά online πρωταθλήματα. Και στο άθλημα του ταεκβοντό ισχύει το ίδιο. Όχι όμως στο αγωνιστικό του κομμάτι, δηλαδή αυτό που είναι ολυμπιακό άθλημα. Αλλά το τεχνικό. Αυτό των πούμσε.

Έτσι λοιπόν, η Δήμητρα, όπως και πάρα πολλοί άλλοι αθλητές (και αρτιμελείς), Έλληνες, Ευρωπαίοι αλλά και απ’ όλο τον κόσμο, επιλέγουν να αγωνιστούν έχοντας απέναντί τους μια κάμερα. Βιντεοσκοπούν την προσπάθειά τους και τη στέλνουν προς βαθμολόγηση στους κριτές της εκάστοτε διοργάνωσης. Πίσω από την κάμερα της χάλκινης ολυμπιονίκη του Ρίο, βρίσκεται ο Γιώργος Μυλωνάς.

Η κορυφαία αθλήτρια με αναπηρία για δυο χρονιές (2015-2016) σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου, έχει λάβει μέρος από τις αρχές Σεπτεμβρίου σε τέσσερις διοργανώσεις όπου κατέκτησε αντίστοιχα τέσσερα χρυσά μετάλλια. 

Στις 5-6 Σεπτεμβρίου συμμετείχε στο «Lents Taekwondo Worldwide Sports Online Poomsae Open 2020», στις 2-4 Οκτωβρίου στο Virtual KTA Worldwide Poomsae & Para Poomsae Championships 2020, στις 25 Οκτωβρίου στο Open Online ParaTaekwondo  Poomsae AdaptaTaekwondo (Gran Canaria) και στις 31 Οκτωβρίου στο The Halloween Spooky Spectacular Virtual World Tournament (Great Britain). Η τελευταία διοργάνωση δεν είναι για το άθλημα του ταεκβοντό αλλά για αυτό του τανγκ σου ντο. Μιας άλλης κορεατικής πολεμικής τέχνης, με την οποία η Δήμητρα ασχολείται εδώ και χρόνια.

Όπως δηλώνει στο koutipandoras.gr, ο βασικότερος λόγος που αποφάσισε να φορέσει ξανά την αγωνιστική φόρμα του ταεκβοντό και να λάβει μέρος στα τουρνουά αυτά είναι για να προβάλει το Para poomsae αλλά και για να συμβάλει στην ανάπτυξή του. 

«Με τις νέες συνθήκες και τους περιορισμούς λόγω του κινδύνου εξάπλωσης του Covid-19, οργανώνονται όλο και περισσότερα διαδικτυακά τουρνουά Πούμσε στα οποία δίνεται η δυνατότητα και σε άτομα με αναπηρία να συμμετέχουν βάσει κατηγοριών που έχει ορίσει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ταεκβοντό», μου αναφέρει ακόμη.

Μπορείτε να δείτε όλες τις προσπάθειές της στο κανάλι της στο YouTube

 

Βίσση για αντιδράσεις με συνέντευξη Καρβέλα: «Τι να τον δω; Αυτόν αγάπησα, αυτόν ερωτεύτηκα, αυτόν πιστεύω» (Video)

0359vissikareb0710

Βίσση για αντιδράσεις με συνέντευξη Καρβέλα: «Τι να τον δω; Αυτόν αγάπησα, αυτόν ερωτεύτηκα, αυτόν πιστεύω» (Video)

Τον ξαναγνώρισε ο κόσμος που δεν τον ήξερε, πρόσθεσε η τραγουδίστρια.

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Δεν θα γίνει η συναυλία του στο Columbia – Η συγκλονιστική ανάρτηση για όσα ζει αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ

Αλκίνοος Ιωαννίδης

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Δεν θα γίνει η συναυλία του στο Columbia – Η συγκλονιστική ανάρτηση για όσα ζει αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ

«Είδα την είσοδο της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο Columbia» - Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ανακοίνωσε πως η…

Πώς μέσα σε 35 λεπτά ο γνωστός YouTuber Άγγελος Κυρίτσης κάνει φύλλο και φτερό το succes story του Κυριάκου Μητσοτάκη (video)

Κυριτσης Μητσοτακης

Πώς μέσα σε 35 λεπτά ο γνωστός YouTuber Άγγελος Κυρίτσης κάνει φύλλο και φτερό το succes story του Κυριάκου Μητσοτάκη (video)

Ένα βίντεο περίπου μισής ώρας που «τσακίζει» όλη την πορεία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ιρανός αθλητής του ΜΜΑ κλώτσησε ring girl, έχασε τον αγώνα και στο τέλος έφαγε και ξύλο από τους θεατές (video)

ΜΜΑ

Ιρανός αθλητής του ΜΜΑ κλώτσησε ring girl, έχασε τον αγώνα και στο τέλος έφαγε και ξύλο από τους θεατές (video)

Η γυναίκα εμφανίστηκε αιφνιδιασμένη από τη συμπεριφορά που είχε ο αθλητής και τον πλησίασε για…